Πριν από την ομιλία (εδώ) του Πρωθυπουργού στη Βουλή, απορρίφθηκε η ένσταση αντισυνταγματικότητας που είχε υποβάλει ο ΣΥΡΙΖΑ επί του άρθρου 15 του νομοσχεδίου για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, που αφορά στην εισαγωγή τεκμαρτού εισοδήματος για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους. Την ένσταση στήριξαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, καταψήφισε η Νέα Δημοκρατία.
Προχωρούμε μπροστά μαζί με την πλειοψηφία των πολιτών και ακολουθώντας τις επιταγές της συνείδησης μας, ήταν το σύνθημα που έδωσε κατά την παρέμβασή του στην Ολομέλεια ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης και εξήγησε για την Εκθεση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής και τις αιτιάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί αντισυνταγματικότητας:
«Οποιος διαβάσει αναλυτικά την έκθεση του Επιστημονικού Συμβουλίου, δεν θα δει πουθενά να αναφέρεται η λέξη αντισυνταγματικότητα. Επειδή όμως μιλάμε για αντισυνταγματικότητα, καλό είναι να δούμε το Σύνταγμα. Το άρθρο 4 στην παράγραφο 5 του συντάγματος αναφέρει ότι οι έλληνες πολίτες συνεισφέρουν χωρίς διακρίσεις στα δημόσια βάρη, ανάλογα με τις δυνάμεις τους».
Στην παρέμβασή του μετά την υποβολή ένστασης αντισυνταγματικότητας επί της εισαγωγής του τεκμαρτού εισοδήματος με βάση τον κατώτατο μισθό για τους ελεύθερους επαγγελματίες, ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε στα στοιχεία της ΑΑΔΕ που αποκαλύπτουν ότι το 71% του συνόλου των ελευθέρων επαγγελματιών, δηλώνει εισόδημα κάτω από τον μισθωτό που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό.
«Το πιστεύετε; Το πιστεύουν οι έλληνες πολίτες;», διερωτήθηκε απευθυνόμενος στους βουλευτές της αντιπολίτευσης, υπογραμμίζοντας το γεγονός ότι 430.000 ελεύθεροι επαγγελματίες δηλώνουν εισόδημα αποκλειστικά από το ελεύθερο επάγγελμα και έχουν φορολογική επιβάρυνση, μαζί με το τέλος επιτηδεύματος που είναι 650 ευρώ, 867 ευρώ, όταν ο μέσος συνταξιούχος πληρώνει 938 ευρώ και ο μέσος εργαζόμενος 1161 ευρώ.
«Αυτήν την κοινωνική δικαιοσύνη υπερασπίζεστε; Θεωρείτε ότι το Σύνταγμα θεσπίστηκε για να καθαγιάσει τη φοροδιαφυγή;», επέμεινε ο κ. Χατζηδάκης, επισημαίνοντας επιπρόσθετα ότι μόλις το 4% των ελευθέρων επαγγελματικών πληρώνει το 51% της συνολικής φορολογίας όλου του κλάδου.
Δείτε ποια είναι η κοινωνική «δικαιοσύνη» που υποστηρίζει η αντιπολίτευση!
– Να συνεχίσει να δηλώνει το 71% του συνόλου των ελευθέρων επαγγελματιών εισόδημα κάτω από τον μισθωτό του κατώτατου μισθού.
– Να συνεχίσουν να έχουν 430.000 ελεύθεροι επαγγελματίες (με εισόδημα… pic.twitter.com/pO1xg3ow79— Kostis Hatzidakis (@K_Hatzidakis) December 6, 2023
Οσον αφορά την επίκληση της κοινής πείρας για τον προσδιορισμό του τεκμαρτού εισοδήματος, ο υπουργός Οικονομικών σχολίασε με νόημα:
«Δεν ξέρω τι λέει η δική σας πείρα, αλλά εγώ δεν έχω δει πολλούς εργαζόμενους οι οποίοι αμείβονται με τον κατώτατο μισθό και βγάζουν πιο πολλά λεφτά από τα αφεντικά τους. Μπορεί να υπάρχουν εξαιρέσεις, γι αυτό το τεκμαρτό εισόδημα είναι μαχητό, αλλά ο κανόνας είναι ότι το αφεντικό βγάζει περισσότερα από τον εργαζόμενό του. Εσείς τουλάχιστον στην Αριστερά, θα έπρεπε να το είχατε αντιληφθεί…».
