197
Χιόνια έχουν θάψει σπίτι στην Κόρντοβα της Αλάσκας, μία άλλοτε συνηθισμένη χειμωνιάτικη εικόνα, στην αμερικανική πολιτεία | REUTERS/Erv Petty/Alaska Division of Homeland Security and Emergency Management/Handout

Χειμώνας στην Αλάσκα με 19,4 βαθμούς Κελσίου!

Protagon Team Protagon Team 29 Δεκεμβρίου 2021, 12:47
Χιόνια έχουν θάψει σπίτι στην Κόρντοβα της Αλάσκας, μία άλλοτε συνηθισμένη χειμωνιάτικη εικόνα, στην αμερικανική πολιτεία
|REUTERS/Erv Petty/Alaska Division of Homeland Security and Emergency Management/Handout

Χειμώνας στην Αλάσκα με 19,4 βαθμούς Κελσίου!

Protagon Team Protagon Team 29 Δεκεμβρίου 2021, 12:47

Από τους πιο ζεστούς χειμώνες είναι ο φετινός στην Αλάσκα, με τις θερμοκρασίες να ξεπερνούν τους 15,5 βαθμούς Κελσίου και έντονες βροχοπτώσεις.

Στη νήσο Κόντιακ μάλιστα, το θερμόμετρο έδειξε 19,4 βαθμούς Κελσίου την Κυριακή, την υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί στην Αλάσκα για τον μήνα Δεκέμβριο, κάνοντας τους επιστήμονες να απορούν.

Ρεκόρ σημειώθηκαν σε πολλά ακόμα μέρη της αμερικανικής πολιτείας και μάλιστα για πολλές ημέρες στη σειρά. Η ημέρα των Χριστουγέννων ήταν η θερμότερη στην ιστορία της Αλάσκας με το θερμόμετρο να δείχνει 13,3 βαθμούς.

Σημειώθηκε επίσης ρεκόρ χιονόπτωσης σε ορισμένες περιοχές, σε έναν μήνα που παραδοσιακά είναι ξηρός, καθώς ο παγωμένος αέρας δεν συγκρατεί υγρασία.

Ακόμα χειρότερα, τα χιόνια ακολούθησαν έντονες βροχοπτώσεις, που είχαν ως αποτέλεσμα τον σχηματισμό πάγου και εκτετατμένες διακοπές ρεύματος.

Ετσι, παρά τις υψηλές θερμοκρασίες, δημιουργήθηκε στρώμα πάγου στο οδόστρωμα και πολλοί δρόμοι έγιναν απροσπέλαστοι.

Τα τελευταία 20 χρόνια, επισημαίνουν οι επιστήμονες, φαινόμενα σαν κι αυτά, είναι ολοένα και συχνότερα στην Αλάσκα, ένδειξη της κλιματικής αλλαγής.

Εκτός από τους ανθρώπους, ο πάγος στο έδαφος δυσκολεύει πολύ και τα ζώα στο να βρουν τροφή.

Κλιματικά μοντέλα προειδοποιούν ότι από το 2060 και έπειτα, η βροχή θα είναι περισσότερη από το χιόνι στην πολιτεία, στη διάρκεια του χειμώνα, με περισσότερες ημέρες υψηλών θερμοκρασιών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...