Την Αργεντινή επιλέγουν για να γεννήσουν τα παιδιά τους χιλιάδες Ρωσίδες, καθώς εκεί τα μωρά αποκτούν αυτόματα την αργεντίνικη υπηκοότητα, διευκολύνοντας παράλληλα την αντίστοιχη διαδικασία για τους γονείς τους, ενώ η νοσηλεία είναι εξασφαλισμένα υψηλού επιπέδου.
Αυτό συμβαίνει εδώ και αρκετά χρόνια, όμως ο αριθμός των εγκύων που καταφεύγουν στην Αργεντινή από τη Ρωσία έχει αυξηθεί κατακόρυφα μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Είναι χαρακτηριστικό ότι περισσότερες από 5.000 Ρωσίδες που είναι έγκυοι, έχουν ταξιδέψει στο Μπουένος Αϊρες τους τελευταίους μήνες, συμπεριλαμβανομένων 33 σε μία μόνο πτήση την Πέμπτη, όπως σημειώνει το BBC.
Μάλιστα, οι περισσότερες σε αυτή την πτήση βρίσκονταν στις τελευταίες εβδομάδες της εγκυμοσύνης τους, σύμφωνα με την εθνική υπηρεσία μετανάστευσης της Αργεντινής.
Οι Ρωσίδες έρχονται στην Αργεντινή για να γεννήσουν ώστε τα παιδιά τους να αποκτήσουν την αργεντίνικη υπηκοότητα, κάτι που σε αυτή τη χώρα, όπως και στις ΗΠΑ, γίνεται αυτόματα με τη γέννα.
Από τις 33 γυναίκες που έφτασαν στην πρωτεύουσα της Αργεντινής με την ίδια πτήση την Πέμπτη, τρεις συνελήφθησαν λόγω προβλημάτων με τα έγγραφά τους, ενώ την προηγούμενη ημέρα, είχαν συλληφθεί άλλες τρεις, σύμφωνα με την επικεφαλής της υπηρεσίας μετανάστευσης, Φλορένσια Καρινιάνο.
Οι Ρωσίδες είχαν αρχικά ισχυριστεί ότι επισκέπτονταν την Αργεντινή ως τουρίστριες, πρόσθεσε.
«Σε αυτές τις περιπτώσεις διαπιστώθηκε ότι δεν ήρθαν εδώ για να ασχοληθούν με τουριστικές δραστηριότητες. Το αναγνώρισαν οι ίδιες».
Η ίδια είπε ότι οι Ρωσίδες ήθελαν τα παιδιά τους να έχουν την αργεντίνικη υπηκοότητα, επειδή αυτή τους δίνει μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων από το ρωσικό διαβατήριο.
«Το πρόβλημα είναι ότι έρχονται στην Αργεντινή, εγγράφουν τα παιδιά τους ως αργεντινούς πολίτες και φεύγουν. Το διαβατήριό μας είναι πολύ ασφαλές σε όλο τον κόσμο. Επιτρέπει στους κατόχους του να εισέρχονται σε 171 χώρες χωρίς βίζα», εξήγησε η Καρινιάνο. Αντίστοιχα, οι Ρώσοι δεν χρειάζονται βίζα για να ταξιδέψουν σε 87 χώρες.
Εκτός αυτού, όταν το παιδί έχει αργεντίνικη υπηκοότητα, οι γονείς του μπορούν να λάβουν την ιθαγένεια πιο γρήγορα.
Τα ταξίδια σε πολλές δυτικές χώρες έχουν γίνει πιο δύσκολα για τους Ρώσους μετά την εισβολή της χώρας τους στην Ουκρανία τον περασμένο Φεβρουάριο.
Ορισμένες χώρες έχουν αναστείλει ακόμα και τις τουριστικές θεωρήσεις για τους Ρώσους, συμπεριλαμβανομένων όλων των κρατών-μελών της ΕΕ που συνορεύουν με τη Ρωσία.
Ο δικηγόρος των τριών γυναικών που συνελήφθησαν την Πέμπτη δήλωσε ότι «φυλακίζονται άδικα», καθώς κρατούνται με την υποψία ότι δεν είναι τουρίστριες. Πρόκειται για έναν όρο «που δεν υπάρχει στη νομοθεσία μας», δήλωσε ο Κριστιάν Ρουμπιλάρ.
«Αυτές οι γυναίκες που δεν διέπραξαν έγκλημα ούτε παραβίασαν κάποιο μεταναστευτικό νόμο, στερούνται παράνομα την ελευθερία τους», πρόσθεσε.
Αργότερα, οι γυναίκες αφέθηκαν ελεύθερες.
Ο «τουρισμός γεννήσεων» από ρώσους πολίτες στην Αργεντινή φαίνεται να είναι μια επικερδής και καθιερωμένη πρακτική.
Ενα ρωσόφωνο site που είδε το BBC, προσφέρει διάφορα πακέτα για μέλλουσες μητέρες οι οποίες επιθυμούν να γεννήσουν στην Αργεντινή. Η ιστοσελίδα διαφημίζει υπηρεσίες όπως εξατομικευμένα σχέδια γέννας, παραλαβή από το αεροδρόμιο, μαθήματα ισπανικών και εκπτώσεις στο κόστος διαμονής στα «καλύτερα νοσοκομεία του Μπουένος Αϊρες».
Τα πακέτα κυμαίνονται από την «οικονομική θέση», που ξεκινά από 5.000 δολάρια, έως την «πρώτη θέση», που ξεκινά από 15.000 δολάρια.
Η ιστοσελίδα αναφέρει ότι ο ιδρυτής της διευκολύνει τον «τουρισμό γεννήσεων» και προσφέρει υποστηρικτικές υπηρεσίες για μετανάστες από το 2015, ενώ η εταιρεία δηλώνει «100% αργεντίνικη».
Το Σάββατο, η La Nacion ανέφερε ότι η αστυνομία της Αργεντινής έχει πραγματοποιήσει επιδρομές στο πλαίσιο έρευνας για μια «επιχείρηση εκατομμυρίων δολαρίων και ένα παράνομο δίκτυο» που φέρεται να παρείχε σε εγκύους από τη Ρωσία και στους συντρόφους τους πλαστά έγγραφα που εκδίδονταν σε χρόνο ρεκόρ για να μπορέσουν να εγκατασταθούν στην Αργεντινή.
Σύμφωνα με την αστυνομία, η συμμορία χρέωνε έως και 35.000 δολάρια για τις υπηρεσίες της.
Δεν έγιναν συλλήψεις, αλλά η αστυνομία δήλωσε ότι κατέσχεσε φορητούς υπολογιστές και τάμπλετ, καθώς και έγγραφα μετανάστευσης και σημαντικές ποσότητες μετρητών.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News