Την ώρα που η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) έδινε επιπλέον χρόνο σε 7.600 επιχειρήσεις, με ασύμβατα συστήματα, για τη διασύνδεση, των ταμειακών τους με τερματικά POS, από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, υπογράμμιζε από το βήμα της Βουλής ότι οι «Κασσάνδρες» διαψεύστηκαν και η όλη διαδικασία εξελίχθηκε ομαλά.
Το πρόγραμμα διασύνδεσης των POS με τις ταμειακές μηχανές εξελίχθηκε πάρα πολύ καλά, οι επιχειρήσεις στην συντριπτική τους πλειονότητα διασυνδέθηκαν και η χώρα δεν θα χάσει πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, δεδομένου ότι το συγκεκριμένο έργο αποτελεί ορόσημο για τη χρηματοδότηση από το Ταμείο, σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης στην παρέμβασή του στη Βουλή με αφορμή την κατάθεση της τροπολογίας με την οποία, μεταξύ άλλων, μειώνονται οι προμήθειες για τις συναλλαγές μέσω POS έως 10 ευρώ σε συγκεκριμένους κλάδους της αγοράς.
«Κάποιοι δεν το πίστεψαν, θεωρούσαν ότι δεν θα γίνει. Κάποιοι δεν το ήθελαν γιατί ορισμένοι βολεύονται με τη φοροδιαφυγή. Η Πολιτεία το αντιμετώπισε με αποφασιστικότητα και οι ελάχιστοι που δεν έχουν συνδεθεί θα αντιμετωπίσουν πρόστιμα, γιατί μεταξύ άλλων πρόκειται και για θέμα δίκαιου ανταγωνισμού με εκείνους που διασυνδέθηκαν», παρατήρησε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, παραπέμποντας στις επίσημες ανακοινώσεις της Μεγάλης Πέμπτης για τα αναλυτικά στοιχεία αναφορικά με το πλήθος των επιχειρήσεων που έχουν πλέον διασυνδεθεί.
Η παράταση: σε ποιους, μέχρι πότε και γιατί
Εν τω μεταξύ, όπως προαναφέρθηκε, από την ΑΑΔΕ ανακοινώθηκε η παροχή επιπλέον χρόνου διασύνδεσης ΦΗΜ και τερματικών POS σε 7.600 επιχειρήσεις που διαθέτουν μεν συστήματα, τα οποία, όμως, με βάση τα στοιχεία που έλαβε από τον Σύνδεσμο Εισαγωγέων Κατασκευαστών Ταμειακών συστημάτων (ΣΕΚΤ) και από τους Παρόχους Μέσων Πληρωμών (NSPs), είναι ασύμβατα μεταξύ τους. Οι εν λόγω επιχειρήσεις έχουν περιθώριο περίπου ενός μήνα ώστε να προχωρήσουν στην άμεση αντικατάσταση, είτε της ΦΗΜ, είτε του τερματικού POS.
Ειδικότερα, με απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, παρατείνεται η προθεσμία διασύνδεσης για αυτές τις επιχειρήσεις έως και τις 10 Ιουνίου 2024, ώστε να προβούν, χωρίς τον κίνδυνο επιβολής κυρώσεων, στην προμήθεια ταμειακού συστήματος ή Μέσου Πληρωμής, ο συνδυασμός των οποίων θα διασφαλίζει την δυνατότητα διασύνδεσής τους για την σύννομη λήψη πληρωμών με κάρτα από την επιχείρησή τους.
Ο επιπλέον χρόνος παρέχεται, εξηγεί η ΑΑΔΕ, καθώς οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις, παρότι συμμορφώθηκαν με τις υποχρεώσεις τους και πληρούσαν τις σχετικές προϋποθέσεις επιτυχούς διασύνδεσης, διαθέτοντας τερματικά, που συμπεριλαμβάνονται στις Δηλώσεις Συμμόρφωσης των Παρόχων (NSPs/Acquirers) και αναβαθμισμένους ΦΗΜ με τεχνική δυνατότητα διασύνδεσης, εν τέλει δεν κατόρθωσαν να διασυνδεθούν χωρίς δική τους υπαιτιότητα, λόγω τεχνικής αδυναμίας κάποιας εκ των συσκευών τους.
Οι επιχειρήσεις αυτές έχουν ήδη λάβει σχετικό e-mail από την ΑΑΔΕ, με το οποίο ενημερώνονται για τη σχετική παράταση της διασύνδεσης και τη δυνατότητα πληροφόρησής τους από τον Πίνακα ετοιμότητας διασύνδεσης μοντέλων POS με τύπους ταμειακών μηχανών, ο οποίος βρίσκεται αναρτημένος στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ, στη διεύθυνση https://www.aade.gr/syndyasmoi-tameiakon-mihanon-pos .
Στην ιστοσελίδα αυτή μπορούν να δουν τους συνδυασμούς ταμειακού συστήματος και τερματικού POS, που διασυνδέονται με επιτυχία, ώστε να προβούν άμεσα στις απαιτούμενες ενέργειες για την προμήθεια του κατάλληλου και με ετοιμότητα διασύνδεσης ταμειακού συστήματος με το Μέσο Πληρωμής, που διαθέτουν, ή αντιστρόφως, ανάλογα με την επιλογή τους.
