Περί τους 3.000 πρόσφυγες και μετανάστες παραμένουν στην ουδέτερη ζώνη μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο τελωνείο των Καστανιών στον Εβρο, αριθμός που συνεχώς αυξάνεται.
Το πλήθος, παρακινημένο από τις φήμες που διέσπειρε η τουρκική πλευρά ότι άνοιξαν τα σύνορα προς την Ευρώπη, επιχειρεί να περάσει στην Ελλάδα, αλλά εμποδίζεται από την ελληνική αστυνομία με ρίψεις δακρυγόνων. Τα πλάνα από τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα δείχνουν ότι η τουρκική αστυνομία μένει σχεδόν αδρανής, αν δεν «σπρώχνει» τους συγκεντρωμένους προς τα σύνορα.
Στην περιοχή όλη την ημέρα την Παρασκευή, τη νύχτα αλλά και νωρίς το Σάββατο επικρατούσε ένταση. Κατά διαστήματα τα πνεύματα οξύνονται και το πλήθος πετά πέτρες και ξύλα προς τους αστυνομικούς και τα ΜΑΤ στην ελληνική πλευρά, οι οποίοι απαντούν με δακρυγόνα.
Από τις 6 το πρωί της Παρασκευής μέχρι τις 6 το πρωί του Σαββάτου, συνολικά 66 παράνομοι μετανάστες κατάφεραν να μπουν στην Ελλάδα. Συνελήφθησαν και κινούνται όλες οι θεσμικά προβλεπόμενες ποινικές και διοικητικές διαδικασίες. Προέρχονται από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν το Ιράν και άλλες χώρες.
Σε άλλα σημεία του Εβρου, ομάδες μεταναστών επιχειρούν να περάσουν με βάρκες το ποτάμι. Και σε αυτή την περίπτωση, η προετοιμασία γίνεται σχεδόν υπό τηλεοπτική και ειδησεογραφική κάλυψη από την τουρκική πλευρά.
Στην ευρύτερη περιοχή, κυρίως στο βόρειο τμήμα του Εβρου, ενισχύονται οι δυνάμεις της ΕΛΑΣ ενώ κατά μήκος της όχθης του ποταμού περιπολούν και δυνάμεις του στρατού.
Κάποιες προσπάθειες τη νύχτα ομάδων μεταναστών/προσφύγων να περάσουν στο ελληνικό έδαφος αναχαιτίστηκαν από τις δυνάμεις φρούρησης που σε μια περίπτωση έκαναν περιορισμένη χρήση χημικών. Μεμονωμένα άτομα πάντως εθεάθησαν το πρωί να κινούνται πεζή σε χωράφια της ελληνικής πλευράς.
Εν τω μεταξύ, στην Αθήνα, διευρυμένη σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη αποφάσισε τα επόμενα βήματα της ελληνικής πλευράς.
Οπως τα προσδιόρισε μετά τη σύσκεψη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ενισχύονται οι δυνάμεις της αστυνομίας και του στρατού στον Εβδρο, όπως και περιπολίες του Λιμενικού και του Πολεμικού Ναυτικού στα νησιά του Αιγαίου.
Στο Μέγαρο Μαξίμου βρέθηκαν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου, ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος και εκπρόσωποι του Λιμενικού Σώματος.
Υπενθυμίζεται ότι χθες υπήρξε σειρά τηλεφωνικών επαφών του Πρωθυπουργού με ευρωπαίους ηγέτες. Συνομιλήσε με την καγκελάριο της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ, τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ. Να σημειωθεί ότι ο κ. Μητσοτάκης μετέθεσε (αλλά δεν ακύρωσε) το ταξίδι του σε Χίο, Λέσβο και Σάμο που επρόκειτο να πραγματοποιήσει σήμερα Σάββατο.
Αναστάτωση στη Μόρια
Σε ένα παράλληλο περιστατικό, μια φήμη που διακινήθηκε ευρέως μέσα στον καταυλισμό των αιτούντων άσυλο στη Μόρια έβγαλε στο δρόμο το βράδυ της Παρασκευής εκατοντάδες ανθρώπους που μέσα σε καταιγίδα πορεύτηκαν προς το λιμάνι της Μυτιλήνης.
Η φήμη έλεγε ότι «άνοιξαν τα σύνορα και στο λιμάνι της Μυτιλήνης βρίσκεται πλοίο που σας περιμένει για να σας μεταφέρει στο εσωτερικό της Ελλάδας», αναφέρει το ΑΠΕ.
Στην περιοχή του Καρά Τεπέ, δύναμη της Αστυνομίας έκοψε το δρόμο τους οδοιπόρους και τους οδήγησε πίσω τον καταυλισμό. Λιγότεροι από 50 κατάφεραν να φθάσουν στο λιμάνι της Μυτιλήνης απ’ όπου και επέστρεψαν και αυτοί στον καταυλισμό.
Επίσης, μικρής έκτασης επεισόδια με συμπλοκές μεταξύ Σύρων και Σομαλών, ξέσπασαν το περασμένο βράδυ στον καταυλισμό της ΒΙ.ΑΛ. στο Χαλκειός της Χίου. Κατά τις συγκρούσεις κάηκαν σκηνές Σύρων.
Ισχυρή δύναμη της Αστυνομίας παρέμεινε όλη νύχτα στον καταυλισμό για να αποτρέψει γενίκευση των συγκρούσεων.
Πέρασαν 180 άτομα
Στη διάσωση και περισυλλογή 58 μεταναστών και προσφύγων, σε δύο περιστατικά έρευνας και διάσωσης, προχώρησε το τελευταίο 24ωρο το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή.
Πρόκειται για 32 μετανάστες και πρόσφυγες στη Σάμο και 26 στη Μεγίστη.
Επίσης το ίδιο διάστημα αποβιβάστηκαν με λέμβους 122 μετανάστες και πρόσφυγες σε τέσσερα περιστατικά που έλαβαν χώρα σε Λέσβο και Σάμο. Συγκεκριμένα 69 πρόσφυγες και μετανάστες αποβιβάστηκαν στη Λέσβο και 53 στη Σάμο.
Σε συνθήκες θύελλας έφτασε το πρωί του Σαββάτου στη Σκάλα Συκαμινιάς στη Λέσβο, πλαστική βάρκα με 27 επιβαίνοντες, όλοι Αφρικανοί. Από κάποια στιγμή και μετά η βάρκα έπλεε ακυβέρνητη και χρειάστηκε η επέμβαση πλοίου του Πολεμικού Ναυτικού που βρισκόταν στην περιοχή. Με τη βοήθεια σωστικής λέμβου η βάρκα οδηγήθηκε στη παραλία.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News