299
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν σε τηλεδιάσκεψη με μέλη του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας | Sputnik/Mikhail Klimentyev/Kremlin via REUTERS ATTENTION EDITORS

Χιλιάδες νέες στρατολογήσεις ετοιμάζει ο Πούτιν

Protagon Team Protagon Team 2 Δεκεμβρίου 2023, 11:57
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν σε τηλεδιάσκεψη με μέλη του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας
|Sputnik/Mikhail Klimentyev/Kremlin via REUTERS ATTENTION EDITORS

Χιλιάδες νέες στρατολογήσεις ετοιμάζει ο Πούτιν

Protagon Team Protagon Team 2 Δεκεμβρίου 2023, 11:57

Ο πόλεμος στην  Ουκρανία μαίνεται και με την έλευση του χειμώνα μπαίνει σε μία νέα φάση. Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι παραδέχτηκε ότι δεν έχουν έρθει ακόμη τα επιθυμητά αποτελέσματα και ζητεί συνέχιση της στήριξης από τους συμμάχους, ενώ ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, κάνει λόγο για εδαφικά κέρδη και ετοιμάζει χιλιάδες νέες στρατολογήσεις.

Ο Πούτιν έδωσε εντολή για περαιτέρω αύξηση του προσωπικού των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, σύμφωνα με διάταγμα που έδωσε στη δημοσιότητα το Κρεμλίνο.

Ειδικότερα, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις πρόκειται να ενισχυθούν με 170.000 συμβασιούχους οπλίτες ή στρατεύσιμους, με αποτέλεσμα το προσωπικό τους να ανέλθει σε 1,32 εκατομμύρια, ενώ το συνολικό ένοπλο προσωπικό θα φτάσει τα 2,2 εκατομμύρια.

Το καλοκαίρι του 2022, λίγους μήνες αφότου ξεκίνησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου διέταξε την αύξηση του προσωπικού των ενόπλων δυνάμεων σε 1,15 εκατομμύρια άνδρες. Η εντολή προκάλεσε πανικό σε τμήματα της ρωσικής κοινωνίας και εκατοντάδες χιλιάδες νέοι έφυγαν στο εξωτερικό.

Διάψευση

Την Παρασκευή, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας διέψευσε ότι εξετάζεται δεύτερο κύμα επιστράτευσης σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τον πληθυσμό. Υπογράμμισε ότι στόχος είναι οι ένοπλες δυνάμεις να βασιστούν κυρίως σε Ρώσους που κατατάσσονται οικειοθελώς.

Κατά καιρούς η Μόσχα έχει στρατολογήσει κατάδικους από τις φυλακές, ενώ στο πλευρό του Πούτιν μαχόταν και η μισθοφορική οργάνωση Βάγκνερ.

Στο μεταξύ ο προσωπάρχης του ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η Ουκρανία έχει γίνει σταδιακά ισχυρότερη τον τελευταίο χρόνο και σύντομα θα είναι σε θέση να ανοίξει ξανά το διεθνές αεροδρόμιο του Κιέβου.

Ο Αντρέι Γερμάκ προέβη στη συγκεκριμένη δήλωση απευθυνόμενος σε διπλωμάτες στο διεθνές αεροδρόμιο Boryspil έξω από την ουκρανική πρωτεύουσα. «Είμαστε πλέον σε θέση να παρέχουμε ασφάλεια γι’ αυτό το μέρος. Ευχαριστούμε τις αμυντικές μας δυνάμεις και τους φίλους μας, τις χώρες σας. Είμαι βέβαιος ότι οι συμβολικές κάρτες επιβίβασης που σας δόθηκαν όταν ήρθατε σήμερα σύντομα θα μετατραπούν σε πραγματικές».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...