Την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ εντός του τρέχοντος έτους προανήγγειλε ο υπουργός Ενέργειας, Κωστής Χατζηδώκης, κατά την εναρκτήρια ομιλία του στο συνέδριο Energy Athens Dialogues, την ώρα που -όπως ανέφερε- σε εξέλιξη είναι ο διαγωνισμός για τη ΔΕΠΑ Υποδομών και μέσα στις ημέρες θα πάρει σειρά η ΔΕΠΑ Εμπορίας.
«Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε γρήγορα και στο πνεύμα της Ευρώπης, υιοθετώντας με θάρρος τις καλές ευρωπαϊκές πρακτικές», τόνισε ο υπουργός και «θα διαψεύσουμε τις κακές γλώσσες, που μιλούσαν για καθυστέρηση», προσθέτοντας πως τους αμέσως επόμενους μήνες θα δρομολογηθεί και η παραχώρηση της υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου στην Καβάλα.
Στην ομιλία του ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε στους τρεις άξονες στους οποίους βασίζεται ο σχεδιασμός του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος: διαρθρωτικές αλλαγές και αποκρατικοποιήσεις, «πράσινες» δράσεις, και πολυδιάστατη ενεργειακή πολιτική.
Αναλύοντας τον πρώτο άξονα, σημείωσε ότι τα 2/3 των αποκρατικοποιήσεων που σχεδιάζει η κυβέρνηση, αντιστοιχούν στο υπουργείο Ενέργειας.
Για τη ΔΕΗ, επισήμανε πως με τα μέτρα που ελήφθησαν τον Σεπτέμβριο, επετεύχθη η οικονομική διάσωση της Επιχείρησης, ενώ «με το νομοσχέδιο του Δεκεμβρίου, με το οποίο καταργήθηκε η μονιμότητα των νεοεισερχομένων και των υψηλόβαθμων στελεχών, τής δίνεται η ευελιξία ώστε να προσαρμοστεί γρήγορα στα νέα δεδομένα».
Ηδη, πρόσθεσε, η ΔΕΗ έχει ανακοινώσει τα πρώτα σχέδια συμπράξεων με ιδιώτες για νέα έργα ΑΠΕ, ενώ το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν και άλλες ανάλογες σημαντικές ανακοινώσεις.
Παράλληλα, θα προχωρήσει η μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, που θα βοηθήσει στον εκσυγχρονισμό του Διαχειριστή.
Εν τω μεταξύ, συμπλήρωσε, «βρισκόμαστε σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη διακοψιμότητα, τον μεταβατικό μηχανισμό ευελιξίας και τον μόνιμο μηχανισμό επάρκειας ισχύος, ώστε να μειωθεί το ενεργειακό κόστος της βιομηχανίας, αλλά και των νοικοκυριών».
Για τη ΛΑΡΚΟ, ο υπουργός ανέφερε ότι σύντομα θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την εκκαθάριση εν λειτουργία της επιχείρησης, έτσι ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τη διεξαγωγή διαγωνισμού εκχώρησης των περιουσιακών στοιχείων της βιομηχανίας σε δύο «πακέτα», τα οποία θα μπορεί να αναλάβει ο ίδιος επενδυτής, ελεύθερα πλέον βαρών.
Οσον αφορά τον δεύτερο άξονα, δηλαδή τις «πράσινες» δράσεις, ο Κωστής Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι μέσα στην επόμενη δεκαετία αναμένεται να κινητοποιηθούν επενδύσεις άνω των 40 δισ. ευρώ για την επίτευξη των στόχων του ΕΣΕΚ.
Για μία ακόμη φορά επανέλαβε ότι οι υφιστάμενες λιγνιτικές μονάδες θα κλείσουν έως το 2023, ενώ για την προσαρμογή των λιγνιτικών περιοχών θα αξιοποιηθούν ήδη από εφέτος 190 εκατ. ευρώ, από το τέλος λιγνίτη και το Πράσινο Ταμείο.
