322
| YouTube / KSAT 12

Χιλιάδες νεκρά ψάρια ξεβράστηκαν στις ακτές του Τέξας

Protagon Team Protagon Team 13 Ιουνίου 2023, 19:54
|YouTube / KSAT 12

Χιλιάδες νεκρά ψάρια ξεβράστηκαν στις ακτές του Τέξας

Protagon Team Protagon Team 13 Ιουνίου 2023, 19:54

Δεκάδες χιλιάδες νεκρά ψάρια ξεβράστηκαν κατά μήκος της ακτής του Τέξας το Σαββατοκύριακο, καλύπτοντας την ακτογραμμή με σάπια πτώματα, με τις τοπικές Αρχές να προειδοποιούν τους λουομένους να μείνουν μακριά.

Κύματα από τον Κόλπο του Μεξικού έσπρωξαν νεκρά ψάρια «κατά χιλιάδες» την Παρασκευή στην κομητεία Μπραζόρια, η οποία βρίσκεται περί τα 65 χλμ. νότια του Χιούστον, δήλωσαν τοπικοί αξιωματούχοι.

Τα χαμηλά επίπεδα οξυγόνου στο νερό δυσκόλεψαν την αναπνοή των ψαριών, εξήγησαν αξιωματούχοι του υπουργείου περιβάλλοντος του Τέξας. Το φαινόμενο, γνωστό ως «fish kill», είναι συνηθισμένο το καλοκαίρι, λόγω της ανόδου της θερμοκρασίας, προσέθεσε η κυβέρνηση της Πολιτείας.

Τα επίπεδα του οξυγόνου που βρίσκεται στις θάλασσες, τις λίμνες και τα ποτάμια αυξάνονται με τη φωτοσύνθεση, τη διαδικασία με την οποία τα φυτά μετατρέπουν το ηλιακό φως, το νερό και το διοξείδιο του άνθρακα σε οξυγόνο. Οταν υπάρχει λιγότερο ηλιακό φως, η φωτοσύνθεση επιβραδύνεται και τη νύχτα σταματά. Ωστόσο, τα φυτά και τα ζώα στο νερό συνεχίζουν να καταναλώνουν οξυγόνο με τον ίδιο ρυθμό, μειώνοντας τη συγκέντρωση του, εξήγησαν οι τοπικές Αρχές.

Η φρίσσα του κόλπου, το ψάρι που οι ψαράδες χρησιμοποιούν πολύ συχνά ως δόλωμα, ήταν το είδος που επλήγη περισσότερο από το φαινόμενο, σημείωσε ο Guardian. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν οφέλη από τον μαζικό θάνατο των ψαριών που καταγράφηκε στην κομητεία Μπραζόρια, ανέφερε το National Public Radio.

Σύμφωνα με μια ειδικό που μίλησε στο ίδιο Μέσο, το συγκεκριμένο ψάρι αποτελεί βασικό κρίκο της τροφικής αλυσίδας για πολλά άλλα θαλάσσια ζώα και χάρη στο παραπάνω περιστατικό εισήχθη στο περιβάλλον «μια μεγάλη δόση θρεπτικών συστατικών», επομένως απλώς πυροδοτήθηκε ένας «νέος κύκλος ζωής».

Αν και κανείς δεν έχει συνδέσει το συγκεκριμένο περιστατικό με την κλιματική αλλαγή, οι ερευνητές έχουν υποστηρίξει ότι τα φαινόμενα αυτά μπορεί να γίνουν πιο διαδεδομένα, καθώς οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν και τα επίπεδα οξυγόνου στις λίμνες των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρώπης πέφτουν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...