362
Το λεωφορείο κάηκε μέσα σε 2 με 3 λεπτά, εγκλωβίζοντας σχεδόν όλους τους επιβαίνοντες | REUTERS/Stoyan Nenov

Χιλιάδες κροτίδες μετέφερε κρυφά το λεωφορείο που κάηκε στη Βουλγαρία

Protagon Team Protagon Team 24 Νοεμβρίου 2021, 22:15
Το λεωφορείο κάηκε μέσα σε 2 με 3 λεπτά, εγκλωβίζοντας σχεδόν όλους τους επιβαίνοντες
|REUTERS/Stoyan Nenov

Χιλιάδες κροτίδες μετέφερε κρυφά το λεωφορείο που κάηκε στη Βουλγαρία

Protagon Team Protagon Team 24 Νοεμβρίου 2021, 22:15

Λεπτομέρειες που δείχνουν ότι πίσω από την τραγωδία των 46 νεκρών από τη Βόρεια Μακεδονία έξω από τη Σόφια υπήρχε εγκληματική ανευθυνότητα έρχονται στο φως ενώ οι δύο χώρες είναι μουδιασμένες από όσα συνέβησαν.

Δημοσίευμα του ιστότοπου infomax.mk στη Βόρεια Μακεδονία αναφέρει ότι το λεωφορείο κάηκε ολοσχερώς μέσα σε λιγότερο από δύο με τρία λεπτά, γεγονός που εξηγεί τον μεγάλο αριθμό των νεκρών.

Η βουλγαρική αστυνομία εκτιμά ότι η φωτιά ξεκίνησε στο μπροστινό μέρος του λεωφορείου, πιθανόν από κάποια πρόσκρουση.

Η ιστοσελίδα προσθέτει (χωρίς να υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση) ότι εκεί υπήρχε παράνομη δεξαμενή πετρελαίου χωρητικότητας 1.000 λίτρων, που συνέβαλε καθοριστικά στην τραγωδία.

Τα λεωφορεία από την Τουρκία στη Βόρεια Μακεδονία έχουν δύο επιλογές για την διαδρομή, είτε μέσω Ελλάδας που είναι πιο σύντομη και πιο ασφαλής, είτε μέσω Βουλγαρίας που είναι κατά 1,5 ώρα πιο αργή. Επειδή το κόστος του ταξιδιού είναι μεγάλο (αν υπολογίσουμε τα φτηνά εισιτήρια των επιβατών, τα καύσιμα, τους μισθούς), τα λεωφορεία επιδίδονται σε λαθρεμπόριο καυσίμων για να καλύψουν τις ζημιές, εξηγεί η ιστοσελίδα.

Η εταιρεία μάλιστα στην οποία ανήκε το μοιραίο λεωφορείο, η Besa Trans, είχε αντιμετωπίσει τέσσερις φορές πρόστιμο για την παραβίαση των μέτρων κατά της πανδημίας, καθώς βρέθηκε να μεταφέρει περισσότερους επιβάτες από το επιτρεπόμενο. Η Infomax προσθέτει ότι οι οδηγοί δεν είχαν άδεια εκτέλεσης διεθνών δρομολογίων και ότι η εταιρεία δεν τηρούσε τους κανονισμούς για την ανάπαυσή τους. Αγνωστο είναι γιατί δεν είχε ανακληθεί η άδεια της παρά τα πρόστιμα και την διαπιστωμένη παραβίαση των κανονισμών.

Το ακόμη πιο συγκλονιστικό, κατά την Infomax, είναι ότι το λεωφορείο μετέφερε μεγάλη ποσότητα πυροτεχνημάτων για την αγορά της Βόρειας Μακεδονίας που θα χρησιμοποιούνταν την Πρωτοχρονιά. Το λεωφορείο διέθετε ειδική αποθήκη για λαθρεμπόριο εμπορευμάτων και στην προκειμένη περίπτωση μεταφέρθηκε πυροτεχνικό υλικό ή περίπου 30.000 κροτίδες!

Αυτά τα δύο στοιχεία εξηγούν και την πληροφορία ότι τα θύματα εντοπίστηκαν στη μεσαία πόρτα του λεωφορείου, καθώς προσπαθούσαν να απεγκλωβιστούν.

«Αν μετά την πυρκαγιά στο μπροστινό μέρος, που εκδηλώθηκε λόγω της πρόσθετης δεξαμενής πετρελαίου, το πυροτεχνικό υλικό εξερράγη, είναι σαφές γιατί κανείς από τους επιβάτες δεν κατάφερε να διαφύγει», ανέφερε το δημοσίευμα.

Ο ιστότοπος προσθέτει ότι ο οδηγός του λεωφορείου, λίγο πριν από το δυστύχημα, αισθάνθηκε αδιαθεσία και στο συνοριακό πέρασμα Τουρκίας-Βουλγαρίας ζήτησε από τον συνάδελφό του να τον αντικαταστήσει.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...