679
«Κεφαλαιοποιητικό σημαίνει αποτελεσματικό», λέει ο Κωστής Χατζηδάκης | ΙΝΤΙΜΕ / ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ

Χατζηδάκης: «Το κεφαλαιοποιητικό σύστημα θα φέρει μεγαλύτερες επικουρικές συντάξεις»

Protagon Team Protagon Team 27 Ιουνίου 2021, 16:02
«Κεφαλαιοποιητικό σημαίνει αποτελεσματικό», λέει ο Κωστής Χατζηδάκης
|ΙΝΤΙΜΕ / ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ

Χατζηδάκης: «Το κεφαλαιοποιητικό σύστημα θα φέρει μεγαλύτερες επικουρικές συντάξεις»

Protagon Team Protagon Team 27 Ιουνίου 2021, 16:02

Τα σημαντικά πλεονεκτήματα του νέου ασφαλιστικού συστήματος που προωθεί το υπουργείο Εργασίας, απαριθμεί με συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής» ο Κωστής Χατζηδάκης.

«Κεφαλαιοποιητικό σημαίνει αποτελεσματικό», δηλώνει χαρακτηριστικά ο υπουργός Εργασίας, αναλύοντας τη νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση, με αιχμή τη δημιουργία του νέου Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ).

Πρόκειται για μια μεταρρύθμιση για τους νέους, αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης, η οποία θα επιφέρει μεγαλύτερες επικουρικές συντάξεις για τους νέους εργαζομένους και ταυτόχρονα θα εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα του συστήματος.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας «εισάγονται στοιχεία κεφαλαιοποιητικού συστήματος για πολύ συγκεκριμένους λόγους:

  1. Διότι το ισχύον διανεμητικό σύστημα λειτουργεί αποτελεσματικά όταν πολλοί εργαζόμενοι χρηματοδοτούν με τις εισφορές τους τις συντάξεις λίγων συνταξιούχων. Αυτό ίσχυε στο παρελθόν, αλλά όχι πια.
  2. Διότι ο νεοεισερχόμενος στην αγορά εργασίας, αλλά και εκείνος που είναι μέχρι 35 χρονών- και θα το επιλέξει ο ίδιος- θα έχουν έλεγχο πάνω στη σύνταξή τους και το ύψος της. Δεν θα αποφασίζουν δηλαδή άλλοι για αυτούς, χωρίς αυτούς!
  3. Διότι θα αναπτυχθεί με το νέο σύστημα του προσωπικού κουμπαρά η ιδέα της αποταμίευσης και με αυτό τον τρόπο θα γίνουν παραπάνω επενδύσεις και θα ενισχυθεί τελικά η ανάπτυξη.
  4. Διότι όπως έχουν δείξει παρόμοια εγχειρήματα σε όλες τις άλλες χώρες της Ευρώπης, τελικά, μέσω της καλύτερης επένδυσης των αποταμιεύσεων του νέου ασφαλισμένου, οι συντάξεις που θα δοθούν θα είναι μεγαλύτερες. Σύμφωνα με τις μελέτες που παρουσιάσαμε, οι επικουρικές συντάξεις των νέων μπορεί να είναι αυξημένες από 43% έως και 68%. Δεν νομίζω ότι είναι αμελητέο αυτό!».

Απαντώντας, δε, στις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, ο κ. Χατζηδάκης κάνει λόγο για «αντιπολίτευση σε βέρτιγκο». «Δεν αντέχω, επίσης, να μην πω ότι είμαι έκπληκτος με την κωμική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτό: στρέφονται εναντίον ενός συστήματος που δίνει καλύτερες συντάξεις στους νέους! Εμείς με τους νέους και ο ΣΥΡΙΖΑ με τα δόγματά του!» λέει χαρακτηριστικά.

