321
Αποψη μίας από τις καμένες γειτονιές της Λαχέινα | Hawai'i Department of Land and Natural Resources/Handout via REUTERS

Χαβάη: Στους 93 νεκρούς ο απολογισμός της τραγωδίας στο Μάουι – σφοδρές επικρίσεις κατά των αρχών

Protagon Team Protagon Team 13 Αυγούστου 2023, 10:16
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 13/08/2023, 11:55
Αποψη μίας από τις καμένες γειτονιές της Λαχέινα
|Hawai'i Department of Land and Natural Resources/Handout via REUTERS

Χαβάη: Στους 93 νεκρούς ο απολογισμός της τραγωδίας στο Μάουι – σφοδρές επικρίσεις κατά των αρχών

Protagon Team Protagon Team 13 Αυγούστου 2023, 10:16
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 13/08/2023, 11:55

Τουλάχιστον 93 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις πυρκαγιές που έπληξαν το νησί του Μάουι, στη Χαβάη, ένας βαρύς απολογισμός που έχει προκαλέσει βροχή επικρίσεων για το πώς οι αρχές χειρίστηκαν μια από τις χειρότερες φυσικές καταστροφές στην πρόσφατη ιστορία της πολιτείας.

Οι πυρκαγιές έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 89 ανθρώπους, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνήτης της πολιτείας Τζον Γκριν, προειδοποιώντας ότι ο απολογισμός των νεκρών μπορεί να αυξηθεί.

«Εχουμε καταμετρήσει 89 νεκρούς», δήλωσε ο Γκριν το απόγευμα του Σαββάτου τοπική ώρα (Κυριακή πρωί ώρα Ελλάδας). «Θα συνεχίσει να αυξάνεται. Θέλουμε ο κόσμος να προετοιμαστεί γι’ αυτό», πρόσθεσε.

Οι σκύλοι που έχουν εκπαιδευθεί στον εντοπισμό πτωμάτων έχουν καλύψει μόνο το 3% της περιοχής των ερευνών, δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας του Μάουι, Τζον Πελετίερ.

Ο κυβερνήτης της Χαβάης, Τζον Γκριν, ενημερώνει τους δημοσιογράφους για τις εξελίξεις – REUTERS/Mike Blake

Οι κάτοικοι, σε κατάσταση σοκ, αρχίζουν να βλέπουν την έκταση της καταστροφής στη Λαχέινα. «Καταστράφηκαν όλα, όλα. Η καρδιά μου ραγίζει», λέει ο 80χρονος Αντονι Γκαρσία, που επέλεξε την Λαχέινα ως τόπο κατοικίας εδώ και 30 χρόνια. Γύρω του, οι επιζήσαντες ψάχνουν στις στάχτες με την ελπίδα να βρουν φωτογραφίες ή αντικείμενα.

Από τα καταστήματα, τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια που έδιναν τον χαρακτήρα της ιστορικής παραθεριστικής πόλης των 13.000 κατοίκων, που κάποτε ήταν πρωτεύουσα του βασιλείου της Χαβάης, δεν έχει μείνει σχεδόν τίποτα.

Μέσα σε αυτό το τοπίο του ολέθρου, οι κάτοικοι προσπαθούν να καταλάβουν πώς η τραγωδία αυτή μπόρεσε να λάβει τέτοιες διαστάσεις. Το ίδιο και η Δικαιοσύνη, διατάσσοντας έρευνα για την διαχείριση της κρίσης από τις τοπικές αρχές.

Στο Μάουι σημειώθηκαν πολλές διακοπές ρεύματος κατά την διάρκεια της κρίσης και ο αριθμός εκτάκτου ανάγκης 911 σταμάτησε να λειτουργεί σε ορισμένα τμήματα του νησιού, ενώ οι σειρήνες συναγερμού για πυρκαγιά δεν ενεργοποιήθηκαν.

Ομάδες έρευνας και διάσωσης, με την βοήθεια εκπαιδευμένων σκύλων, έχουν καταφθάσει στο Μάουι από την ενδοχώρα των ΗΠΑ για να αναζητήσουν θύματα μέσα στα αποκαΐδια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...