1210
Εικόνες από το βίντεο που δημοσιοποίησε το Star και δείχνει το τάγμα εφόδου των Κροατών λίγο πριν την επίθεση και τη ΔΡΑΣΗ να τους... ακολουθεί | INTIMENEWS/Star/CreativeProtagon

Χειρότερα δεν γίνεται: Πώς η ΕΛ.ΑΣ… «κοιμήθηκε» στη Νέα Φιλαδέλφεια

Protagon Team Protagon Team 10 Αυγούστου 2023, 12:24
Εικόνες από το βίντεο που δημοσιοποίησε το Star και δείχνει το τάγμα εφόδου των Κροατών λίγο πριν την επίθεση και τη ΔΡΑΣΗ να τους... ακολουθεί
|INTIMENEWS/Star/CreativeProtagon

Χειρότερα δεν γίνεται: Πώς η ΕΛ.ΑΣ… «κοιμήθηκε» στη Νέα Φιλαδέλφεια

Protagon Team Protagon Team 10 Αυγούστου 2023, 12:24

Οι αποκαλύψεις για την αδράνεια και τις επιχειρησιακές αστοχίες της ΕΛ.ΑΣ το μοιραίο βράδυ των επεισοδίων και της δολοφονίας του 29χρονου Μιχάλη Κατσουρή στη Νέα Φιλαδέλφεια, συνεχίζουν να συγκλονίζουν –σε βαθμό που είναι να απορεί κανείς πώς η ελληνική αστυνομία μπορεί να επουλώσει ένα τέτοιο τραύμα στη δημόσια εικόνα της και να πείσει ότι μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια του έλληνα πολίτη.

Ο αρμόδιος υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου μπορεί να διέταξε την απομάκρυνση επτά αξιωματικών –και αυτών κατώτερων και ως επί τω πλείστον της… Τροχαίας –, αλλά εδώ πλέον περιγράφεται μια εικόνα γενικευμένης ανικανότητας με αποτέλεσμα οι κροάτες φονιάδες να φτάσουν κυριολεκτικά ανενόχλητοι ως τη Νέα Φιλαδέλφεια και να σπείρουν την καταστροφή και τον θάνατο.

Το Star προέβαλε ένα βίντεο το βράδυ της Τετάρτης που δείχνει το τάγμα εφόδου των χούλιγκαν της Ντιναμό Ζάγκρεμπ να προελαύνει από τον σταθμό «Περισσός» προς το γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας.

Η ώρα είναι ένα λεπτό μετά τις 11 μ.μ., βράδυ Δευτέρας, 7 Αυγούστου. Οπως φαίνεται, περισσότεροι από 100 άνδρες, όλοι μαυροντυμένοι βαδίζουν προς την «OPAP Arena», με σκοπό να επιτεθούν στους φιλάθλους της ΑΕΚ που είχαν σπεύσει στον χώρο του γηπέδου εν όψει του αγώνα της επομένης με την Ντιναμό για τα προκριματικά του Champions League –αγώνας που στη σκιά των αιματηρών επεισοδίων αναβλήθηκε. Δύο από τους κροάτες χούλιγκαν φορούν κράνος, κάποιοι έχουν ανεβασμένη την κουκούλα της μπλούζας τους ή φορούν καπέλο, όμως είναι πολλοί, εκείνου που έχουν εντελώς ακάλυπτα τα πρόσωπά τους –θέλουν να τους δει ο κόσμος. Κρατούν καδρόνια, σιδηρολοστούς, ρόπαλα και αλυσίδες.

Το απίστευτο είναι ότι στο βίντεο που έφερε στη δημοσιότητα το Star, φαίνεται πως ένα λεπτό αργότερα στο ίδιο σημείο επτά αστυνομικοί με φακούς στα χέρια και μηχανές ακολουθούν διακριτικά το κροατικό τάγμα εφόδου! Χωρίς να κάνουν, ή να μπορούν να κάνουν, τίποτα για να αποφευχθεί η τραγωδία…

Ακόμα χειρότερα –αν μπορεί κάτι τέτοιο να ειπωθεί– είναι αυτά που αποκαλύπτονται για το πώς οι μαχαιροβγάλτες της Ντιναμό Ζάγκρεμπ έφτασαν ως την Αθήνα και τη Νέα Φιλαδέλφεια, υπό την ανοχή και την τρομακτική αβελτηρία της ελληνικής αστυνομίας, η οποία ήξερε, είχε ενημερωθεί αρμοδίως και από πολλές πηγές, ότι οι κροάτες χούλιγκαν –τα νεοναζιστικά καθάρματα των περιβόητων Bad Blue Boys– έρχονταν στην Ελλάδα για τον αγώνα και παρά την απαγόρευση μετακίνησης οπαδών που είχε αποφασίσει η UEFA.

