647
«Η φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών είναι ένα μέτρο δίκαιο απέναντι σε μισθωτούς και συνταξιούχους» είπε ο Κωστής Χατζηδάκης | InTime News/ΑΝΑΣΤΟΠΟΥΛΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ

Χατζηδάκης: «Αλλο μείωση φόρων, άλλο ανοχή στην παραβατικότητα»

Protagon Team Protagon Team 25 Αυγούστου 2024, 11:56
«Η φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών είναι ένα μέτρο δίκαιο απέναντι σε μισθωτούς και συνταξιούχους» είπε ο Κωστής Χατζηδάκης
|InTime News/ΑΝΑΣΤΟΠΟΥΛΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ

Χατζηδάκης: «Αλλο μείωση φόρων, άλλο ανοχή στην παραβατικότητα»

Protagon Team Protagon Team 25 Αυγούστου 2024, 11:56

Για δίκαιη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών με τεκμήριο και πλήρη κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος έκανε λόγο, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης.

«Η Ελλάδα έχει ξεφύγει από τον κίνδυνο, έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο τα τελευταία πέντε χρόνια, αλλά δεν έχει γίνει ούτε Ελβετία ούτε Σουηδία» τόνισε ο κ. Χατζηδάκης σε συνέντευξή του στην Ειρήνη Χρυσολωρά και στην «Καθημερινή» της Κυριακής, κάνοντας έναν γενικό απολογισμό της έως τώρα οικονομικής πολιτικής του.

«Τα τελευταία πέντε χρόνια το μίγμα αυτό λειτούργησε και η Ελλάδα ανέβηκε πολλά σκαλιά. Φαίνεται αυτό στη σημαντική μείωση της ανεργίας, στην αύξηση των επενδύσεων, στην αύξηση των εξαγωγών, στην αύξηση των μισθών. Ψηφίσαμε μια φορολογική μεταρρύθμιση, προωθήσαμε μέτρα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, όπως η διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές, ολοκληρώθηκαν 10 αποκρατικοποιήσεις. Οι τράπεζές μας έχουν περάσει σε νέα φάση με την αποεπένδυση και την είσοδο ιδιωτών επενδυτών. Η χώρα είναι μεταξύ των πρώτων στην απορρόφηση  πόρων από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης».

Ερωτώμενος αν υπάρχουν περιθώρια για μέτρα στήριξης, ενόψει και του νέου Συμφώνου Σταθερότητας, που θέτει όριο δαπανών, ο Κωστής Χατζηδάκης απάντησε ότι οι δαπάνες του 2025 μπορεί να αυξηθούν κατά 3 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2024. «Το 2025 θα έχουμε οπωσδήποτε αύξηση 1 δισ. ευρώ των τακτικών δαπανών, κυρίως για την Υγεία και την Παιδεία, επιπλέον 1 δισ. ευρώ αυξήσεις για τις συντάξεις, εκ των οποίων 400 εκατ. ευρώ για τις νομοθετημένες αυξήσεις και 600 εκατ. ευρώ επιπλέον για νέες συντάξεις […], καθώς και περίπου 850 εκατ. ευρώ αύξηση για την Αμυνα, λόγω της αύξησης των φυσικών παραλαβών, κυρίως σε σχέση με τις φρεγάτες Belharra» διευκρίνισε.

Σχετικά με το Στεγαστικό και πιθανά κίνητρα που εξετάζονται ώστε να ανοίξουν κλειστά σπίτια, ο υπουργός είπε στην «Καθημερινή»: «Θέλουμε να δώσουμε κίνητρα στους ιδιοκτήτες, ώστε να αυξηθεί η προσφορά διαμερισμάτων, ιδιαίτερα μικρών και μεσαίων διαμερισμάτων», δεν θέλησε όμως να γίνει πιο συγκεκριμένος.

Ειδικά για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb, σημείωσε πως εξετάζεται προσεκτικά η εικόνα σε όλες τις επιμέρους περιοχές «και θα παρέμβουμε με ένα πνεύμα δικαιοσύνης, χωρίς να δημιουργούμε θέμα στην αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων, αλλά και χωρίς να αγνοούμε τις επιπτώσεις που δημιουργούνται σε αρκετές περιπτώσεις, ιδιαίτερα στην Αθήνα».

Σημαντικό μέρος της συνέντευξης αφορούσε το μέτρο των τεκμηρίων στους ελεύθερους επαγγελματίες, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, 400.000 δήλωσαν εισόδημα 268 ευρώ τον μήνα. Αφού παρέθεσε μια σειρά από μειώσεις φόρων στις οποίες έχει προχωρήσει η κυβέρνηση, ο Κωστής Χατζηδάκης διευκρίνισε: «Αλλο, όμως, είναι η μείωση των φόρων και η στήριξη της επιχειρηματικότητας και άλλο είναι η ανοχή στην παραβατικότητα.

»Η φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών είναι μόνο μία από τις 11 πρωτοβουλίες που υιοθετήσαμε. Είναι ένα μέτρο δίκαιο απέναντι σε μισθωτούς και συνταξιούχους, μια ήπια παρέμβαση, καθώς ανεβάζει την κατά κεφαλήν φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών στο επίπεδο των μισθωτών. Προσωπικά, συνειδησιακά δεν μπορώ να δεχθώ ότι ως υπουργός Οικονομικών θα στέκω αδιάφορος απέναντι σε δηλώσεις, με βάση τις οποίες ένα ελεύθερος επαγγελματίας ζει με 268 ευρώ το μήνα […] Οι ελεύθεροι επαγγελματίες μπορούσαν να αμφισβητήσουν το τεκμήριο, το έκαναν όμως μόνο λίγες εκατοντάδες, ένα απειροελάχιστο ποσοστό. Νομίζω αυτό κάτι λέει».

Οσο για τις αλλαγές που θα γίνουν, αυτές θα είναι μόνο «σημειακές», τόνισε. Βασικό στοιχείο των παρεμβάσεων αυτών θα είναι η πλήρης κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, που σημαίνει μια ελάφρυνση των ελεύθερων επαγγελματιών κατά 325 ευρώ το χρόνο, ενώ θα επεκταθεί η περίμετρος της έκπτωσης του 50%, που ισχύει για μικρά χωριά.

Τα επόμενα βήματα που σχεδιάζει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, πέρα από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, σύμφωνα πάντα με όσα δήλωσε στην «Καθημερινή» ο κ. Χατζηδάκης, είναι η δημιουργία ενός ενιαίου μητρώου επιδομάτων, «έτσι ώστε […]να υπάρχει ένας κεντρικός έλεγχος για τα επιδόματα, προκειμένου να τα λαμβάνουν αυτοί που πραγματικά έχουν ανάγκη».

Επίσης, μια ουσιαστική αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, με την αναβάθμιση του Μητρώου Ακίνητης Περιουσίας, την προώθηση της συνεργασίας μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και ΕΤΑΔ και τη δημιουργία holding companies, για την αξιοποίηση ομαδικά ακινήτων του Δημοσίου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...