613
Ισραηλινά άρματα μάχης συγκεντρώνονται κοντά στα σύνορα του Ισραήλ με τη Λωρίδα της Γάζας | REUTERS/Ronen Zvulun

Χιλιάδες ισραηλινοί έφεδροι αφήνουν τα πάντα πίσω τους για να καταταγούν

Protagon Team Protagon Team 12 Οκτωβρίου 2023, 19:33
Ισραηλινά άρματα μάχης συγκεντρώνονται κοντά στα σύνορα του Ισραήλ με τη Λωρίδα της Γάζας
|REUTERS/Ronen Zvulun

Χιλιάδες ισραηλινοί έφεδροι αφήνουν τα πάντα πίσω τους για να καταταγούν

Protagon Team Protagon Team 12 Οκτωβρίου 2023, 19:33

Η μεγάλης κλίμακας επιστράτευση στο Ισραήλ είναι αδύνατο να κρυφτεί, καθώς καθημερινοί πολίτες, άνδρες και γυναίκες, αφήνουν τα πάντα πίσω τους για να υπερασπιστούν τη χώρα τους, μετέδωσε την Πέμπτη η Telegraph, σε ρεπορτάζ που υπογράφει, μεταξύ άλλων, η Ναταλίγια Βασίλιεβα, ανταποκρίτρια της εφημερίδας στη Μέση Ανατολή, η οποία βρέθηκε στην εμπόλεμη περιοχή.

Πέντε ημέρες μετά την έναρξη του πολέμου εξαιτίας της τρομοκρατικής επίθεσης της Χαμάς το Σάββατο, οι αυτοκινητόδρομοι νότια της Ιερουσαλήμ ήταν γεμάτοι με εκατοντάδες εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα.

Σύμφωνα με το βρετανικό Μέσο, το μποτιλιάρισμα σηματοδοτεί τις βάσεις που στήνει ο ισραηλινός στρατός εν αναμονή της επικείμενης εισβολής στη Γάζα, με τα εγκαταλελειμμένα οχήματα να ανήκουν στους χιλιάδες εφέδρους που έχουν παρουσιαστεί για υπηρεσία τις τελευταίες πέντε ημέρες.

«Ολη η χώρα έχει επηρεαστεί» δήλωσε στην Telegraph ο Γιανίβ, ένας 32χρονος άνδρας ο οποίος πάρκαρε έξω από μια στρατιωτική βάση το πρωί της Τετάρτης. «Θα εκπαιδευτούμε εδώ για μία ή δύο μέρες και θα πάμε στη Γάζα ή στη Δυτική Οχθη. Είμαστε πάντα έτοιμοι» προσέθεσε.

Ο Γιανίβ, ο οποίος έλαβε την κλήση του το Σάββατο, ήταν σε θέση να κατονομάσει μια σειρά από φίλους και γνωστούς που σκοτώθηκαν ή αγνοούνται μετά την επίθεση της Χαμάς στο «ματωμένο» ρέιβ πάρτι στον Νότο. Το ίδιο ισχύει για πολλούς Ισραηλινούς, εφέδρους και μη.

«Κοίταξα στα μάτια τους εφέδρους στρατιώτες και επέστρεψα σπίτι το βράδυ με αναπτερωμένο ηθικό, έχοντας αντικρίσει το πνεύμα τους» δήλωσε ο αντισυνταγματάρχης Ρίτσαρντ Χεχτ, ο επικεφαλής διεθνής εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού (IDF).

«Δεν είναι τακτικοί στρατιώτες, αλλά έφεδροι, γιατροί, απλοί άνθρωποι όλων των ηλικιών, όλων των χρωμάτων, από όλα τα υπόβαθρα» πρόσθεσε.

Tο Ισραήλ έχει κινητοποιήσει περισσότερους από 360.000 εφέδρους –κατά δήλωσή του– για την επικείμενη χερσαία εισβολή του στον παλαιστινιακό θύλακα, ο οποίος ήδη βρίσκεται υπό πολιορκία.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη στρατιωτική κινητοποίηση στην Ιστορία της χώρας, σύμφωνα με τους ισραηλινούς αξιωματούχους.

Τα εγκαταλελειμμένα οχήματα στους δρόμους είναι, βέβαια, απλώς το πλέον ορατό σημάδι της εξελισσόμενης επιστράτευσης, κατά την ίδια, πάντα, πηγή.

Την Τετάρτη, έφεδροι που πετούσαν από το εξωτερικό για να παρουσιαστούν στις μονάδες τους επευφημήθηκαν από πολίτες στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν, με τα σχετικά πλάνα να κάνουν τον γύρο του διαδικτύου.

Παράλληλα, πολλές επιχειρήσεις –καταστήματα, εστιατόρια, γραφεία– χρειάστηκε να κλείσουν, λόγω της κλήσης μελών του προσωπικού τους. Τα μεγάλα ξενοδοχεία που «ζουν» από τα πακέτα περιηγήσεων στους Αγίους Τόπους επίσης έχουν κλείσει.

«Ολοι έχουν ακυρώσει» υποστήριξε ο διευθυντής ενός μεγάλου ξενοδοχείου στην ανατολική Ιερουσαλήμ, μιλώντας στην Telegraph. «Χθες ήμασταν γεμάτοι κρατήσεις. Μια άλλη ομάδα περιηγητών θα έφθανε σήμερα». Ωστόσο, τελικά η ομάδα ακύρωσε τις κρατήσεις της «και όλοι οι άλλοι έφυγαν».

Το ξενοδοχείο έκλεισε την Τετάρτη και πιθανότατα θα παραμείνει κλειστό καθ’ όλη τη διάρκεια των εχθροπραξιών μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς. Πόσον καιρό θα κρατήσουν; «Δύο μήνες;» επιχείρησε να μαντέψει το στέλεχος της ξενοδοχειακής μονάδας ανασηκώνοντας τους ώμους. «Αλλά αυτό δεν θα είναι το τέλος. Αυτό θα συνεχιστεί για χρόνια» εκτίμησε.

Επισήμως, οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ δεν σχολιάζουν ποιες θα είναι οι κινήσεις των εκατοντάδων χιλιάδων εφέδρων, ωστόσο είναι βέβαιο ότι δεν συγκεντρώνονται στα σύνορα με τη Γάζα για να κυνηγήσουν τυχόν ενόπλους της Χαμάς που παραμένουν στην ισρηλινή επικράτεια, σημείωσε, εξάλλου, η εφημερίδα.

«Δεν πρόκειται να μιλήσω για τα μελλοντικά μας σχέδια» είπε ο αντισυνταγματάρχης Χεχτ. Περιορίστηκε να πει ότι οι IDF στοχεύουν «να υποβαθμίσουν σοβαρά τη (στρατιωτική) ικανότητα της Χαμάς».

«Οπως συνετρίβη το Ισλαμικό Κράτος, έτσι πρέπει να συντριβεί και η Χαμάς» δήλωνε λίγο νωρίτερα ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Κατά την Telegraph, η ανελέητη εκστρατεία βομβαρδισμού της αποκλεισμένης Γάζας έχει ως στόχο να αποδεκατίσει τους τρομοκράτες της Χαμάς και τις όποιες υποδομές της στον θύλακα, προτού εισέλθουν τα στρατεύματα.

Παράλληλα, ωστόσο, οι βομβαρδισμοί μετέτρεψαν σε ερείπια τμήματα της Γάζας, δημιουργώντας ένα ιδανικό πεδίο για αμυντικό πόλεμο πόλης από την πλευρά των τρομοκρατών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...