Πώς λειτουργεί

Εξηγώντας τα βασικά σημεία της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης και ειδικότερα τον τρόπο λειτουργίας της, ο υπουργός Εργασίας εξηγεί πως «οι εργαζόμενοι θα έχουν έναν “προσωπικό κουμπαρά” στον οποίο θα κατευθύνονται οι εισφορές για την επικουρική τους σύνταξη. Η διαχείριση των ατομικών αυτών λογαριασμών θα γίνεται μέσω ενός νέου Ταμείου, Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου, του ΤΕΚΑ (Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης). Ο νέος ασφαλισμένος, μέσω του Ταμείου, θα μπορεί να επενδύει τις αποταμιεύσεις του, διαλέγοντας αντίστοιχο επενδυτικό προφίλ: “συντηρητικό”, “ισορροπημένο” και “επιθετικό”. Κάθε 5 χρόνια θα μπορεί να κάνει αναθεώρηση του προφίλ του. Και, φυσικά, θα έχει πλήρη πρόσβαση στις εισφορές του και τις αποδόσεις τους μέσω κινητού ή/και υπολογιστή ανά πάσα στιγμή, όπως με το e-banking. Δεν θα δίνουν πια οι νέοι τα χρήματά τους σε ένα “κορβανά” για όλους, χωρίς καμία επαφή και κανένα έλεγχο».

Απαντώντας, δε εμμέσως, σε όσους κάνουν λόγο για «τζόγο» και διαδικασίες υψηλού ρίσκου με τα χρήματα των ασφαλισμένων, ο κ. Χατζηδάκης ξεκαθαρίζει πως «θα προβλέπεται ρητά στο νομοσχέδιο εγγύηση του Δημοσίου, ότι κανείς δεν θα πάρει επικουρική σύνταξη χαμηλότερη από αυτή που αντιστοιχεί στις εισφορές που κατέβαλε, συν τον πληθωρισμό. Δεν θεωρώ πάντως ότι θα χρειαστεί να γίνει ενεργοποίηση αυτής της πρόβλεψης. Αυτό μας διδάσκει η εμπειρία χωρών με κεφαλαιοποιητικά ασφαλιστικά συστήματα, όπως στις σκανδιναβικές χώρες. Διερωτώμαι, πάντως, πού είδε ο ΣΥΡΙΖΑ τον περιβόητο τζόγο με τις εισφορές των νέων ασφαλισμένων; Είναι τζόγος να έχεις εγγυημένες τις εισφορές σου από το κράτος, ό,τι και αν συμβεί;».

Διαχειρίσιμο κόστος μετάβασης

Το νέο σύστημα θα μπει σε εφαρμογή από 01.01.2022, ενώ αναφορικά με το κόστος της μετάβασης, σημείο στο οποίο επιμένουν ιδιαιτέρως όσοι τάσσονται κατά του κεφαλαιοποιητικού συστήματος, ο κ. Χατζηδάκης εκτιμά ότι «τα 300 εκατ. ευρώ τον χρόνο, που κατά μέσον όρο υπολογίζεται ότι θα είναι το κόστος την πρώτη 10ετία εφαρμογής του νέου συστήματος, είναι ποσό απόλυτα διαχειρίσιμο και επισημαίνει ότι το αναμενόμενο δημοσιονομικό όφελος θα είναι πολύ μεγαλύτερο».

Ο υπουργός Εργασίας διαψεύδει κατηγορηματικά ότι θα μειωθούν οι επικουρικές συντάξεις των παλαιών συνταξιούχων (θα υπάρχει ρητή αναφορά στο σχετικό νομοσχέδιο γι’ αυτό το ζήτημα). «Αν υπάρχει κάτι που αφορά τους παλιούς ασφαλισμένους, αυτό είναι ότι θα έχουν έμμεσο όφελος, διότι η παρέμβαση αυτή ενισχύει τη βιωσιμότητα και την ευστάθεια του ευρύτερου ασφαλιστικού συστήματος», αναφέρει. Αντιθέτως αν πρόκειται να μειωθεί κάτι, αυτό είναι οι εισφορές, τόσο των εργαζομένων όσο και των εργοδοτών, σε 6%, το 2022.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...