308
Ουκρανοί εμπειρογνώμονες «σαρώνουν» δρόμο έξω από τη Χερσώνα για νάρκες | REUTERS/Murad Sezer

Χερσώνα: Περισσότερα από 400 πτώματα αμάχων εντόπισαν οι Ουκρανοί

Protagon Team Protagon Team 25 Νοεμβρίου 2022, 00:11
Ουκρανοί εμπειρογνώμονες «σαρώνουν» δρόμο έξω από τη Χερσώνα για νάρκες
|REUTERS/Murad Sezer

Χερσώνα: Περισσότερα από 400 πτώματα αμάχων εντόπισαν οι Ουκρανοί

Protagon Team Protagon Team 25 Νοεμβρίου 2022, 00:11

Ο γενικός εισαγγελέας της Ουκρανίας Αντρέι Κόστιν ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι στα εδάφη της περιοχής της Χερσώνας που απελευθέρωσαν οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις από τον ρωσικό στρατό προ ημερών εντοπίστηκαν περισσότερα από 400 πτώματα αμάχων και εννέα «δωμάτια βασανιστηρίων».

Οι δυνάμεις του Κιέβου έθεσαν υπό τον έλεγχό τους την περιφερειακή πρωτεύουσα την 11η Νοεμβρίου. Την επόμενη μέρα άρχισε να λειτουργεί η στρατιωτική διοίκηση, η αστυνομία και η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας. Στην πόλη της Χερσώνας άρχισαν να εργάζονται περίπου 200 αστυνομικοί, ενώ τοποθετήθηκαν γύρω από την πόλη σημεία ελέγχου. Αμεσα η αστυνομία ξεκίνησε να καταγράφει τα εγκλήματα που διέπραξαν οι ρωσικές «Αρχές» κατοχής, μετέδωσε το ΑΠΕ ΜΠΕ.

«Σύμφωνα με τα στοιχεία του γραφείου του γενικού εισαγγελέα, επιβεβαιώθηκε η ύπαρξη εννέα δωματίων βασανιστηρίων στα απελευθερωθέντα εδάφη της περιοχής της Χερσώνας. Επίσης εντοπίσθηκαν 432 πτώματα, πρόκειται για άμαχους που τους είχαν σκοτώσει», έγραψε το Interfax Ukraina, αναφερόμενο στα πρώτα ευρήματα των Αρχών.

Ουκρανοί αξιωματούχοι έδωσαν στη δημοσιότητα τα παρακάτω πλάνα τα οποία αφορούν σε «δωμάτια βασανιστηρίων» στην ευρύτερη περιοχή:

Στο μεταξύ, η απειλή από τις νάρκες στα απελευθερωθέντα εδάφη παραμένει μεγάλη, σύμφωνα, πάντα, με τον εισαγγελικό λειτουργό. «Πολλά εδάφη και κτίρια παραμένουν ναρκοθετημένα. Επίσης ο εισβολέας συνεχίζει τους βομβαρδισμούς με όλμους», δήλωσε ο ίδιος.

Ο Κόστιν γνωστοποίησε, τέλος, ότι στην περιοχή της Χερσώνας εργάζονται από κοινού 12 ομάδες εισαγγελέων και ανακριτών, τις οποίες συνδράμουν εμπειρογνώμονες από το γραφείο του γενικού εισαγγελέα.

Η αστυνομία της Ουκρανίας είχε ανακοινώσει στις 19 Νοεμβρίου ότι συνεργάτες των οργάνων επιβολής της τάξης εντόπισαν στις απελευθερωμένες περιοχές του Ντονέτσκ, του Νικολάγιεφσκ, του Χαρκόβου και της Χερσώνας τα πτώματα 991 αμάχων. Οι άμαχοι αυτοί σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της ρωσικής κατοχής.

Την ίδια ημέρα ο υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας Ντενίς Μοναστίρσκι είχε δηλώσει ότι στις απελευθερωθείσες περιοχές της περιοχής Χερσώνας είχαν βρεθεί 63 πτώματα ανθρώπων, οι οποίοι πέθαναν από βασανιστήρια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News