Ενδεικτικά ανέφερε ότι το 84% των ιδιοκτητών μπαρ, δηλώνουν εισόδημα κάτω από το εισόδημα του μισθωτού με τον κατώτατο μισθό. «Τι πρέπει να κάνουμε; Να το καταπιούμε αμάσητο;» παρατήρησε χαρακτηριστικά και επέμεινε ότι το τεκμαρτό εισόδημα, όπως εισάγεται στο νομοσχέδιο, δεν είναι οριζόντιο αφού έχουν προβλεφθεί και εξαιρέσεις, όπως για αναπήρους, πολυτέκνους, για μονογονεϊκές, για τα μικρά χωριά, για τα νησιά κάτω από 3000 κατοίκους, για τις νεοσύστατες επιχειρήσεις.
Στο ίδιο πλαίσιο σημείωσε ότι το τεκμήριο δεν είναι κάτι πρωτοφανές. Ισχύουν ήδη οι αντικειμενικές αξίες ακινήτων, τα τεκμήρια διαβίωσης. «Αυτά γιατί δεν σας ενόχλησαν; Θα ήθελα μια απάντηση», είπε ο κ. Χατζηδάκης απευθυνόμενος στους βουλευτές της αντιπολίτευσης και ακολούθως αναφέρθηκε στις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας, διερωτώμενος εκ νέου:
«Η νομολογία του ΣτΕ λαμβάνεται απολύτως υπόψη. Θέλω δε να σας θυμίσω πως είναι το ίδιο το ΣτΕ που έχει θεωρήσει συνταγματικό το τέλος επιτηδεύματος που εμείς καταργούμε σε δύο χρόνια, νωρίτερα και ήταν οριζόντιο. Πώς είναι δυνατό λοιπόν να έχει θεωρηθεί συνταγματικό το τέλος επιτηδεύματος και να είναι αντισυνταγματικό το νομοσχέδιο; Πώς;».
«Δεν μου έχει συμβεί να κριθεί αντισυνταγματικό νομοσχέδιο που εισηγήθηκα. Το έζησα στον περιβαλλοντικό νόμο, κρίθηκε συνταγματικός. Το έζησα στο νόμο για τη ΔΕΗ κηρύχθηκε συνταγματικός. Το έζησα στο νόμο για τους πιστοποιημένους δικηγόρους και λογιστές, κηρύχθηκε συνταγματικός. Το έζησα στο νέο νόμο για τον ΕΦΚΑ κηρύχθηκε συνταγματικός. Και αυτός ο νόμος θα κηρυχθεί συνταγματικός, γιατί είναι ένας δίκαιος νόμος. Που προσπαθεί να επιβάλει δίκαια τα φορολογικά βάρη», κατεληξε ο υπουργός στην απάντησή του για την ένσταση αντισυνταγματικότητας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ και έκλεισε την παρέμβασή του λέγοντας:
«Υπό το φως των διατάξεων του συντάγματος και της κοινής πείρας, θέλετε όλοι να αντιμετωπίσουμε τη φοροδιαφυγή ή προχωρούμε με ψηφοθηρική λογική. Σας πληροφορώ πάντως ότι και με ψηφοθηρική λογική να προχωράτε, κάνετε λάθος. Διότι σε όλες τις δημοσκοπήσεις που έχουν δημοσιευθεί, προκύπτει ότι και οι μισοί δικοί σας οπαδοί, στηρίζουν αυτή τη μεταρρύθμιση».
Θέλουμε άραγε όλοι να αντιμετωπίσουμε τη φοροδιαφυγή; Ή μήπως η αντιπολίτευση προχωρεί με ψηφοθηρική λογική; Θα πρέπει πάντως να γνωρίζουν ότι, με βάση όλες τις δημοσκοπήσεις, ακόμα και οι μισοί δικοί τους οπαδοί υποστηρίζουν τη μεταρρύθμισή μας για τη φορολόγηση των ελευθέρων… pic.twitter.com/6pk2FN8KO6
— Kostis Hatzidakis (@K_Hatzidakis) December 6, 2023
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News