Διαταγές που είτε αγνοήθηκαν, είτε ήταν ασαφείς ή και εντελώς λανθασμένες, κακή επικοινωνία μεταξύ των διαφόρων υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ, δυνάμεις που αποσύρθηκαν από το πεδίο, εσφαλμένες εκτιμήσεις για τις προθέσεις και τις κινήσεις των Κροατών ως και την τελευταία στιγμή: μια τρομακτική αλληλουχία αποτυχιών που οδήγησαν στον θάνατο του 29χρονου Μιχάλη και εξέθεσαν τη χώρα διεθνώς και την ΕΛ.ΑΣ στα μάτια των πολιτών.

Οπως αποκαλύπτουν «Τα Νέα» σε ρεπορτάζ του Βασίλη Γ. Λαμπρόπουλου, ακόμα και όταν η αυτοκινητοπομπή των νεοναζί χούλιγκαν της Ντιναμό Ζάγκρεμπ έφτασε στην Αθήνα –κινούμενη ανενόχλητη σε όλο το μήκος του εθνικού οδικού δικτύου από τα ελληνοαλβανικά σύνορα ως την Αττική– ανώτατοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. είχαν τη λανθασμένη βεβαιότητα ότι θα κατέληγε για διανυκτέρευση σε στέκια ελλήνων οπαδών στο κέντρο της Αθήνας. «Ασ’ τους, πάνε να… κοιμηθούν», είναι ο χαρακτηριστικός τίτλος του αποκαλυπτικού άρθρου. Τελικά δεν πήγαν να κοιμηθούν, αλλά για να σκοτώσουν. Ή αν θέλετε, αυτή που κοιμήθηκε ήταν η αστυνομία.

Διότι όπως αποκαλύπτει και η «Καθημερινή», σε ρεπορτάζ του Γιάννη Σουλιώτη, η αστυνομία έμαθε τελικά για το δρομολόγιο των κροατών φονιάδων από τον… σταθμάρχη του Ηλεκτρικού: «Περί την 10.55 μ.μ. από τη ΣΤΑΣΥ υπήρξε ενημέρωση για περίπου 100 άτομα με κουκούλες και αντικείμενα στον σταθμό “Ειρήνη”, ενώ επί της οδού Νερατζιωτίσσης εντοπίστηκαν σταθμευμένα τα οχήματα με κροατικές πινακίδες που αναζητούνταν», σημειώθηκε στο σχετικό έγγραφο της ΕΛ.ΑΣ. Τους είχαν χάσει και στην Αθήνα δηλαδή, νόμιζαν ότι θα πάνε στη Λεωφ. Αλεξάνδρας για να φιλοξενηθούν από τους οργανωμένους του Παναθηναϊκού και να διανυκτερεύσουν, αλλά τελικά πήγαιναν στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Ακολούθησε λίγο πολύ αυτό που περιγράφηκε και στο βίντεο του Star: Στις 11 μ.μ., οι δεκάδες κροάτες χούλιγκαν και οι έλληνες συνεργοί τους –στους συλληφθέντες είναι και δύο σεσημασμένοι χούλιγκαν του Παναθηναϊκού– εντοπίστηκαν από τον σταθμό «Περισσός» του ΗΣΑΠ να κατευθύνονται, με τα πόδια αλλά σε στρατιωτικό σχηματισμό, προς την «OPAP Arena» της Νέας Φιλαδέλφειας. Τότε τους είδαν κάποιοι αστυνομικοί της ομάδας ΔΡΑΣΗ, ο επικεφαλής της οποίας ζήτησε ενισχύσεις. Οντως δύο επιπλέον ομάδες ΔΡΑΣΗ και μία ΟΠΚΕ έφτασαν στο σημείο λίγο αργότερα, όμως η αρχική εντολή από το κέντρο επιχειρήσεων προς τους αστυνομικούς ήταν να… παρακολουθούν τις κινήσεις των χούλιγκαν «εκ του μακρόθεν». Μόνο όταν ο υπαστυνόμος-επικεφαλής της δύναμης ζήτησε άδεια να επέμβουν, το κέντρο επιχειρήσεων του άναψε το πράσινο φως, με τους αστυνομικούς να προχωρούν στις συλλήψεις των χούλιγκαν.

