493
|

Χατζηδάκης: Χαμηλώνουν τα κτίρια γύρω από την Ακρόπολη

Protagon Team Protagon Team 7 Μαΐου 2020, 11:39

Χατζηδάκης: Χαμηλώνουν τα κτίρια γύρω από την Ακρόπολη

Protagon Team Protagon Team 7 Μαΐου 2020, 11:39

Την εισήγησή του για το ύψος των κτιρίων στην περιοχή γύρω από την Ακρόπολη κατέθεσε το υπουργείο Περιβάλλοντος στο Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΚΕΣΥΠΟΘΑ), που συνεδριάζει την Πέμπτη για το σχετικό σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος.

Η εισήγηση του υπουργείου είναι το επιτρεπόμενο ύψος να μειωθεί στα 21 μέτρα, δηλαδή κατά τρεις ορόφους ή και περισσότερο, με εξαίρεση μια ζώνη κατά μήκος της λεωφόρου Συγγρού, στην οποία το επιτρεπόμενο ύψος πάλι μειώνεται στα 27 μέτρα.

Βάσει της σημερινής νομοθεσίας, τα ύψη των κτιρίων μπορούν να φθάσουν μέχρι και τα 32 ή και περισσότερα μέτρα. Και ήδη υπάρχουν κτίρια που φθάνουν τα 25, 27 ή και 32 μέτρα.

Το ΚΕΣΥΠΟΘΑ συνεδριάζει για να γνωμοδοτήσει για το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για τα ύψη των κτιρίων στην περιοχή γύρω από την Ακρόπολη, όπου πέρυσι είχε επιβληθεί αναστολή οικοδομικών εργασιών.

Είχαν προηγηθεί έντονες αντιδράσεις  κατοίκων και περιβαλλοντικών οργανώσεων για τις οικοδομικές άδειες που –όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου– είχαν χορηγηθεί τα προηγούμενα χρόνια με τη σύμφωνη γνώμη των υπουργών Πολιτισμού της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος για το θέμα, σημειώνεται ότι η αναθεώρηση της νομοθεσίας για το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος των κτιρίων γύρω από την Ακρόπολη άνοιξε με την απόφαση της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, για την καθαίρεση δύο ορόφων από το ξενοδοχείο της οδού Φαλήρου 5.

Μετά τη συνεδρίαση του ΚΕΣΥΠΟΘΑ θα διαμορφωθεί άμεσα σχέδιο Ειδικού Προεδρικού Διατάγματος προστασίας, που θα αποσταλεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την απαιτούμενη γνωμοδότησή του και στη συνέχεια θα αποσταλεί για υπογραφή στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Στόχος του υπουργείου είναι μέχρι τα μέσα Ιουλίου να έχει εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο θα δοθεί η δυνατότητα να εκκινήσει πάλι η οικοδομική δραστηριότητα στην περιοχή, αλλά με όρους που εξασφαλίζουν τη μέγιστη δυνατή προστασία της Ακρόπολης.

Το νέο επιτρεπόμενο ύψος θα ισχύει για τις νέες οικοδομικές άδειες και δεν αφορά αναδρομικά τα νομίμως υφιστάμενα κτήρια.

Σύμφωνα πάντα με το υπουργείο, η απόφαση υπερκαλύπτει το σκεπτικό των αποφάσεων του ΣτΕ για το θέμα.

Το Προεδρικό Διάταγμα είναι το πρώτο βήμα για την προστασία της Ακρόπολης. Θα επακολουθήσει επανεξέταση του συνολικού καθεστώτος δόμησης και χρήσεων γης, όχι μόνο στην περιοχή αυτή, αλλά στο σύνολο του Δήμου Αθηναίων, με την εκπόνηση Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου, που θα αρχίσει πολύ σύντομα.

Παράλληλα, θα ακολουθήσουν και άλλες συμπληρωματικές πρωτοβουλίες του ΥΠΕΝ, όπως:

· έλεγχοι για την ύπαρξη αυθαίρετων κατασκευών στην περιοχή γύρω από την Ακρόπολη,

· διατάξεις για την προστασία του δημόσιου χώρου και

· προώθηση στην πράξη της βιώσιμης κινητικότητας.

 «Η Ακρόπολη, το έχω ξαναπεί και το εννοώ, είναι η ψυχή μας, το σύμβολο της Ελλάδας σε όλον τον κόσμο. Αυτό διαφυλάττουμε με τη σημερινή μας απόφαση-εισήγηση στο Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων», δήλωσε σχετικά ο υπουργός Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης.

«Η Ακρόπολη ανήκει σε όλους τους Ελληνες και αποτελεί αδιαπραγμάτευτη εθνική και παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά και παρακαταθήκη. Προσωπικά, είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος που από αυτή τη θέση πολιτικής ευθύνης ως υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας της ελληνικής κυβέρνησης, εισηγούμαι η Ακρόπολη να παραμείνει ψηλά, στο ύψος της», ανέφερε στη δήλωσή του για το θέμα ο υπουργός.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...