Η τροπολογία
Οσον αφορά εξάλλου την τροπολογία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, αυτή κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης για την χωροταξική αναδιάρθρωση των δικαστηρίων και περιλαμβάνει τέσσερα σκέλη:
-Μείωση κατά 50% των χρεώσεων που επιβάλλουν τράπεζες, πάροχοι και κάρτες για συναλλαγές κάτω των 10 ευρώ σε σειρά κλάδων της αγοράς όπως περίπτερα, μίνι μάρκετ, ταξί, ψιλικά κ.ά.
«Δίκαια η αγορά διαμαρτυρήθηκε γιατί αναλογικά οι χρεώσεις σε αυτές τις συναλλαγές ήταν υπερβολικές. Ήρθαμε σε επαφή με τις τράπεζες, κάρτες και παρόχους και επιδιώξαμε να κάνουν μόνοι τους τις σχετικές ρυθμίσεις. Κάποιοι ανταποκρίθηκαν, κάποιοι άλλοι όχι. Εν πάση περιπτώσει κάποια στιγμή τελειώνει η συζήτηση και προχωρούμε στην επιβολή της μείωσης των χρεώσεων κατά 50%. Είναι κάτι που η αγορά το αντιμετωπίζει θετικά, οφείλαμε να το κάνουμε και το κάναμε», τόνισε ο κ. Χατζηδάκης, επισημαίνοντας ότι αντίστοιχες ρυθμίσεις εφαρμόζονται και σε άλλες χώρες της ΕΕ.
Παράλληλα υπενθύμισε ότι υπάρχει και η δυνατότητα πληρωμών με το σύστημα IRIS το οποίο έχει μηδενικές προμήθειες για τους πολίτες και πολύ χαμηλότερες για τις επιχειρήσεις.
-Υποχρέωση των παρόχων να δίνουν POS και σε επιχειρήσεις που είναι καταγεγραμμένες στον Τειρεσία, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.
«Αν μέναμε αδρανείς θα στέλναμε το μήνυμα σε όλους τους υπόλοιπους να μην είναι εντάξει στις υποχρεώσεις τους ώστε να γλυτώνουν και από την εφορία», ανέφερε ο υπουργός.
Η ρύθμιση αφορά περί τις 3.000 επιχειρήσεις ενώ σε περίπτωση παράβασης θα επιβάλλεται πρόστιμο στους παρόχους ύψους 1000 ευρώ ανά επιχείρηση.
-Δίνεται η δυνατότητα στη μονάδα ωρίμανσης δημοσίων έργων του ΤΑΙΠΕΔ να δραστηριοποιείται -όπως κάνουν ήδη οι αντίστοιχες υπηρεσίες άλλων κρατών- και σε άλλες χώρες της ΕΕ ή τρίτες χώρες.
Οπως σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης, αντίστοιχη ρύθμιση έχει υιοθετηθεί και για άλλες επιχειρήσεις του Δημοσίου όπως το Αττικό μετρό που δραστηριοποιείται ήδη εκτός Ελλάδας.
«Υλοποιούνται έργα στο πλαίσιο του Ταμείου Συνοχής ή του Ταμείου Ανάκαμψης ή άλλων ειδικών προγραμμάτων της ΕΕ σε χώρες της ευρύτερης περιοχής στα οποία συμμετέχουν οι αντίστοιχοι οργανισμοί της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ολλανδίας. Γιατί όχι και της Ελλάδας;» αναρωτήθηκε ο υπουργός για να συμπληρώσει:
«Δεν είναι μυστικό επίσης ότι υπάρχει πρόγραμμα αρκετών δισεκατομμυρίων για την ανασυγκρότηση της Ουκρανίας, το οποίο χρηματοδοτεί η ΕΕ. Γιατί να είναι παρούσες οι άλλες χώρες και όχι η Ελλάδα;»
Οσο για τη ρύθμιση του υπουργείου Δικαιοσύνης που εξαιρεί από τον προσυμβατικό έλεγχο τις επιχειρήσεις στις οποίες το Δημόσιο δεν έχει την πλειοψηφία ο κ. Χατζηδάκης παρατήρησε: «Δεν ξέρω πόσο λογικό είναι να εφαρμόζονται σε επιχειρήσεις που ελέγχονται από ιδιώτες, οι κανόνες που ισχύουν για τις δημόσιες επιχειρήσεις».
-Αρση ακινησίας οχημάτων με αναλογική καταβολή τελών κυκλοφορίας.
Πρόκειται για ρύθμιση που επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο και αφορά κυρίως τα αυτοκίνητα που αξιοποιούνται στον τουριστικό τομέα. «Είναι εύλογο να πληρώνουν τέλη ανά μήνα, όπως είναι επίσης εύλογο να υπάρχουν αυστηρά πρόστιμα για όσους ενδεχομένως θελήσουν να καταστρατηγήσουν τη διάταξη», υπογράμμισε ο κ. Χατζηδάκης.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News