Τους «αποδέσμευσαν» και τους έχασαν…

Αλλά και πριν φτάσουν στην Αττική για το φονικό τους έργο οι κροάτες χούλιγκαν οι παραλείψες της ΕΛ.ΑΣ είναι τρομακτικές: αποκαλύπτεται ότι μετά την είσοδο της κροατικής αυτοκινητοπομπής από το φυλάκιο της Κακαβιάς στα ελληνοαλβανικά σύνορα, οι αρχές τους είχαν χάσει σε όλο το μήκος του εθνικού οδικού δικτύου και τους ξαναεντόπισαν μόνο όταν έφτασαν στο Κιάτο. Τότε η ΕΛ.ΑΣ κινητοποιήθηκε εκ νέου: αστυνομικοί της ΟΠΚΕ, της Τροχαίας αλλά και μία μοτοσικλέτα με δύο αστυνομικούς εστάλησαν να εντοπίσουν την αυτοκινητοπομπή των κρατών χούλιγκαν.

Σύμφωνα τόσο με «Τα Νέα» όσο και με την «Καθημερινή», το εν λόγω κλιμάκιο εστάλη στα διόδια της Ελευσίνας για έλεγχο οχημάτων με κροατικές πινακίδες. Ωστόσο, περί τις 8 μ.μ. από το κέντρο επιχειρήσεων της ΓΑΔΑ  δόθηκε εντολή στις δυνάμεις της ΟΠΚΕ και της Τροχαίας για «αποδέσμευση»! Παρέμεινε μόνο ένα δίτροχο. Τελικά το κομβόι των Κροατών πέρασε από τα διόδια Ελευσίνας στις 10 μ.μ…

Το σχετικό ρεπορτάζ των «Νέων» σημειώνεται χαρακτηριστικά: «Στις 22.00 στελέχη της Τροχαίας ενημέρωσαν το επιχειρησιακό κέντρο ότι “τα 25-30 αυτοκίνητα με τις κροατικές πινακίδες στάθμευσαν στην άκρη της Εθνικής Οδού αμέσως μετά τα διόδια”, ζητώντας να πραγματοποιήσουν ελέγχους. Εντούτοις, φαίνεται πως δόθηκε εκ νέου εντολή να μην προχωρήσουν σε οποιαδήποτε ενέργεια, καθώς, όπως φαίνεται, το σχέδιο περιλάμβανε μόνο την παρακολούθησή τους από το προαναφερθέν δίτροχο, το οποίο όμως τελικά… έχασε τα ίχνη τους. Κι αυτό γιατί, όπως σημειώνεται, η αυτοκινητοπομπή “διαλύθηκε”, ορισμένα από τα  ΙΧ εισήλθαν στην Αττική οδό και άλλα κινήθηκαν μέσω Εθνικής προς Σκαραμαγκά, λεωφόρο Αθηνών κ.ο.κ., δημιουργώντας σύγχυση».

Δεν διάβασαν τη διαταγή!

Το επιχειρησιακό πρόβλημα όμως φαίνεται πως διατρέχει όλη την ιεραρχική δομή της ΕΛ.ΑΣ. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ που δημοσίευσε η «Καθημερινή», αν και το γραφείο της Iντερπολ Μαυροβουνίου έστειλε σήμα στην ΕΛ.ΑΣ. στις 10 το πρωί της Δευτέρας για τη μετακίνηση των κροατών χούλιγκαν και την αυτοκινητοπομπή, το αρχηγείο εξέδωσε το μεσημέρι μια αόριστη, αν όχι καταδικαστικά ασαφή, διαταγή, με αποτέλεσμα –εδώ το πράγμα γίνεται ακόμα χειρότερο– κάποιοι να την αγνοήσουν εντελώς! Η διαταγή καλούσε τις αστυνομικές υπηρεσίες να λάβουν «επιβαλλόμενα αστυνομικά μέτρα». Ποια είναι αυτά; Αγνωστο.

Εγραψε η «Κ»: «Η διαταγή έχει την ένδειξη “κατεπείγον”, εστάλη από το αρχηγείο προς τις περιφερειακές υπηρεσίες 2 και 4 μ.μ.». Ομως σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, οι αξιωματικοί των περιφερειακών υπηρεσιών είτε διάβασαν με καθυστέρηση τη διαταγή (μετά τις 7 μ.μ.) είτε δεν τη διάβασαν καθόλου. «Ορισμένοι μάλιστα απ’ αυτούς φέρεται να προέβησαν ετεροχρονισμένα (σ.σ. την επομένη της δολοφονίας) σε ενέργειες προκειμένου να καλύψουν την αδράνειά τους», έγραψε η «Καθημερινή».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...