Η Corriere della Sera για έναν γιατρό μάρτυρα μιας τοξικής επίθεσης/ Το 20 Minutes για μια δουλειά που μοιάζει ξεκούραστη αλλά δεν είναι και τόσο / Το Wired για έναν «νέο ριζοσπάστη» / Και η France Soir…
  • Corriere della Sera

    Χημικά/ Το ιατρικό ημερολόγιο της φρίκης

    Ούτε λίγο ούτε πολύ, η Ρωσία του Βλαντίμιρ Πούτιν χαρακτήρισε fake news την επίθεση με χημικά αέρια που εξαπέλυσε το καθεστώς Ασαντ στην επαρχία Ιντλίμπ. Αλλά ο Μασιμιλιάνο Ρεμπαντουένιο, επικεφαλής της αποστολής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, ήταν εκεί. Και περιγράφει στην Corriere della Sera το χρονικό μιας φρικτής πραγματικότητας.

    Ωρα 8.30 το πρωί
    Τα μέλη των Γιατρών Χωρίς Σύνορα που προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας στο νοσοκομείο του Ατμέχ ειδοποιούμαστε ότι σημειώθηκε επίθεση. Οι πηγές μάς ενημερώνουν ότι είναι πολύ πιθανό να έχουν χρησιμοποιηθεί χημικά όπλα εναντίον αμάχων. Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει. Πολύ σύντομα, όμως, καταλαβαίνουμε ότι αυτή τη φορά τα πράγματα είναι διαφορετικά.

    Στο Γκαζιαντέπ, στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία, συντονίζουμε την αποστολή. Δεν έχουν συμπληρωθεί δύο ώρες από την επίθεση και ξεκινάμε για τα νοσοκομεία που βρίσκονται στην περιοχή της επίθεσης. Είμαστε πέντε γιατροί και τρεις ομάδες νοσηλευτών, πρέπει να αποφασίσουμε στα γρήγορα ποιος πάει πού. Ακόμη και σε μια τέτοια περίπτωση, το πρωτόκολλο είναι πάντα το ίδιο: ταξιδεύουμε με ασθενοφόρα και μικρά βαν, ενώ είμαστε σε συνεχή επαφή με τον συντονιστή της αποστολής.

    Πέρα όμως από τους κανόνες της διαδικασίας, όποιος βρίσκεται εκεί, ξέρει πολύ καλά ότι κινδυνεύει να σκοτωθεί ανά πάσα στιγμή. Ξέρει ότι σε αυτόν τον πόλεμο, οι γιατροί, τα ασθενοφόρα, τα νοσοκομεία είναι στόχοι όπως οποιοιδήποτε άλλοι.

    Μεταξύ 10 και 11.30

    Νέοι κανόνες που πρέπει να τηρηθούν. Φοράμε ολόσωμες φόρμες, μάσκες και ενισχυμένα γάντια γιατί μόνο έτσι μπορούμε να αρχίσουμε να φροντίζουμε τους ασθενείς. Τους ξεντύνουμε και τους πλένουμε. Ο κίνδυνος της μόλυνσης είναι πολύ μεγάλος, αρκεί ένα λάθος για να καταλήξεις ασθενής από γιατρός. Ο κατάλογος των τραυματιών μεγαλώνει λεπτό με το λεπτό.

    Τα συμπτώματα είναι πολλά: συνεσταλμένες κόρες, φλεγμονές στα μάτια, απώλεια συνείδησης, η οποία μας κάνει να υποθέσουμε ότι το αέριο που έχει χρησιμοποιηθεί είναι το σαρίν. Παιδιά, γυναίκες, ηλικιωμένοι, οι ασθενείς είναι όλων των ηλικιών. «Ελλειψη αναπνοής, κυάνωση και οσμή χλωρίου στο δέρμα υποδεικνύουν τη χρήση ενός ασφυξιογόνου στοιχείου» αναφέρεται στην πρώτη ιατρική έκθεση.

    Αρχίζουμε να χάνουμε τους πρώτους τραυματίες: τέσσερις νεκροί στο νοσοκομείο του Χας, πολλοί περισσότεροι σε αυτό του Μπαμπ ελ Χαουά, σε εκείνο του Ατμέχ δεν ξέρουμε ακόμη. Οι επιζήσαντες καταβάλουν τεράστιες προσπάθειες για να αναπνεύσουν, θέλουν αλλά δεν μπορούν να μιλήσουν. Τα παιδιά είναι εντελώς σοκαρισμένα.

