852
| INTIMEnews

Χατζηδάκης: Περαιτέρω αύξηση του κατώτατου μισθού – Τι θα γίνει με τις περικοπές στα ευγενή ταμεία

Protagon Team Protagon Team 21 Σεπτεμβρίου 2021, 13:11
|INTIMEnews

Χατζηδάκης: Περαιτέρω αύξηση του κατώτατου μισθού – Τι θα γίνει με τις περικοπές στα ευγενή ταμεία

Protagon Team Protagon Team 21 Σεπτεμβρίου 2021, 13:11

Για περαιτέρω αύξηση του κατώτατου μισθού το 2022, καθώς η οικονομία θα κινείται σε θετικό έδαφος, μίλησε την Τρίτη σε ραδιοφωνική του συνέντευξη (ακούστε τη εδώ) στα «Παραπολιτικά 90,1» ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης.

Οπως είπε ο υπουργός, το 2022 θα είναι χρονιά ισχυρής ανάκαμψης και υπό το πρίσμα αυτό, εκτίμησή του ήταν ότι ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί περαιτέρω.

Οσον αφορά το ζήτημα που δημιουργήθηκε με την efood, o υπουργός Εργασίας έκανε λόγο για αθέμιτη πρακτική από την πλευρά της εταιρείας και προανήγγειλε την επιβολή κυρώσεων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ με τη στάση του, προκειμένου να επιτεθεί στην κυβέρνηση και τον νόμο, «βγάζει λάδι την εταιρεία για τις αθέμιτες πρακτικές που ακολούθησε», παρατήρησε και προκάλεσε να του φέρουν μία λέξη -όπως χαρακτηριστικά ανέφερε- από τον νόμο για την Προστασία της Εργασίας που περιορίζει την προστασία των εργαζομένων στα delivery.

«Εχω προκαλέσει προσωπικά όσους κάνουν κριτική να φέρουν μία διάταξη, μία παράγραφο, μία λέξη από τον νόμο για την Προστασία της Εργασίας, η οποία να οδηγεί προς τα πίσω σε σχέση με την προστασία των εργαζομένων στα delivery και τα courier συγκριτικά με τη νομοθεσία που ίσχυε μέχρι τότε. Δεν έχει έρθει κανείς. Απλώς γίνονται διάφορες πολιτικές θεατρικές παραστάσεις. Προσπαθούν να συνδέσουν για λόγους ψηφοθηρικούς ορισμένοι μία αθέμιτη πρακτική μίας εταιρείας με τις προβλέψεις του νόμου, ο οποίος δεν έχει καμία σχέση με όλα αυτά τα πράγματα», επανέλαβε ο υπουργός.

Για το «ψαλίδι» στα ευγενή ταμεία

Ερωτηθείς εξάλλου για το θέμα των περικοπών επιδομάτων και παροχών στα ευγενή ταμεία, το οποίο αναδεικνύει στο σημερινό της πρωτοσέλιδο η εφημερίδα «Καθημερινή», ο κ. Χατζηδάκης αρκέστηκε να πει ότι πρόκειται για ένα θέμα που «δεν έχει ωριμάσει ακόμη».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Ρούλας Σαλούρου για την «Καθημερινή», ο χρόνος πιέζει τον υπουργείο καθώς υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος για τον ενιαίο κανονισμό ασφάλισης και παροχών του ΕΦΚΑ, μετά και τη σχετική αναθεώρηση, πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τον Φεβρουάριο του 2022.

Η πολυετής δε καθυστέρηση, από τη δημιουργία του ΕΦΚΑ την 1η Ιανουαρίου 2017, αναδεικνύσει τη «δυσκολία» των απαιτούμενων αποφάσεων που θα επηρεάσουν εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένους και συνταξιούχους. Και αυτό, γιατί μέχρι σήμερα ισχύουν ξεχωριστοί όροι και προϋποθέσεις λήψης των λεγόμενων παροχών σε είδος και σε χρήμα, ανά ταμείο, με τις διαφορές σε ορισμένες περιπτώσεις να είναι χαοτικές. Το εγχείρημα γίνεται ακόμη δυσκολότερο, με δεδομένο ότι σε εκκρεμότητα βρίσκεται και ο ενιαίος κανονισμός παροχών για την αναπηρία.

