429
Στην εφ' όλης της ύλης συνέντευξη του στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομίας προανήγειλε ενόψει ΔΕΘ την πλήρη κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες | Youtube/ ΣΚΑΪ

Χατζηδάκης: Στη ΔΕΘ δεν πάμε να μοιράσουμε δωράκια

Protagon Team Protagon Team 5 Σεπτεμβρίου 2024, 12:19
Στην εφ' όλης της ύλης συνέντευξη του στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομίας προανήγειλε ενόψει ΔΕΘ την πλήρη κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες
|Youtube/ ΣΚΑΪ

Χατζηδάκης: Στη ΔΕΘ δεν πάμε να μοιράσουμε δωράκια

Protagon Team Protagon Team 5 Σεπτεμβρίου 2024, 12:19

Στη ΔΕΘ δεν πάμε με τη λογική να «μοιράσουμε δωράκια», αλλά με την προσοχή μας να εστιάζεται σε «καίρια και φλέγοντα ζητήματα, όπως το Στεγαστικό, το Δημογραφικό, η κλιματική αλλαγή», απαντώντας σε δίκαια αιτήματα ορισμένων κοινωνικών ομάδων, στη βάση των δημοσιονομικών αντοχών της χώρας, τόνισε εκ νέου ο υπουργος Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, σε εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ.

Οπως μάλιστα έκανε γνωστό, η κυβέρνηση ζήτησε από την Κομισιόν να αυξηθεί το κονδύλι για τις δαπάνες:

«Στις αρχές του καλοκαιριού μάς έστειλε ένα γράμμα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι μπορούμε να αυξήσουμε τις δαπάνες φέτος κατά 3 δισεκατομμύρια ευρώ. Εμείς επιχειρηματολογούμε ότι μπορούν να αυξηθούν περισσότερο, με την τελική διαπραγμάτευση να ολοκληρώνεται σήμερα. Εκείνο που μπορώ να σας πω είναι ότι από τα 3 δισ. ευρώ το 1 δισ/ θα διατεθεί σε αύξηση των τακτικών δαπανών του προϋπολογισμού, ενώ επιπλέον 1 δισ. θα πάει σε συντάξεις και 850 εκατομμύρια στις φρεγάτες Belharra», διευκρίνισε.

Περαιτέρω μείωση 0,5% στις ασφαλιστικές εισφορές

Οσον αφορά τις ασφαλιστικές εισφορές, ο κ. Χατζηδακης μίλησε για περαιτέρω μείωση 0,5%, προαναγγέλλοντας ταυτόχρονα μια σειρά από πρωτοβουλίες για το Στεγαστικό, οι οποίες θα αφορούν κίνητρα για να ανοίξουν περισσότερα σπίτια και κλειστά διαμερίσματα. «Εχουμε κάνει σχετικές συζητήσεις και με την ΠΟΜΙΔΑ, θα έρθουν και σχετικά προγράμματα από την ΕΕ», ανέφερε σχετικά.

Στο θέμα εξάλλου των βραχυχρόνιων μισθωσεων (τύπου AirBnB), ο κ. Χατζηδάκης ξεκαθάρισε ότι «πρόθεσή μας δεν είναι να ενοχοποιήσουμε κανέναν» και ότι τα μέτρα που θα εξαγγελθούν από τον Πρωθυπουργό, θα είναι ζυγισμένα και δίκαια.

Πλήρης κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος

Προανήγγειλε δε την πλήρη κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

«Υιοθετήθηκε ένα καινούργιο σύστημα για τους ελεύθερους επαγγελματίες, το οποίο οδήγησε ειρήσθω εν παρόδω για πρώτη φορά τον μέσο επαγγελματία να πληρώνει φέτος περισσότερα από τον μέσο μισθωτό. Μετά από αυτήν την εξέλιξη – εξήγησε- μπορούμε να πάμε στην πλήρη κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες, μαζί με κάποιες άλλες ακόμα σημειακές παρεμβάσεις. Θέλω να καταλάβετε ότι δεν γίνεται να αποδεχόμαστε καταστάσεις όπου για παράδειγμα πολλοί δήλωναν για 6 χρόνια εισόδημα 268 ευρώ».

«Ο Μητσοτάκης δεν εξελέγη ως θαυματοποιός»

Τέλος, ως προς τους τρίτεκνους και τους πολύτεκνους, ο υπουργός Οικονομικών επιβεβαίωσε πως  θα υπάρξει ταύτιση σε κάποιες περιπτώσεις, για να επισημάνει ταυτόχρονα:

«Ο Μητσοτάκης δεν εξελέγη ως θαυματοποιός. Βεβαίως κανείς δεν αρνείται ότι υπάρχει ακρίβεια, όμως προκαλώ τον οποιονδήποτε αναλυτή να έρθει να αμφισβητήσει συγκεκριμένες επιτυχίες μας που είναι αντικειμενικές. Για παράδειγμα, για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια η ανεργία βρίσκεται κάτω από το 10%, έχουν μειωθεί φόροι, έχουν ανοίξει δουλειές. Το πρόβλημα με τη μείωση των μισθών είναι σε αποδρομή, η ακρίβεια παραμένει διεθνές ζήτημα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...