    Μολύνονται δύο νοσοκόμοι. Σε όλα τα νοσοκομεία υπάρχει έλλειψη από φάρμακα, χρειαζόμαστε ατροπίνη και υδροκορτιζόνη.

    Ωρα 21.30

    Οι γιατροί αναφέρουν στην ομάδα του Γκαζιαντέπ τα συμπεράσματά τους: τα συμπτώματα υποδεικνύουν έκθεση σε νευροτοξικές ουσίες όπως είναι το σαρίν και ασφυξιογόνες όπως είναι το αέριο χλωρίου. Δεν σταματούν να δουλεύουν ούτε ένα λεπτό, στο νοσοκομείο του Ατμέχ έχουν φτάσει άλλοι 35 ασθενείς, όλοι τους σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση. Ενας νέος αγώνας έχει μόλις ξεκινήσει.

    Φωτό: Γιατροί μεταφέρουν ένα παιδί θύμα των χημικών στο Ιντλίμπ. Πηγή: Ferhat Dervisoglu/Dogan News Agency via REUTERS
  • 20 Minutes

    Αγγελίες/ 16.000 ευρώ για δύο μήνες ξάπλα

    «Ζητούνται νέοι διατεθειμένοι να καθίσουν σε ένα κρεβάτι επί δυο μήνες χωρίς να κάνουν τίποτα. Αμοιβή: 16.000 ευρώ». Θα μπορούσε να είχε διατυπωθεί και έτσι η αγγελία της γαλλικής Διαστημικής Υπηρεσίας, γνωστής και ως MEDES, οι ερευνητές της οποίας θέλουν να εξετάσουν τις συνέπειες της μικροβαρύτητας. «Ο στόχος είναι να αναπαραστήσουμε την απουσία βαρύτητας του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού» δηλώνει στο 20 Minutes ο Αρνό Μπεκ, καθηγητής και επικεφαλής του πειράματος.

    Ο ιδανικός υποψήφιος θα ήταν άνδρας με καλή φυσική κατάσταση και ηλικία μεταξύ 20 και 45 ετών. Επιπλέον, δεν θα πρέπει να καπνίζει και να υποφέρει από αλλεργίες, ενώ θα πρέπει να διαθέτει έναν δείκτη μάζας σώματος όχι μικρότερο από 22 αλλά ούτε μεγαλύτερο από 27.  Το βασικό ζητούμενο, ωστόσο, είναι η διάθεση για δίμηνη ξάπλα στο κρεβάτι όπου θα πρέπει κανείς να κάνει τα πάντα: να τρώει, να κοιμάται, να πλένεται, να πηγαίνει στην τουαλέτα.

    Ποιος αντέχει να το κάνει επί εξήντα ημέρες και με τον οργανισμό του να σφύζει από υγεία; Θα φανεί. Οποιος πάρει τη δουλειά, πάντως, στο τέλος του διμήνου μπορεί  να μην είναι και τόσο υγιής. Είναι πολύ πιθανό να εμφανίσει προβλήματα στο καρδιαγγειακό σύστημα, χαμηλή πίεση ή και ιλίγγους,  αλλά και να δει να χάνει μυϊκή μάζα ή να αδυνατίζουν τα άκρα του – ό,τι παθαίνουν δηλαδή οι αστροναύτες.

    Θα βρεθούν υποψήφιοι; Οι θέσεις, πάντως, είναι 24.  Και, μέρες που ζούμε, ο πειρασμός μεγάλος. Γι’ αυτό αν το σκέφτεται κανείς, η αίτηση είναι εδώ.

