308
Ενα Χ στα παγκάκια έβαλαν οι αρχές από την Παρασκευή, ενόψει lockdown, για να μην κάθονται οι πολίτες | REUTERS/Ivan Alvarado

Χιλή: Οι εμβολιασμοί με το κινεζικό Sinovac έφεραν… νέο αυστηρό lockdown

Protagon Team Protagon Team 11 Ιουνίου 2021, 11:40
Ενα Χ στα παγκάκια έβαλαν οι αρχές από την Παρασκευή, ενόψει lockdown, για να μην κάθονται οι πολίτες
|REUTERS/Ivan Alvarado

Χιλή: Οι εμβολιασμοί με το κινεζικό Sinovac έφεραν… νέο αυστηρό lockdown

Protagon Team Protagon Team 11 Ιουνίου 2021, 11:40

Οι περισσότεροι Χιλιανοί έσπευσαν να εμβολιαστούν με το κινεζικό εμβόλιο Sinovac, όμως στην πορεία διαπίστωσαν ότι δεν προσφέρει την προστασία που υπόσχονταν οι Κινέζοι κατά του κορονοϊού. Αποτέλεσμα, η αύξηση των μολύνσεων και ένα νέο αυστηρό lockdown, που ξεκινά το Σάββατο στην πρωτεύουσα, το τρίτο σε 14 μήνες.

Το 57% του πληθυσμού της χώρας έχει εμβολιαστεί πλήρως, αλλά δυστυχώς, οι περισσότεροι με το Sinovac.

Σε μελέτη που έγινε σε 10,5 εκατομμύρια άτομα, φάνηκε ότι το εμβόλιο έχει μετά την πρώτη δόση μόλις 16% αποτελεσματικότητα στην προστασία μόλυνσης από κορονοϊό, ενώ με τη δεύτερη δόση το ποσοστό αυτό φτάνει το 67%.

«Από το Σάββατο, ολόκληρη η μητροπολιτική περιοχή επιστρέφει στην καραντίνα», είπε η υφυπουργός Υγείας, Πάουλα Ντάσα.

Το υπουργείο ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν άλλοι 198 ασθενείς με την COVID-19 και διαγνώστηκαν 7.716 κρούσματα του SARS-CoV-2. Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού φθάνει έως τώρα τους 30.339 νεκρούς, επί συνόλου 1.453.478 μολύνσεων από τον ιό από τον Μάρτιο του 2020.

Ο δείκτης πληρότητας των κλινών στις μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) έχει φθάσει το 96%.

Η αύξηση των κρουσμάτων σημειώνεται καθώς στο νότιο ημισφαίριο έρχεται ο χειμώνας.

Η Χιλή συγκαταλέγεται στις χώρες που έχουν προχωρήσει περισσότερο σε παγκόσμια κλίμακα όσον αφορά την ανοσοποίηση του πληθυσμού έναντι της COVID-19. Από τον πληθυσμό-στόχο της εκστρατείας, δηλαδή 15,2 εκατ. ανθρώπους –επί συνόλου πληθυσμού 19 εκατ.–, έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση 11,1 εκατ. πολίτες (το 74,5%), ενώ 8,6 εκατ. και τις δύο (το 57%).

Ο εμβολιασμός άρχισε στις 3 Φεβρουαρίου. Την Πέμπτη ήρθε η σειρά των πολιτών ηλικίας 22 ετών. Από την 21η Ιουνίου, θα αρχίσει η ανοσοποίηση των παιδιών 12 ετών και άνω.

Οι υγειονομικές αρχές της Χιλής έχουν δώσει άδεια επείγουσας χρήσης σε πέντε εμβόλια: Sinovac (έχουν χορηγηθεί 17,1 εκατ. δόσεις), Pfizer/BioNTech (4,5 εκατ.), AstraZeneca (693.600), το καναδοκινεζικό CanSino (300.000) και το Johnson & Johnson, οι δόσεις του οποίου αναμένονται.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...