Μέχρι να ολοκληρωθεί η κατάρτιση, να υπογραφεί από το υπουργείο Εργασίας και να εφαρμοστεί από τον ΕΦΚΑ ο νέος κανονισμός, επιδιώκεται το «συμμάζεμα» τουλάχιστον των διαδικασιών. Ετσι, η εφαρμογή ενιαίας διαδικασίας πιστοποίησης της ανικανότητας για εργασία ή πιθανής ημερομηνίας τοκετού για όλους τους φορείς του E-ΕΦΚΑ ψηφίστηκε με διάταξη που εντάχθηκε στον πρόσφατο ασφαλιστικό νόμο και η εγκύκλιος που εκδόθηκε από τον ΕΦΚΑ ορίζει ίδια διαδικασία για τη χορήγηση του επιδόματος μητρότητας και ασθένειας στους ασφαλισμένους, ανεξάρτητα από ποιο πρώην ταμείο ή τομέα κλάδο προέρχονται.

Στο μικροσκόπιο των ειδικών επιτροπών που έχουν συσταθεί, μπαίνουν τα έξοδα κηδείας ή αποτέφρωσης μαζί με το επίδομα ασθενείας, κατασκήνωσης, τοκετού, εργατικού ατυχήματος καθώς και τα αναπηρικά επιδόματα, που αποτελούν παροχές που θα έπρεπε από τη γέννηση του ΕΦΚΑ, δηλαδή εδώ και περίπου 4 χρόνια, να εξισωθούν στο πλαίσιο της έκδοσης του ενιαίου κανονισμού παροχών.

Ενός κανονισμού, που στην πράξη, όσο δεν υπάρχει, καθιστά προβληματική την όποια διαδικασία ενοποίησης του ΕΦΚΑ. Το πλέον κραυγαλέο, αλλά πιθανότατα και εύκολο στην αντιμετώπισή του επίδομα, είναι αυτό για τα έξοδα κηδείας ή αποτέφρωσης. Και αυτό, γιατί ενώ το πρώην ΙΚΑ χορηγεί ως έξοδα κηδείας 759 ευρώ, ο πρώην ΟΓΑ 800 ευρώ, ο πρώην ΟΑΕΕ 762 ευρώ στους άμεσα ασφαλισμένους και 1.200 στους συνταξιούχους, ο τομέας ασθένειας προσωπικού ΟΤΕ 1.570 ευρώ στους άμεσα ασφαλισμένους και 785 ευρώ στα έμμεσα μέλη, το Δημόσιο 1.000 ευρώ και το πρώην ταμείο δημοτικών υπαλλήλων 1.200 ευρώ. Δύο μισθούς ή δύο κύριες συντάξεις λαμβάνουν οι συγγενείς ασφαλισμένων και συνταξιούχων της ΔΕΗ. Εως 2.743 ευρώ χορηγεί για έξοδα κηδείας το πρώην ΤΣΑΥ (ταμείο των γιατρών) και 1.800 ευρώ το ΤΣΜΕΔΕ. Ακόμη μεγαλύτερες είναι οι διαφορές στα λεγόμενα πρώην ταμεία των τραπεζών με εξαίρεση την Εθνική Τράπεζα και την Τράπεζα της Ελλάδος που διατηρούν δικά τους ταμεία υγείας και πρόνοιας. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα περισσότερα καταβάλλουν για έξοδα κηδείας έως 2.900 ευρώ, για επίδομα συμπαράστασης –δηλαδή για αμοιβή βοηθού σε περίπτωση σοβαρής ασθένειας– έως 550 ευρώ μηνιαίως, ενώ ως παροχή ασθένειας καταβάλλεται το 100% των ημερομισθίων.

Να σημειωθεί βέβαια ότι στα περισσότερα από αυτά τα λεγόμενα ειδικά ταμεία ακόμη καταβάλλονται επιπλέον εισφορές, προκειμένου οι παροχές να είναι υψηλότερες.

Διαφορές στο ύψος αλλά και πρόσθετες παροχές υπάρχουν σε περιπτώσεις όπως στο επίδομα κατασκήνωσης. Στους μισθωτούς του πρώην ΙΚΑ, ο εργοδότης καταβάλλει κάθε Αύγουστο 20 ευρώ για το κατασκηνωτικό πρόγραμμα του ΟΑΕΔ και ο μισθωτός μπορεί να συμμετάσχει σε αυτό με εισοδηματικά κριτήρια. Το πρώην ΤΑΠ-ΟΤΕ όμως καταβάλλει στους ασφαλισμένους 450 ευρώ ως επίδομα κατασκήνωσης, ενώ ακόμα υψηλότερο, 800-900 ευρώ, είναι το επίδομα κατασκήνωσης που χορηγεί το πρώην ΤΣΜΕΔΕ.

Με την έκδοση του ενιαίου κανονισμού οι γενναιόδωρες παροχές θα περιοριστούν, με στόχο να φθάσουν πιο κοντά στις παροχές του ΙΚΑ. Αυτό, θα έχει ως αποτέλεσμα χιλιάδες συνταξιούχοι και ασφαλισμένοι των πρώην ταμείων να χάσουν μεγάλο μέρος των προνομίων που απολαμβάνουν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...