    Φωτό: Οπως μπορεί να δει κανείς, η υπόθεση δεν σηκώνει καφέ και τσιγάρο στο κρεβάτι. Πηγή: 20 minutes/ CNES/Emmanuelle Martin
  • Wired

    Αμίρ/ Προγραμματιστής, επαναστάτης ή τρομοκράτης;

    «Ο Αμίρ Ταακί είναι ακόμη ζωντανός;». Το ερώτημα μοιάζει ασυνήθιστο εάν λάβει υπόψη του κανείς ότι τέθηκε πριν από έναν χρόνο στο φόρουμ του Reddit για το κρυπτονόμισμα bitcoin. Αλλά καταλαβαίνει ότι δεν είναι και τόσο εάν μάθει ποιος αυτός ο Αμίρ Ταακί. Την ούτως ή άλλως ασυνήθιστη ιστορία του διηγείται το Wired. Γιατί πριν πάει στη Συρία για να πολεμήσει τους  τζιχαντιστές, ο Αμίρ ήταν ένας από τους πρωταγωνιστές της κρυπτογραφίας και των bitcoins. Όπως μας πληροφορεί και το ντοκιμαντέρ «The New Radical» που παρουσιάστηκε φέτος στο φεστιβάλ του Σάντανς, ο 29χρονος πληροφορικάριος αλλά και ακτιβιστής, ανέπτυξε το 2012 μια σειρά από προγράμματα που, μέσω του κρυπτονομίσματος, επιτρέπουν τη δημιουργία μιας παράλληλης οικονομίας.

    Τα προγράμματα αυτά θα μπορούσαν να τον στείλουν ακόμη και στη φυλακή. Τελικά κατέληξε στη Συρία. Γιατί όταν είδε αυτά που έκανε το ISIS στη Μέση Ανατολή αποφάσισε να προσφέρει τις δεξιότητές του στις υπηρεσίες των Κούρδων. Κάπως έτσι εντάχθηκε στο YPG, την οργάνωση των Κούρδων που δρα στα σύνορα της Συρίας με την Τουρκία, και μεταμορφώθηκε από αναρχοειδή προγραμματιστή των bitcoin σε μαχητή που πολεμάει το Ισλαμικό Κράτος. Αλλά δεν έμεινε καν εκεί. Επειτα από έναν χρόνο πήγε στο βόρειο Ιράκ για να συνεχίσει τη δράση του. Και τώρα η Σκότλαντ Γιαρντ δεν ξέρει τι να τον θεωρήσει: προγραμματιστή, επαναστάτη ή τρομοκράτη; Μάλλον θα χρειαστεί κι άλλο ντοκιμαντέρ για να μάθουμε.

    Φωτό: Και καπνίζει και πούρο σαν τον Τσε. Πηγή: Wired/Anastasia Taylor
  • France Soir

    Τι μπορεί να πάθεις χαϊδεύοντας έναν αστυνομικό σκύλο

    Τώρα, δεν ξέρει τι να υποθέσει κανείς γι’ αυτόν τον άνθρωπο. Ηταν απλώς απρόσεκτος, λίγο γκαντέμης, ή έχει «χαζέψει» εντελώς από την χρήση; Εκανε, πάντως, το εξής: έσκυψε να χαϊδέψει έναν σκύλο της μονάδας δίωξης ναρκωτικών, ενώ είχε μαζί του κάνναβη. Ο σκύλος απόλαυσε πιθανότατα το χάδι. Αλλά έκανε και τη δουλειά του: πέντε λεπτά αργότερα ο τύπος είχε συλληφθεί.

    Ολα αυτά συνέβησαν σε ένα εμπορικό κέντρο της περιοχής Σεν Μαριτίμ, κοντά στη Ρουέν, στη Νορμανδία, όπου η ομάδα των αστυνομικών έκανε μια διαφημιστική εκστρατεία για την προώθηση του επαγγέλματός τους. Η γκάφα του τύπου έγινε γνωστή από την ίδια την Gendamerie Nationale που δεν έβγαλε βέβαια και κανένα επίσημο ανακοινωθέν, αλλά ανέβασε την ιστορία στο Twitter. Κι όπως σημειώνει η France Soir, διακινήθηκε τόσο πολύ στα σόσιαλ μίντια που το συμπέρασμα είναι ότι έκανε πολλούς να γελάσουν.

    Τι να πει κανείς; Μα ότι η κάνναβη είναι ευφορική από πολλές απόψεις.

    Φωτό: Αυτός έκανε απλώς τη δουλειά του. Πηγή: France Soir/ Flickr

     




text
  • Η κυβέρνηση ψάχνει κίνητρα για να γυρίσουν οι νέοι στα χωριά. Με τέτοιο δημογραφικό προφίλ που έχουμε πρέπει πρώτα να βρει τους νέους


    28 Δεκεμβρίου 2024, 19:20