799
Ουρές σχημάτισαν οι πολίτες έξω από το εκλογικό του κέντρο, στη Μόσχα, για να υπογράψουν υπέρ της υποψηφιότητάς του | REUTERS/Evgenia Novozhenina

Χιλιάδες Ρώσοι στηρίζουν τον Ναντέζντιν ως σύμβολο αντίστασης στον Πούτιν

Protagon Team Protagon Team 30 Ιανουαρίου 2024, 13:11
Ουρές σχημάτισαν οι πολίτες έξω από το εκλογικό του κέντρο, στη Μόσχα, για να υπογράψουν υπέρ της υποψηφιότητάς του
|REUTERS/Evgenia Novozhenina

Χιλιάδες Ρώσοι στηρίζουν τον Ναντέζντιν ως σύμβολο αντίστασης στον Πούτιν

Protagon Team Protagon Team 30 Ιανουαρίου 2024, 13:11

Χιλιάδες Ρώσοι στήθηκαν για ώρες στην ουρά σε πολικές θερμοκρασίες σε όλη τη χώρα τις τελευταίες ημέρες για να στηρίξουν τον Μπόρις Ναντέζντιν, κι ας ξέρουν ότι ο μόνος που «επιτρέπεται» να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές του Μαρτίου, είναι ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο Ναντέζντιν, ένας κεντροδεξιός υποψήφιος που έχει τοποθετηθεί εναντίον του πολέμου στην Ουκρανία, δήλωσε ότι ο Πούτιν έκανε ένα «μοιραίο λάθος ξεκινώντας την ειδική στρατιωτική επιχείρηση», τον όρο που προτιμά το Κρεμλίνο για την εισβολή του.

«Ο Πούτιν βλέπει τον κόσμο από το παρελθόν και σέρνει τη Ρωσία στο παρελθόν», είπε χαρακτηριστικά.

Καθώς πλησίαζε η λήξη της προθεσμίας για να συγκεντρώσει ο Ναντέζντιν τις απαραίτητες 100.000 υπογραφές για να μπει στο ψηφοδέλτιο, πολίτες σε όλη τη χώρα στέκονταν στην ουρά για να υπογράψουν υπέρ της υποψηφιότητάς του.

Οπως ανέφερε ο Guardian, ο Ναντέζντιν είναι βετεράνος της ρωσικής πολιτικής εδώ και δεκαετίες, έχοντας σχέσεις με γνώστες του Κρεμλίνου, συμπεριλαμβανομένου του αρμόδιου για την εσωτερική πολιτική του Πούτιν, Σεργκέι Κιριένκο, και με ορισμένους από τους πιο αιχμηρούς επικριτές του, όπως ο δολοφονημένος ηγέτης της αντιπολίτευσης, Μπόρις Νεμτσόφ.

Ο Ναντέζντιν είναι μια σπάνια κριτική φωνή στην οποία οι αρχές επιτρέπουν να εμφανίζεται στις εκπομπές της κρατικής τηλεόρασης, παίζοντας τον ρόλο της συμβολικής αντιπολίτευσης που κάποιοι λένε ότι διατηρεί τη μυθοπλασία του ανταγωνισμού στη Ρωσία, σημείωσε ο Guardian.

Αλλά για τους Ρώσους που είναι εναντίον του πολέμου, δεν υπάρχει άλλος. Και η βιασύνη του την τελευταία στιγμή να συγκεντρώσει 100.000 υπογραφές και να μπει στο ψηφοδέλτιο για τις εκλογές του Μαρτίου, έχει αναζωογονήσει την αντιπολίτευση καθώς ο Πούτιν βαδίζει προς μια πέμπτη θητεία στο Κρεμλίνο.

«Δεν τρέφω αυταπάτες για τον Ναντέζντιν ή για το αν έχει πιθανότητες να κερδίσει», δήλωσε η Νατάλια, που στεκόταν στην ουρά στο κρύο την Κυριακή μαζί με νέους ανθρώπους και οικογένειες με παιδιά. «Αλλά και μόνο να τον βάλουμε στο ψηφοδέλτιο, θα νιώθω σαν μια μικρή νίκη», είπε στον Guardian.

Οι μικρές νίκες είναι το μόνο για το οποίο φαίνεται ικανή η αντιπολίτευση της Ρωσίας αυτή τη στιγμή. Οι δημόσιες διαμαρτυρίες κατά του πολέμου έχουν ουσιαστικά σταματήσει, καθώς η αστυνομία τις έχει απαγορεύσει.

Εκατοντάδες επικριτές του πολέμου έχουν φυλακιστεί, ενώ χιλιάδες άλλοι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα. Για τους περισσότερους Ρώσους, ο πόλεμος έχει περάσει στο παρασκήνιο της καθημερινότητας.

