626
Ο υπουργός Εργασίας στις δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ το πρωί της Παρασκευής | YouTube

Χατζηδάκης: Τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρ ή κατά της διευθέτησης της εργασίας;

Protagon Team Protagon Team 7 Μαΐου 2021, 13:25
Ο υπουργός Εργασίας στις δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ το πρωί της Παρασκευής
|YouTube

Χατζηδάκης: Τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρ ή κατά της διευθέτησης της εργασίας;

Protagon Team Protagon Team 7 Μαΐου 2021, 13:25

Οσοι μιλούν για επερχόμενη κατάργηση του οκταώρου ξεχνούν ότι είμαστε κράτος-μέλος της ΕΕ. Γιατί ακόμα και να ήθελε μια κυβέρνηση να καταργήσει το οκτάωρο, το πενθήμερο και τις 40 ώρες εργασίας την εβδομάδα, δεν μπορεί να το κάνει γιατί υπάρχει ο ευρωπαικός κοινωνικός χάρτης, τόνισε ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, απαντώντας εκ νέου στα «πυρά» της αντιπολίτευσης για το εργασιακό νομοσχέδιο που ετοιμάζεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.

«Όσοι τα λένε ή είναι παντελώς άσχετοι ή είναι ψεύτες χωρίς κανένα χαλινάρι», ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του υπουργού σε συνέντευξη που έδωσε το πρωί της Παρασκευής στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Για μία ακόμη φορά, ο κ. Χατζηδάκης κατέστησε σαφές ότι στο νομοσχέδιο θα υπάρχει ειδικό άρθρο το οποίο θα κατοχυρώνει το οκτάωρο, το πενθήμερο και τις 40 ώρες εργασίας την εβδομάδα.

Η όλη συζήτηση, επεσήμανε, γίνεται για το θέμα της διευθέτησης του χρόνου εργασίας, που είναι νόμος ο οποίος ισχύει στην Ελλάδα εδώ και 30 χρόνια και τον οποίο, όπως σχολίασε συγκεκριμένα «πέρασε ο ΣΥΡΙΖΑ και δεν τον άγγιξε».

Και ενώ -όπως υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας- δεν πέρασαν ούτε δύο ώρες από τη χθεσινή συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ για την Πρωτομαγιά όπου ο κ. Τσίπρας κατήγγειλε την κυβέρνηση για δήθεν κατάργηση του 8ώρου με τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας και ο ΣΥΡΙΖΑ έβγαλε ανακοίνωση υπέρ της διευθέτησης του χρόνου εργασίας!

«Δεν είναι αστείο! Η αρμόδια τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ξενογιαννακοπούλου μαζί με τους βουλευτές Σωκράτη Βαρδάκη και Κατερίνα Νοτοπούλου με κοινοβουλευτική αναφορά ζητούν από τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη να κηρύξει ως υποχρεωτική την Κλαδική Συλλογική Σύμβαση των Ξενοδοχοϋπαλλήλων η οποία προβλέπει διευθέτηση εργασίας», σημειώνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου όπου αναφέρεται συγκεκριμένα:

1. Το άρθρο 4 παράγραφος 1 της εν λόγω Σύμβασης, η οποία είναι ανηρτημένη στην ιστοσελίδα του ΟΜΕΔ, προβλέπει ότι κατά τη θερινή και τη χειμερινή τουριστική περίοδο (1η Ιουνίου – 30 Σεπτεμβρίου και 15 Δεκεμβρίου – 15 Φεβρουαρίου), εφόσον η πληρότητα του ξενοδοχείου υπερβαίνει το 70 %, οι εργαζόμενοι επιτρέπεται να εργάζονται πέραν του 5θήμερου και κατά τις ημέρες ανάπαυσής τους, τις Κυριακές και τις αργίες.

2. Το άρθρο 4 παράγραφος 2 της ίδιας Σύμβασης επαναλαμβάνει τη ρύθμιση της ΣΣΕ του 2013 (βρίσκεται επίσης στην ιστοσελίδα του ΟΜΕΔ) σύμφωνα με την οποία:

«Οι επιχειρήσεις που αναφέρονται στην παρούσα επιτρέπεται να απασχολήσουν τους μισθωτούς, πέραν του ανωτάτου ορίου της ημερήσιας και εβδομαδιαίας εργασίας και μέχρι μία (1) ώρα ημερησίως, χωρίς να καταβάλουν πρόσθετη αμοιβή εξ αιτίας αυτής της υπέρβασης, υπό την προϋπόθεση ότι ο μέσος όρος των ωρών εβδομαδιαίας εργασίας υπολογιζόμενος επί περιόδου οκτώ (8) το πολύ εβδομάδων, δεν υπερβαίνει τον αριθμό των 40 ωρών εργασίας».

Πρόκειται -τονίζεται- για κλασικό παράδειγμα εφαρμογής του συστήματος της διευθέτησης του χρόνου εργασίας, όπως ισχύει από το 1990 και επεκτείνεται με το υπό κατάθεση νομοσχέδιο στις περιπτώσεις που θα το ζητήσει ο εργαζόμενος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, με το ένα χέρι ξιφουλκεί κατά της διευθέτησης του χρόνου εργασίας, επειδή δήθεν καταργεί το 8ωρο και με το άλλο μας πιέζει για την εφαρμογή της. Από τη μια συμφωνεί με την εργασία τις Κυριακές και αργίες και από την άλλη κόπτεται για εξάντληση των εργαζόμενων που δήθεν θα επιφέρει το νομοσχέδιο.

«λο αυτό δεν είναι πολιτική υποκρισία, είναι ο ΣΥΡΙΖΑ! Οι άνθρωποι έχουν κάνει το ψέμα επάγγελμα και την πολιτική εξαπάτηση δεύτερη φύση», υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά.

Απαντώντας, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. κατηγορεί τον κ. Χατζηδάκη ότι ξεπέρασε κάθε όριο προπαγάνδας και παραπληροφόρησης. «Εφτασε στο σημείο να μας κατηγορήσει επειδή τον έχουμε εγκαλέσει να καταστήσει υποχρεωτικές τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας που έχουν υπογραφεί, μεταξύ των οποίων και την ΣΣΕ των Ξενοδοχοϋπαλλήλων που ανέφερε», συμπληρώνει η βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Από την δήθεν κατάργηση του 8ωρου στην πραγματική κατάργηση της σοβαρότητας», ήταν το σχόλιο που επεφύλαξαν στο υπουργείο Εργασίας για τη δήλωση της κυρίας Ξενογιαννακοπούλου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...