583
Το προεδρικό (από 11 Μαρτίου) ζευγάρι της Χιλής: ο Γκαμπριέλ Μπόριτς και η Ιρίνα Καραμάνος | instagram / CreativeProtagon

Χιλή: Μα, έχουν και στην Αριστερά Πρώτη Κυρία;

Protagon Team Protagon Team 23 Ιανουαρίου 2022, 10:00
Το προεδρικό (από 11 Μαρτίου) ζευγάρι της Χιλής: ο Γκαμπριέλ Μπόριτς και η Ιρίνα Καραμάνος
|instagram / CreativeProtagon

Χιλή: Μα, έχουν και στην Αριστερά Πρώτη Κυρία;

Protagon Team Protagon Team 23 Ιανουαρίου 2022, 10:00

Τη βρίζουν όλοι: αυτονοήτως οι δεξιοί, που έχασαν τις εκλογές από τον σύντροφό της, αλλά και οι αριστεροί, οι ομοϊδεάτες της, που τον υπερψήφισαν, επειδή μετά τον εκλογικό θρίαμβο αυτή άλλαξε γνώμη και πλέον θέλει να παίξει τον ρόλο της Πρώτης Κυρίας στη Χιλή.

Ο λόγος για την ελληνικής καταγωγής σύντροφο του Γκαμπριέλ Μπόριτς, του νέου προέδρου της χώρας του Πάμπλο Νερούδα και του Σαλβαδόρ Αλιέντε: η 32χρονη Ιρίνα Καραμάνος δηλώνει μεν αριστερή και φεμινίστρια, όμως υπέκυψε στα στρας του ρόλου της Πρώτης Κυρίας δίπλα στον Μπόριτς, αν και «κατόπιν μεγάλου προβληματισμού».

Η Ιρίνα είχε, βέβαια, κάνει το μοιραίο λάθος νωρίτερα, όταν όχι μόνο αρνήθηκε να παίξει αυτόν τον άτυπο ρόλο, αλλά τον αμφισβήτησε κιόλας και δη «από τα αριστερά». Ετσι κατάφερε να δυσαρεστήσει τους πάντες, κάτι που δεν είναι και αμελητέο επίτευγμα στο σύντομο πέρασμα του καθενός μας από τη ζωή.

Μόλις εξελέγη πρόεδρος ο νεαρός και άγαμος Μπόριτς, με τη φλόγα των 35 χρόνων του ακόμη αναμμένη στην ψυχή, είπε ότι ο ρόλος της Πρώτης Κυρίας είναι ανούσιος αναχρονισμός υπό άμεση κατάργηση. Η σχέση του με την Καραμάνος παρέμενε τότε στη σκιά. Οταν μαθεύτηκε το στόρι της σχέσης τους, όλος ο κόσμος έμαθε ότι η σύντροφός του είναι ανθρωπολόγος ως προς τις σπουδές και φεμινίστρια ως προς το φρόνημα.

Οπωσδήποτε είναι άβγαλτη στην πολιτική, αφού μετά τον σάλο που ξέσπασε από την κυβίστησή της έκανε άλλο ένα λάθος, μεγαλύτερο: είπε ότι αποφάσισε να αποδεχθεί τον ρόλο της Πρώτης Κυρίας «με στόχο να τον αναμορφώσει εκ των έσω» και μάλιστα σε… φεμινιστική κατεύθυνση. Αν, λοιπόν, ο εισοδισμός του πρότζεκτ «εκ των έσω» αποπνέει χρεοκοποημένο τροτσκιστικό αριστερισμό, η άνωθεν «φεμινιστική κατεύθυνση» αναδίδει το λαϊκιστικό άρωμα της… Εβίτα Περόν – διότι για τη Νότια Αμερική μιλάμε…

«Ως φεμινίστρια θεωρώ ότι αυτό μπορεί να είναι μία πρόκληση για την ανανέωση του θεσμού, για την εισαγωγή νέας θεματικής και για την εναλλακτική άσκηση της εξουσίας» τόλμησε να ξεστομίσει η Καραμάνος. Μόνο που δεν πρόκειται για «θεσμό»: η Πρώτη Κυρία είναι απλώς η σύζυγος του προέδρου (η Καραμάνος δεν είναι καν παντρεμένη με τον Μπόριτς) η οποία κάνει αγαθοεργίες – άντε να διατηρεί και ένα γραφείο στο προεδρικό μέγαρο, δίπλα στον άντρα της.

Οι φεμινίστριες της Χιλής ξεσηκώθηκαν να τη φάνε, επειδή «ο ρόλος δεν μεταρρυθμίζεται αλλά καταργείται» και επειδή «εκφράζει σοβινιστική θέση, που υποβιβάζει τις γυναίκες σε δευτερεύοντα ρόλο». Με δυο λόγια, η Καραμάνος τα έκανε μαντάρα εκεί όπου έπρεπε να αναζητήσει και να βρει υποστηρικτές και υποστηρίκτριες. Διότι από τη Δεξιά, την ηττημένη των εκλογών, άκουσε και ακούει τα εξ αμάξης.

«Μία γυναίκα που έχει εξουσία χάρη στον σύντροφό της και μόνο, αυτό δεν είναι επανάσταση» είπε ο Χοσέ-Αντόνιο Καστ, εκλογικός αντίπαλος του Μπόριτς. Και δεν σταμάτησε σε αυτό το σχόλιο: τι «παλλακίδα» την ανέβασε, τι «κυρία εν αναμονή» την κατέβασε. Την είπε ακόμη και «negra», αν και η Καραμάνος είναι λευκότατη, εννοώντας ότι είναι «ταπεινής καταγωγής». (Αν μπορείτε, συγχωρήστε τον: ο ίδιος δεν είναι παρά γιος κάποιου γερμανού Ναζί που είχε βρει καταφύγιο στη Χιλή μετά τον Β’ΠΠ…)

Πάντως ο Μπόριτς, που αναλαμβάνει προεδρικά καθήκοντα στις 11 Μαρτίου, αποκαλεί την σύντροφό του… «αγκιναρούλα». Αυτό το περίεργο χαϊδευτικό παρατσούκλι ακούγεται στα αυτιά του γλυκό, λέει, επειδή η Καραμάνος μοιάζει με το λαχανικό: εξωτερικώς έχει αγκαθάκια, αλλά μέσα κρύβει τρυφερή καρδιά…

Καλώς, μόνο που οι αντίπαλοί του ξέρουν ότι η αγκινάρα μαγειρεύεται κιόλας, τα φύλλα της τρώγονται και ωμά σαν μεζές στο κρασί ή στο ούζο (pinzimonio λένε οι Ιταλοί και τρέχουν τα σάλια τους), έτσι άρχισαν ήδη να «ψήνουν» την καημένη την Πρώτη Κυρία.

Δείτε ένα βίντεο με την Καραμάνος να μιλάει στην ελληνική κρατική τηλεόραση:

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...