465
Ο Κιμ Γιονγκ Ουν με την κόρη του στην στρατιωτική παρέλαση για την εθνική επέτειο | KCNA via REUTERS

Χείρα φιλίας από Κιμ σε Πούτιν και Σι εν μέσω στρατιωτικής παρέλασης στην Πιονγκγιάνγκ

Protagon Team Protagon Team 10 Σεπτεμβρίου 2023, 19:51
Ο Κιμ Γιονγκ Ουν με την κόρη του στην στρατιωτική παρέλαση για την εθνική επέτειο
|KCNA via REUTERS

Χείρα φιλίας από Κιμ σε Πούτιν και Σι εν μέσω στρατιωτικής παρέλασης στην Πιονγκγιάνγκ

Protagon Team Protagon Team 10 Σεπτεμβρίου 2023, 19:51

Με μια εντυπωσιακή στρατιωτική παρέλαση στην Πιονγκγιάνγκ αλλά και υποσχέσεις για εμβάθυνση των σχέσεων με τη Ρωσία και την Κίνα γιόρτασε την Παρασκευή τη συμπλήρωση 75 ετών από την ανακήρυξη της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Κορέας, όπως είναι η επίσημη ονομασία της Βόρειας Κορέας, ο Κιμ Γιονγκ Ουν.

Η στρατιωτική παρέλαση πραγματοποιήθηκε στην πλατεία που φέρει το όνομα του πρώτου ηγέτη της χώρας, του Κιμ Ιλ Σουνγκ (παππού του Κιμ Γιονγκ Ουν), όπου, μεταξύ άλλων, το «παρών» έδωσαν αντιπροσωπείες των Ρώσων και των Κινέζων, σύμφωνα με ρεπορτάζ του βορειοκορεατικού πρακτορείου ειδήσεων (KCNA) το Σάββατο.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν «παραστρατιωτικές δυνάμεις» από την πρωτεύουσα Πιονγκγιάνγκ, ανέφεραν τα κρατικά ΜΜΕ, και όχι στρατιώτες του τακτικού στρατού. Επιπλέον, δεν παρουσιάστηκε το τρομακτικό οπλοστάσιο της χώρας, το οποίο περιλαμβάνει διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους.

Το νοτιοκορεατικό Πρακτορείο Ειδήσεων Yonhap σημείωσε ότι ο Κιμ δεν εκφώνησε ομιλία στην εκδήλωση και ότι της παρέλασης ηγήθηκε κατά κύριο λόγο η Κόκκινη Φρουρά Εργατών-Αγροτών, μια παραστρατιωτική οργάνωση που εκτιμάται ότι αριθμεί 5,7 εκατ. μέλη.

Οπως μετέδωσε το KCNA, πάντως, με την ευκαιρία της επετείου ο Κιμ συναντήθηκε με τον επικεφαλής της κινεζικής αντιπροσωπείας και αντιπρόεδρο του κρατικού συμβουλίου της Κίνας, Λιού Γκουοζόνγκ, στη δεύτερη τέτοια επίσκεψη ανώτατων αξιωματούχων από το Πεκίνο μέσα σε έξι εβδομάδες.

Οι δύο πλευρές αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με την «περαιτέρω εντατικοποίηση του πολύπλευρου συντονισμού και συνεργασίας» μεταξύ των χωρών.

Τον Ιούλιο ο Κιμ είχε συνομιλήσει και πάλι με υψηλόβαθμες αντιπροσωπείες των δύο χωρών, με επικεφαλής τους, η ρωσική τον υπουργό Αμυνας Σεργκέι Σοϊγκού και η κινεζική το μέλος του Πολιτικού Γραφείου του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος Λι Χονγκζόνγκ, στο πλαίσιο μιας ακόμη μεγαλειώδους στρατιωτικής παρέλασης στην Πιονγκγιάνγκ, όπου και παρουσίασε τα ισχυρότερα όπλα που διαθέτει, υπενθύμισε το Al Jazeera.

Μια μέρα πριν από την παρέλαση ο Κιμ είχε ξεναγήσει τον Σοϊγκού σε μια έκθεση όπλων, γεγονός που πολλαπλασίασε τις υποψίες ότι η Βόρεια Κορέα είναι πρόθυμη να προμηθεύσει με όπλα τη Ρωσία για να τη βοηθήσει στον πόλεμό της κατά της Ουκρανίας.

Αξίζει να αναφερθεί πως η Μόσχα ενίσχυσε τη διπλωματική της παρουσία στη Βόρεια Κορέα λίγο πριν την παρέλαση, με την πρεσβεία της στην Πιονγκγιάνγκ να σημειώνει, αυτή την εβδομάδα, ότι της επετράπη να αυξήσει το προσωπικό της κατά 20 διπλωμάτες και άλλο προσωπικό.

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έστειλε από την πλευρά του στον Κιμ μια επιστολή με αφορμή την επέτειο, με την οποία κάλεσε τις δύο χώρες να «επεκτείνουν τους διμερείς δεσμούς από κάθε άποψη», όπως μετέδωσε το KCNA.

Εξάλλου, ο Κιμ αναμενόταν να ταξιδέψει στη Ρωσία τον Σεπτέμβριο κιόλας, προκειμένου να συναντήσει τον Πούτιν για να συζητήσουν τις προμήθειες όπλων στη Μόσχα και να υποστηρίξει την εισβολή της στην Ουκρανία.

Στη δική του επιστολή προς τον Κιμ, με αφορμή την εθνική εορτή, ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ εξέφρασε και εκείνος την επιθυμία του να ενισχυθεί η στρατηγική συνεργασία μεταξύ της χώρας του και της Βόρεια Κορέας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...