«Ηταν ωραίο να στέκεσαι σε μια τέτοια ουρά, οι άνθρωποι έκαναν αστεία και η διάθεση ήταν γενικά καλή. Συνήθιζα να πηγαίνω σε διαδηλώσεις πριν από τον Φεβρουάριο του 2022, αλλά τώρα αυτό είναι φυσικά αδύνατο. Γρήγορα ξεχνάς ότι κάποια στιγμή υπήρχαν χιλιάδες άνθρωποι στον δρόμο», συμπλήρωσε η ίδια.

Η ομάδα του Ναντέζντιν ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι είχε συγκεντρώσει περισσότερες από 200.000 υπογραφές -διπλάσιες από όσες χρειάζεται για να συμμετάσχει επίσημα στις εκλογές.

Αλλά οι αρχές θα μπορούσαν να αρνηθούν να τον βάλουν στο ψηφοδέλτιο κρίνοντας δεκάδες χιλιάδες υπογραφές άκυρες, μια τακτική που έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν με άλλους υποψηφίους της αντιπολίτευσης.

Η υποψηφιότητα του Ναντέζντιν δεν είναι η πρώτη αντιπολεμική υποψηφιότητα που εμφανίζεται σε αυτές τις εκλογές.

Η Εκατερίνα Νταντσόβα, δημοσιογράφος της ρωσικής τηλεόρασης, είχε υποβάλει έγγραφα για να κατέβει ως ανεξάρτητη υποψήφια για την προεδρία, όταν αποκλείστηκε από τη ρωσική κεντρική εκλογική επιτροπή τον περασμένο μήνα. Έκτοτε, ανακοίνωσε την υποστήριξή της στον Ναντέζντιν.

«Ως αντιπολίτευση, πρέπει να αναζητήσουμε κοινό έδαφος και όχι συγκρούσεις. Το κοινό μας έδαφος είναι η επιθυμία για ειρήνη. Και αυτή είναι η προτεραιότητά μου. Και στη συνέχεια ο χρόνος θα δείξει», δήλωσε η ίδια.

Η Νταντσόβα ζήτησε από τους πολίτες να ψηφίσουν, αναφερόμενη στην «εκπαίδευση της κοινωνίας των πολιτών της Ρωσίας. Οι εκλογές θα μετρήσουν ανεξάρτητα από το ποιος θα έρθει ή δεν θα έρθει. Οι κρατικοί υπάλληλοι, ο στρατός, οι φυλακές, τα γηροκομεία, όλοι θα ψηφίσουν με σχεδόν 100% συμμετοχή… αν δεν πάμε στις εκλογές, θα την εγκαταλείψουμε», είπε.

Ο Ναντέζντιν διοργανώνει συζητήσεις με συζύγους στρατιωτών στο μέτωπο, οι οποίες ζητούν τη βοήθειά του για να επιστρέψουν οι δικοί τους άνθρωποι και να τερματιστεί ο πόλεμος, κάτι που έχει εξοργίσει τη φιλοπολεμική πολιτική ελίτ της Ρωσίας, σημειώνει ο Guardian.

Ο Μπόρις Ναντέζντιν συνομιλεί με συζύγους στρατιωτών που βρίσκονται στο μέτωπο – REUTERS/Evgenia Novozhenina

Ο ρώσος πολιτικός έχει την υποστήριξη και του Αλεξέι Ναβάλνι, του φυλακισμένου ηγέτη της αντιπολίτευσης.

Από τη φυλακή, ο Ναβάλνι δήλωσε ότι θα έβαζε την υπογραφή του για την προεδρική υποψηφιότητα του Ναντέζντιν και η σύζυγός του, Γιούλια, φωτογραφήθηκε την Τετάρτη να υπογράφει υπέρ της υποψηφιότητας του Ναντέζντιν για την προεδρία.

«Από την αρχή των εκλογών, το κύριο μέλημά μας ήταν η εκστρατεία κατά του Πούτιν», δήλωσε ο στενός σύμμαχος του Ναβάλνι.

«Ο Ναντέζντιν επικρίνει τον πόλεμο και επίσης, κάπως προσεκτικά, επικρίνει την κυβέρνηση… Δεν είναι ιδανικός υποψήφιος, αλλά πολλοί τον βλέπουν ως όχημα για να εκφράσουν την αντίθεσή τους κατά της κυβέρνησης», τόνισε. «Το να στέκεσαι στην ουρά και να υποστηρίζεις τον Ναντέζντιν, είναι ένας ασφαλής τρόπος διαμαρτυρίας και το υποστηρίζουμε αυτό».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...