609
Δεκέμβριος του 1969. Ο Μπέργκερ ποζάρει με ένα τσιγάρο στο δεξί χέρι στη Νέα Υόρκη | Pierre Venant/Penske Media via Getty Images)

Χέλμουτ Μπέργκερ, ο αλησμόνητος «Λούντβιχ» του Βισκόντι

Protagon Team Protagon Team 20 Μαΐου 2023, 12:17
Δεκέμβριος του 1969. Ο Μπέργκερ ποζάρει με ένα τσιγάρο στο δεξί χέρι στη Νέα Υόρκη
|Pierre Venant/Penske Media via Getty Images)

Χέλμουτ Μπέργκερ, ο αλησμόνητος «Λούντβιχ» του Βισκόντι

Protagon Team Protagon Team 20 Μαΐου 2023, 12:17

Ο Χέλμουτ Μπέργκερ, κατά κόσμον Χέλμουτ Στάινμπεργκερ, που πέθανε την περασμένη Πέμπτη σε ηλικία 79 ετών, γεννήθηκε στο Μπαντ Ισλ της Αυστρίας την 29η Μαΐου του 1944, από όπου, όμως, έφυγε, μόλις ενηλικιώθηκε, μεταβαίνοντας αρχικά στο Λονδίνο, όπου παρακολούθησε μαθήματα θεάτρου, και μετά στην Ιταλία, όπου, φτάνοντας στη Ρώμη, ξεκίνησε να εργάζεται ως μοντέλο.

Στον κόσμο του κινηματογράφου άρχισε να εισέρχεται, αφού συνάντησε τον Λουκίνο Βισκόντι, στο πλατό της ταινίας «Μακρινά Αστέρια της Άρκτου» («Vaghe stelle dell’Orsa») του 1965. Η συνάντησή τους ήταν μοιραία, καθώς ο περίφημος ιταλός σκηνοθέτης, ένας εκ των πατέρων του ιταλικού νεορεαλισμού, και το άσημο, ακόμη, μοντέλο που φιλοδοξούσε να γίνει ηθοποιός, επρόκειτο να καταστούν ζευγάρι, με τη σχέση τους να διαρκεί έως το τέλος της ζωής του Βισκόντι, το 1976.

Κάννες, 1976

Σε αυτόν όφειλε, φυσικά, ο Μπέργκερ την ανάδειξή του και τη φήμη που απέκτησε, με τον  καταξιωμένο σύντροφό του να συνθέτει εσωστρεφείς και βασανισμένους χαρακτήρες για τον νεαρό εραστή του. Ο Χέλμουτ Μπέργκερ έκανε το ντεμπούτο του στον κινηματογράφο το 1967, μετέχοντας στο καστ της σπονδυλωτής ταινίας «Οι Μάγισσες» («Le Streghe») ενώ την επόμενη χρονιά πρωταγωνίστησε στην ταινία «I Giovani Tigri» του Αντόνιο Λεονβιόλα. Ομως τη διεθνή αναγνώριση την κέρδισε το 1969, υποδυόμενος τον «Μάρτιν φον Εσενμπεγκ», γόνο μιας οικογένειας βιομηχάνων την περίοδο του ναζισμού, στην ταινία  «Το Λυκόφως των Θεών» (La Caduta degli Dei») του Λουκίνο Βισκόντι, όπου πρωταγωνιστεί σε μια διάσημη αιμομικτική σκηνή, ερωτοτροπώντας με τη μητέρα του (Ινγκριντ Τούλιν). Το 1973 ο αυστριακός ηθοποιός έκλεψε εκ νέου τις εντυπώσεις, πρωταγωνιστώντας στην ταινία «Λούντβιχ» («Ludwig»), επίσης του Βισκόντι, ερμηνεύοντας τον Λουδοβίκο Β΄, βασιλιά της Βαυαρίας.

Ο Μπέργκερ σε μία σκηνή της ταινίας «Λούντβιχ»

Μεταξύ των άλλων ταινιών στις οποίες έπαιξε, ξεχωρίζουν οι «Ο Κήπος των Φίντσι Κοντίνι» («Il giardino dei Finzi Contini») του Βιτόριο ντε Σίκα που κέρδισε το Οσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας το 1970, «Η Γοητεία της Αμαρτίας» («Gruppo di Famiglia in un Interno»), μια άλλη ταινία του Βισκόντι με πρωταγωνιστή του Μπαρτ Λάνκαστερ  και «Η Ρομαντική Αγγλίδα» («The Romantic Englishwoman») του Τζόζεφ Λόουζι.

Ο θάνατος του Βισκόντι κλόνισε βαθιά την ήδη αχαλίνωτη και διαταραγμένη προσωπικότητα του 32χρονου, τότε ηθοποιού, ο οποίος πιστός στα ελευθεριάζοντα ήθη και έχοντας συνηθίσει να ζει στα άκρα, κινδύνεψε το 1977 να πεθάνει από κατάχρηση ναρκωτικών ουσιών.

Ο Χέλμουτ Μπέργκερ το 2012 στην Αυστρία

Εκτοτε η καριέρα του άρχισε να φθίνει, κυρίως εξαιτίας της ροπής του σε πάσης φύσεως καταχρήσεις, όπως άρχισε να φθίνει και ο ίδιος, τόσο σωματικά όσο και ψυχικά. Το 1985 βρέθηκε στις ΗΠΑ για τον τελευταίο κύκλο της διάσημης αμερικανικής σαπουνόπερας «Dynasty». Το 1990 ο Φράνσις Φορντ Κόπολα του προσέφερε τον μικρό ρόλο ενός ελβετού τραπεζίτη στο «Godfather III», στη συνέχεια εμφανίστηκε σε δύο βιντεοκλίπ της Madonna ενώ το 1993 υποδύθηκε εκ νέου τον βασιλιά Λουδοβίκο Β΄ της Βαυαρίας στην ταινία «Ludwig 1881». Από τις τελευταίες του ερμηνείες ξεχωρίζει η ερμηνεία του ως γηραιός Ιβ Σεν Λοράν στην ομώνυμη, στη βιογραφική ταινία για τον κορυφαίο μόδιστρο που σκηνοθέτησε το 2014 ο γάλλος σκηνοθέτης Μπερτράν Μπονελό.

Το 1994 ο Χέλμουτ Μπέργκερ παντρεύτηκε την ιταλίδα συγγραφέα και σκηνοθέτρια Φραντσέσκα Γκουιντάτο με τη σχέση τους, ωστόσο, να σημαδεύεται, ωστόσο, σχεδόν αμέσως από την κατάχρηση αλκοόλ. Το 2004 επέστρεψε στην Αυστρία για να φροντίσει την άρρωστη μητέρα του, αντιμετωπίζοντας, ωστόσο, σοβαρά οικονομικά προβλήματα, καθώς κατέληξε να ζει με μια σύνταξη διακοσίων ευρώ. Το 2015, στα 71 του, παντρεύτηκε στην Ιμπιζα, έναν άνδρα 37 χρόνια νεότερό του, με την ιταλίδα σύζυγό του (παρότι βρίσκονταν σε διάσταση δεν είχαν πάρει διαζύγιο) να τον καταγγέλλει στις ιταλικές αρχές για διγαμία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...