547
Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης στα κυβερνητικά έδρανα της Βουλής κατά την κατάθεση του σχεδίου του Προϋπολογισμού | INTIMEnews

Χατζηδάκης: Πριμ €12 δισ. για επενδύσεις από τον Προϋπολογισμό και το Ταμείο Ανάκαμψης

Protagon Team Protagon Team 21 Νοεμβρίου 2023, 13:19
Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης στα κυβερνητικά έδρανα της Βουλής κατά την κατάθεση του σχεδίου του Προϋπολογισμού
|INTIMEnews

Χατζηδάκης: Πριμ €12 δισ. για επενδύσεις από τον Προϋπολογισμό και το Ταμείο Ανάκαμψης

Protagon Team Protagon Team 21 Νοεμβρίου 2023, 13:19

Το στοίχημα της ανάπτυξης της οικονομίας το 2024 θα κριθεί περισσότερο από τις επενδύσεις στην οικονομία, παρά από την αύξηση της κατανάλωσης.

Το μήνυμα αυτό στέλνουν ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Κωστής Χατζηδάκης και ο αναπληρωτής του Νίκος Παπαθανάσης με την κατάθεση του Προϋπολογισμού ο οποίος προβλέπει ότι το 2024 θα διατεθούν συνολικά σε μικρομεσαίους και μεγάλες επιχειρήσεις συνολικοί πόροι ύψους 12,1 δισ. ευρώ, προκειμένου να υλοποιήσουν επενδυτικά σχέδια και να προσλάβουν προσωπικό.

Εξ΄ αυτών τα 8,55 δισ. ευρώ είναι οι προβλεπόμενες δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (εθνικοί πόροι και ΕΣΠΑ) και τα 3.6 δισ. ευρώ οι επιδοτήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης.

Αν ο στόχος επιτευχθεί θα είναι η πρώτη χρονιά που το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων στο οποίο εμπεριέχονται εθνικοί πόροι, τα κονδύλια από το ΕΣΠΑ και τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας θα υλοποιηθεί κατά 100% χωρίς να χρειαστεί να γίνουν περικοπές για να συγκρατηθεί το συνολικό έλλειμα του προυπολογισμού.

Τα χρήματα αυτά θα κατευθυνθούν στις μεγάλες επιχειρήσεις μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις προκειμένου να κάνουν επενδύσεις και να κλείσει έτσι το επενδυτικό κενό που υπάρχει στην οικονομία από το χρόνια των μνημονίων.

Το μεγάλο ερώτημα είναι πώς ο κρατικός μηχανισμός και η δημόσια διοίκηση συμπεριλαμβανομένων των περιφερειών οι οποίες έχουν κομβικό ρόλο στην απορρόφηση των πόρων του ΕΣΠΑ θα ανταποκριθούν στην πρόκληση.

Με δημόσιο χρήμα το 5% του ΑΕΠ

Από την ανάλυση των στοιχείων προκύπτει ότι οι δαπάνες του ΠΔΕ τα τελευταία 4 χρόνια, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε νωρίτερα, κινούνται πλησίον ή άνω του 5% του ΑΕΠ.

Βέβαια το 2020 οι επενδυτικές δαπάνες σημείωσαν μεγάλη άνοδο, 88% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, καταγράφοντας ποσοστό 6,4% του ΑΕΠ, κυρίως λόγω της χρηματοδότησης δράσεων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της υγειονομικής κρίσης.

Όμως και τα επόμενα έτη παρέμειναν σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, σηματοδοτώντας την ενίσχυση της αναπτυξιακής κατεύθυνσης της ελληνικής οικονομίας. Καθοριστικό ρόλο δε στην αύξηση των επενδυτικών δαπανών από το 2021 και μετά διαδραμάτισε το ΤΑΑ, με πόρους της τάξης των 2,2 δισ. Ευρώ ετησίως μέσω των οποίων ενισχύονται οι παραγωγικοί τομείς της οικονομίας. Για το 2024 οι αναμενόμενοι πόροι από το Ταμείο αναμένεται να ανέλθουν σε 3,6 δισ. Ευρώ.

718 έργα σε εξέλιξη

Οπως αναφέρεται στον Προϋπολογισμό στο πεδίο της αναπτυξιακής πολιτικής, το σχέδιο «Ελλάδα 2.0» με χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, με την ένταξη 718 έργων και υποέργων, συνολικού προϋπολογισμού 20,7 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι για την Ελλάδα από το 2021 έως σήμερα έχουν ήδη εκταμιευτεί 11,1 δισ. ευρώ (5,75 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 5,35 δισ. ευρώ σε δάνεια). Το συνολικό ποσό που είχε αρχικά κατανεμηθεί για την Ελλάδα έως το 2026 ανέρχεται σε 30,5 δισ. ευρώ (17,8 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 12,7 δισ. ευρώ σε δάνεια).

Επίσης, τονίζεται ότι η Ελλάδα έχει υποβάλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

α) πρόταση αναθεώρησης του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» στις 31 Αυγούστου 2023, η οποία περιλαμβάνει νέα δέσμη επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο του REPowerEU, με ευρωπαϊκή επιχορήγηση 795 εκατ. ευρώ, που στοχεύει στην ενεργειακή αυτονομία της Ευρώπης και

β) αίτημα επιπλέον δανειακών πόρων 5 δισ. ευρώ που θα προστεθούν στο υφιστάμενο δανειακό πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ). Με την έγκριση του αναθεωρημένου σχεδίου, ο προϋπολογισμός των πόρων του «Ελλάδα 2.0» θα ανέλθει σε 36 δισ. ευρώ έως το 2026, ενισχύοντας έτσι περαιτέρω τις δυνατότητες ευεργετικών παρεμβάσεων με πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα στην ελληνική οικονομία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...