Από το 2021, για τη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη, θα αξιοποιηθούν κονδύλια από 3,7 έως 4,4 δισ. ευρώ, μέσω των πόρων της ΕΕ για την προσαρμογή των ευρωπαϊκών περιοχών που πλήττονται από την ενεργειακή μετάβαση.
Στο πλαίσιο των «πράσινων» δράσεων, η κυβέρνηση προωθεί επίσης την υλοποίηση νέων ηλεκτρικών διασυνδέσεων, μέσω των οποίων θα αρθεί η ηλεκτρική απομόνωση σχεδόν όλων των ελληνικών νησιών.
Επίσης, μέσα στο επόμενο 6μηνο θα υπάρξει νομοθετική παρέμβαση, για τη θέσπιση πλαισίου για την ηλεκτροκίνηση, με στόχο το 2030 ένα στα τρία νέα οχήματα να είναι ηλεκτρικό.
Για τις ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας), αναμένεται εντός του Φεβρουαρίου να έρθει στη Βουλή σχέδιο νόμου, μέσω του οποίου θα αντικατασταθεί η άδεια παραγωγής με μία δήλωση καταχώρισης. Στο σημείο αυτό ο υπουργός ανάφερε πως θα υπάρξει περαιτέρω απλοποίηση της αδειοδοτικής διαδικασίας, με αυτοματοποιημένο έλεγχο των δικαιολογητικών σε όλα τα στάδια.
Σε ό,τι αφορά το τρίτο άξονα, αυτόν της ενεργειακής πολιτικής, ο κ. Χατζτηδάκης τόνισε ότι βασική προτεραιότητα είναι ο αγωγός EastMed.
Οπως είπε, στους αμέσως επόμενους μήνες θα έρθει προς κύρωση στη Βουλή η διακρατική συμφωνία, ενώ θα προχωρήσει άμεσα η έναρξη εκπόνησης της μελέτης σκοπιμότητας. «Είναι σταθερή», διαβεβαίωσε, «η δέσμευση των εμπλεκόμενων χωρών να προχωρήσει το έργο, η οποία σύντομα θα συνοδευθεί και από τις αντίστοιχες οικονομικές και επιχειρηματικές πρωτοβουλίες, για την ωρίμανσή του».
Ψηλά στην ατζέντα του υπουργείου Ενέργειας βρίσκεται επίσης η υλοποίηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ισραήλ-Κύπρου-Κρήτης, η οποία μεταξύ άλλων θα άρει την ηλεκτρική απομόνωση της Κύπρου.
Σε περίπου δύο χρόνια αναμένεται επίσης, η έναρξη λειτουργίας του IGB, ενώ εντός του έτους θα ξεκινήσουν και επίσημα οι παραδόσεις φυσικού αερίου μέσω του ΤΑΡ.
«Στηρίζουμε το FSRU στην Αλεξανδρούπολη, για το οποίο πιστεύουμε ότι θα υπάρξει ενδιαφέρον και από άλλους επενδυτές», ανέφερε στη σχετική αναφορά του ο κ. Χατζηδάκης, για να συμπληρώσει λέγοντας ότι έρευνες υδρογονανθράκων στη χώρα μας αποτελούν μία ακόμη σημαντική προτεραιότητα.
Κατά την ομιλία του στο συνέδριο ο υπουργός Ενέργειας επεσήμανε τέλος ότι η Ελλάδα συνέβαλε από την πλευρά της ώστε να εξελιχθεί σε μόνιμο οργανισμό το EastMed Gas Forum. «Αν και θα μπορούσε να συμμετάσχει και η Τουρκία, με τις ενέργειές της αυτοαποκλείεται, καθώς συμπεριφέρεται ως κατά συρροή παραβάτης του διεθνούς δικαίου», ήταν το σχόλιο που επεφύλαξε για την γείτονα.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News