366
O Κωστής Χατζηδάκης στη συνέντευξή του στην πρωινή εκπομπή του Open | ΥοuTube/Open TV

Χατζηδάκης για τις συντάξεις: «Εχω μπροστά μου την “κόπρο του Αυγείου”»

Protagon Team Protagon Team 31 Μαρτίου 2021, 14:10
O Κωστής Χατζηδάκης στη συνέντευξή του στην πρωινή εκπομπή του Open
|ΥοuTube/Open TV

Χατζηδάκης για τις συντάξεις: «Εχω μπροστά μου την “κόπρο του Αυγείου”»

Protagon Team Protagon Team 31 Μαρτίου 2021, 14:10

Τη διαβεβαίωση ότι η υποβολή της αίτησης προκαταβολής σύνταξης σε καμία περίπτωση δεν συνεπάγεται επιπλέον καθυστέρηση στην εξέταση και τη διεκπεραίωση του συνταξιοδοτικού αιτήματος έδωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας την Τετάρτη σε εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού Open, καλώντας τους πολίτες να κάνουν την αίτησή τους «άφοβα».

«Η προκαταβολή της εθνικής σύνταξης δεν πρόκειται να εμποδίσει τους ασφαλισμένους από το να πάρουν την κανονική σύνταξή τους» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης, υπενθυμίζοντας ότι σήμερα λήγει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για την προκαταβολή σύνταξης.

Οπως είπε, μέχρι χθες, είχαν υποβληθεί 37.000 αιτήσεις, ενώ από χθες παρατηρήθηκε μεγαλύτερη κινητικότητα, καθώς οι Ελληνες είμαστε «της τελευταίας στιγμής».

Αναφορικά με την έκδοση των εκκρεμών συντάξεων, ο υπουργός Εργασίας παραδέχτηκε πως «το πρόβλημα είναι μεγάλο». Είπε ότι σύμφωνα με τους υπολογισμούς υπάρχουν 149.000 εκκρεμείς κύριες συντάξεις και είπε ότι θα αξιοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα μέσα για την έκδοσή τους.

Συγκεκριμένα, ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι χορηγείται μπόνους στους υπαλλήλους του ΕΦΚΑ, με στόχο την έκδοση περισσότερων συντάξεων –«βγάζουν περισσότερες συντάξεις, βγάζουν παραπάνω λεφτά», είπε χαρακτηριστικά κάνοντας λόγο για δουλειά εκτός ωραρίου. Επίσης ότι γίνονται προσλήψεις είτε μόνιμων είτε με συμβάσεις έργου, ότι εφοδιάζεται ο ΕΦΚΑ με 1.700 κομπιούτερ και ότι θα αξιοποιηθούν και ιδιώτες πιστοποιημένοι επαγγελματίες δικηγόροι και λογιστές, για να βοηθήσουν με την εμπειρία τους.

Αποκρούοντας την κριτική που δέχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ για την επιστράτευση του ιδιωτικού τομέα, ο κ. Χατζηδάκης περιέγραψε τι χάος βρήκε στον ΕΦΚΑ και είπε ότι ήταν «χειρότερο και από τον ΟΣΕ όταν ήμουν στο υπουργείο Μεταφορών». Είπε δε χαρακτηριστικά ότι μπροστά του βρήκε «την κόπρο του Αυγείου», παραπέμοντας σε έναν άθλο του Ηρακλή.

 

Οσον αφορά τις επικουρικές ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι γίνεται παράλληλη προσπάθεια, όπως και για τις συντάξεις του εξωτερικού. «Αν τα προσθέσετε όλα αυτά πάμε πάνω από τις 300.000 περιπτώσεις που έχουμε εκκρεμότητες. Αυτό δεν είναι καθόλου τιμητικό για το Δημόσιο», είπε ο υπουργός, ο οποίος σημείωσε ότι έχουν γίνει προσπάθειες αλλά δεν αρκούν.

«Εκεί που έβγαιναν περίπου 10.000 κύριες συντάξεις το μήνα το πρώτο εξάμηνο του 2019, τώρα το τελευταίο εξάμηνο του ’20 έβγαιναν 17.000, αλλά οι ρυθμοί αυτοί δεν αρκούν. Αν θέλουμε να μην υπάρχουν το καλοκαίρι εκκρεμότητες θα πρέπει να βγάζουμε 35.000 – 37.000 τον μήνα», τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...