259
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης | Intime/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Χατζηδάκης: Πάνω από μισό δισ. ευρώ τα χρέη της ΛΑΡΚΟ

Protagon Team Protagon Team 11 Φεβρουαρίου 2020, 10:55
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης
|Intime/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Χατζηδάκης: Πάνω από μισό δισ. ευρώ τα χρέη της ΛΑΡΚΟ

Protagon Team Protagon Team 11 Φεβρουαρίου 2020, 10:55

Χρέη που ανέρχονται σε σχεδόν 500 εκατ. ευρώ έχει συσσωρεύσει η ΛΑΡΚΟ, τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος αναφέρθηκε και στις ενέργειες που θα γίνουν μετά την είσοδο του ειδικού εκκαθαριστή.

Σε συνέντευξή του την Τρίτη στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, ο υπουργός είπε ότι, σύμφωνα με καταδίκη από το ευρωπαϊκό δικαστήριο, η ΛΑΡΚΟ πρέπει να καταβάλει 135 εκατ. ευρώ για παράνομες κρατικές ενισχύσεις.

Είπε ακόμη ότι, παρά τα χρέη της εταιρείας, προεκλογικά, επί ΣΥΡΙΖΑ, δόθηκαν αυξήσεις και έγιναν προσλήψεις.

Μόλις μπει ο ειδικός διαχειριστής, οι μισθοί του προσωπικού, που κατά μέσο ορό ανέρχονταν πέρυσι στις 40 χιλιάδες μεικτά τον χρόνο, θα μειωθούν μεσοσταθμικά κατά 25%, είπε. Πρόσθεσε ακόμη ο κ. Χατζηδάκης ότι ο επενδυτής θα διαλέξει τους εργαζόμενους και εκτίμησε ότι η πλειονότητα θα προσληφθεί στη νέα εταιρεία, με νέους μισθούς, βάσει εμπειρίας.

Το σχέδιο εξυγίανσης της ΛΑΡΚΟ έχει κατατεθεί στη Βουλή από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και περιλαμβάνει μείωση των υψηλών αποδοχών των εργαζομένων, πώληση του 75% της επιχείρησης μέσα σε ένα έτος ή πτώχευση σε περίπτωση αποτυχίας του διαγωνισμού.

Σε ό,τι αφορά την απολιγνιτοποίηση, ο υπουργός ανέφερε ότι θα γίνει στο τέλος του 2023, όταν θα κλείσουν όλες οι μονάδες. Ανοικτή ως το 2028 θα μείνει η μονάδα «Πτολεμαΐδα 5», καθώς είναι καινούρια και λιγότερο ρυπογόνα. Σχολιάζοντας τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, ο υπουργός ανέφερε πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πράσινος στο χρυσό, αλλά μαύρος στο λιγνίτη.

Ανέφερε ακόμη ότι τις επόμενες ημέρες θα υπογραφεί η συμφωνία για την εγκατάσταση στη δυτική Μακεδονία ενός μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 2GW, το όποιο θα δημιουργήσει πολλές θέσεις εργασίας κατά την κατασκευή του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...