Ενας μεγάλος παγκόσμιος χάρτης, μια αφίσα με την Παλιά Πόλη και την επιγραφή –σε τρεις γλώσσες: αγγλικά, αραβικά και εβραϊκά– «Η Ιερουσαλήμ ανήκει σε όλους», τοίχοι βαμμένοι σε κόκκινο και μαύρο, τα χρώματα της αγαπημένης του ποδοσφαιρικής ομάδας Χαποέλ Ιερουσαλήμ, ένα πόστερ του Τσε Γκεβάρα και ένα άλλο με το σύνθημα «Οχι στον ρατσισμό», ένα ζευγάρι μεγάλα ακουστικά ακουμπισμένα πάνω στο γραφείο.
Επί 11 μήνες το δωμάτιο του Χερς Γκόλντμπεργκ-Πόλιν παρέμεινε όπως το είχε αφήσει ο ίδιος το βράδυ της 6ης Οκτωβρίου, όταν, αφότου δείπνησε με την οικογένειά του, πήγε να κατασκηνώσει με έναν φίλο του στην έρημο, κοντά στα σύνορα με τη Γάζα, για να λάβει μέρος στο φεστιβάλ μουσικής Supernova. Ωστόσο ο 23χρονος που λάτρευε τα ταξίδια και πίστευε στη συνύπαρξη Ισραηλινών και Παλαιστινίων δεν θα επιστρέψει ποτέ ξανά στο δωμάτιό του.
Η ανακοίνωση έγινε έπειτα από μια νύχτα ανεπιβεβαίωτων φημών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, από την ίδια την οικογένειά του, η οποία όλo αυτό το διάστημα έκανε τα πάντα για να τον φέρει πίσω. Ειδικά η μητέρα του, ονόματι Ρέιτσελ Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, η οποία μιλώντας σθεναρά, αλλά σε χαμηλούς τόνους και έχοντας πάντα κατά νου την ειρήνη, έγινε μια από τις πιο μαχητικές φωνές μετά την τραγωδία της 7ης Οκτωβρίου, εκφράζοντας συγχρόνως την αλληλεγγύη της προς τους χειμαζόμενους αμάχους της Γάζας και τη συμπόνια της για τα ανείπωτα δεινά τους.
Σχεδόν αμέσως μετά την απαγωγή του γιου της από τρομοκράτες της Χαμάς εκείνη την αποφράδα ημέρα, η απελπισμένη μητέρα παραιτήθηκε από τη δουλειά της, ώστε να αφιερώσει όλες τις δυνάμεις της στην απελευθέρωση του γιου της και όλων των ομήρων. Δεν σταμάτησε να προτρέπει την κυβέρνηση Νετανιάχου να επιδιώξει τη σύναψη μιας όποιας συμφωνίας για την επίλυση της κρίσης, επικρίνοντάς την συγχρόνως ότι δεν «έκανε πολλά» για την επιστροφή των απαχθέντων στο Ισραήλ.
Την περασμένη άνοιξη το περιοδικό Time τη συμπεριέλαβε στη λίστα με τους 100 ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο για το 2024, ενώ η Ρέιτσελ Γκόλντμπεργκ-Πόλιν κατάφερε να συγκινήσει ακόμη και τον πάπα Φραγκίσκο, προβάλλοντάς του το βίντεο της απαγωγής του γιου της.
Μόλις δέκα μέρες πριν πληροφορηθεί ότι ο γιος δεν βρίσκεται πια στη ζωή, είχε προσκληθεί, μαζί με τον σύζυγό της, να καταθέσουν τη μαρτυρία τους σε ένα από τα πιο σημαντικά θέατρα της παγκόσμιας πολιτικής σκηνής, στο Εθνικό Συνέδριο του Δημοκρατικού Κόμματος, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Σικάγο από 19 έως 22 Αυγούστου. «Αυτό είναι ένα πολιτικό συνέδριο, αλλά η ανάγκη να φέρουμε πίσω τον αγαπημένο μας γιο και όλους τους ομήρους δεν είναι πολιτικό ζήτημα, είναι ζήτημα ανθρωπιστικό» είπαν, μεταξύ άλλων, οι απελπισμένοι γονείς, προσθέτοντας ότι «η αγωνία για την τραγική σύγκρουση στη Μέση Ανατολή είναι τεράστια για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Σε έναν αγώνα πόνου δεν υπάρχουν νικητές».
Οπως αναφέρει στην ανταπόκρισή της από την Ιερουσαλήμ η Ροσέλα Τερκατίν της La Repubblica, οι Γκόλμπεργκ-Πόλιν, με καταγωγή από το Σικάγο, έζησαν στο Μπέρκλεϊ και στη Βιρτζίνια, πριν μετακομίσουν μόνιμα στο Ισραήλ το 2008, όταν ο Χερς ήταν επτά ετών. Είναι μια γνωστή και αγαπητή οικογένεια στην περιοχή νότια της Ιερουσαλήμ, όπου είναι συγκεντρωμένοι πολλοί νέοι μετανάστες από τις ΗΠΑ και όπου χτυπά η καρδιά της προοδευτικής εβραϊκής ορθοδοξίας.
Σε αυτές τις γειτονιές κανείς δεν έμεινε αδιάφορος για την τραγική μοίρα του Χερς, όπως καταδεικνύεται από τις πολλές αφίσες με το πρόσωπό του κρεμασμένο στα μπαλκόνια των σπιτιών και την επιγραφή «Ο Χερς ζει» σε τοίχους της περιοχής.
Η ιστορία του Χερς Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, καθώς και η αξιοπρέπεια των γονιών του, συγκίνησαν βαθιά και τις αμερικανικές αρχές, με την ιταλίδα δημοσιογράφο να αναφέρει ενδεικτικά πως τόσο ο Τζο Μπάιντεν όσο και η Κάμαλα Χάρις εξέφρασαν τα συλλυπητήριά τους στην οικογένεια πριν από τον Μπενιαμίν Νετανιάχου.
«Είμαι συντετριμμένος και εξοργισμένος» είπε ο Μπάιντεν. «Γνώρισα τον Τζον και τη Ρέιτσελ. Ηταν θαρραλέοι, συνετοί και αποφασιστικοί, παρ’ όλο που άντεξαν το αδιανόητο. Υπήρξαν ακλόνητοι και αποφασισμένοι προασπιστές του γιου τους και όλων των ομήρων, που κρατούνταν σε απαράδεκτες συνθήκες. Τους θαυμάζω και μοιράζομαι τον πόνο τους πιο βαθιά από όσο μπορούν να εκφράσουν οι λέξεις» πρόσθεσε ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ.
Συντετριμμένη και εξοργισμένη μετά την ανεύρεση της σορού του Χερς και ακόμη πέντε ομήρων της Χαμάς σε σήραγγα στη νότια Γάζα είναι, φυσικά, και η ισραηλινή κοινωνία: την Κυριακή τουλάχιστον μισό εκατομμύριο άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους του Τελ Αβίβ και της Ιερουσαλήμ προκειμένου να διαμαρτυρηθούν κατά της πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση Νετανιάχου, ενώ τη Δευτέρα ολόκληρο το Ισραήλ κατέβηκε σε γενική απεργία με αίτημα τη σύναψη συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση των ομήρων που εξακολουθούν να κρατούνται από την αποδεκατισμένη Χαμάς στην ισοπεδωμένη Γάζα.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News