1873
Mόνο περισσότερο εκνευρισμό πρέπει να προκάλεσαν στους τούρκους ανταποκριτές οι απαντήσεις του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις | Manuel Balce Ceneta/Pool via REUTERS/File Photo

«Χαστούκι» ΗΠΑ σε Ερντογάν: «Kριτήριό μας η εθνική ασφάλεια!»

Protagon Team Protagon Team 29 Σεπτεμβρίου 2022, 11:35
Mόνο περισσότερο εκνευρισμό πρέπει να προκάλεσαν στους τούρκους ανταποκριτές οι απαντήσεις του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις
|Manuel Balce Ceneta/Pool via REUTERS/File Photo

«Χαστούκι» ΗΠΑ σε Ερντογάν: «Kριτήριό μας η εθνική ασφάλεια!»

Protagon Team Protagon Team 29 Σεπτεμβρίου 2022, 11:35

Μετά τα «δεν θα βρείτε καλύτερο σύμμαχο από την Τουρκία» που φώναξε ως άλλη απατημένη σύζυγος στους Αμερικανούς ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας στο CNN Turk, ήρθε από την Ουάσιγκτον και νέα αποστομωτική απάντηση στα τουρκικά παράπονα για τη στρατιωτική συνεργασία Ελλάδος – ΗΠΑ και τη σταθερή ενίσχυση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με αμερικανικά όπλα (όπως για παράδειγμα τα τεθωρακισμένα που καταγράφηκαν από τουρκικά UAV να αποβιβάζονται στη Μυτιλήνη).

Οπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΑΠΕ-ΜΠΕ, Πέτρος Κασφίκης, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δέχθηκε στοχευμένο ερώτημα για το κατά πόσο το «μπλόκο» στην πώληση-εκσυγχρονισμό μαχητικών F-16 στην Τουρκία (το αποτέλεσμα του γνωστού συνθήματος των ομογενειακών μας οργανώσεων «No Jets for Turkey»), συνιστά «δύο μέτρα και δύο σταθμά», αλλά και για το κριτήριο με το οποίο γίνονται οι αμυντικές εξαγωγές των ΗΠΑ.

Η απάντηση που δόθηκε ήταν κοφτή αλλά αποστομωτική: «Tο κριτήριο», είπε ο Νέντ Πράις, «είναι αυτό που εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα των ΗΠΑ» και κάπου εκεί τελείωσε η όποια συζήτηση με τις γνωστές προβοκατόρικες παρεμβάσεις των τούρκων ανταποκριτών.

Στο πλαίσιο αυτό άλλωστε εντασσόταν και η απόπειρα να συνδεθεί το γνωστό και επαναλαμβανόμενο σε κάθε ευκαιρία τουρκικό αφήγημα περί αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του ανατολικού Αιγαίου με  (υποτιθέμενη) παραβίαση του Νόμου για τον Ελεγχο των Αμυντικών Εξαγωγών Οπλων (Arms Export Control Act), ώστε να εξαχθεί το «συμπέρασμα» ότι η Ελλάδα πρέπει να αντιμετωπίσει συνέπειες, όπως η Τουρκία εν δυνάμει του νόμου CAATSA (Countering America’s Adversaries Through Sanctions).

Στο σημείο αυτό παρενέβη στον διάλογο δημοσιογράφος του Associated Press, ο οποίος ρώτησε γιατί εφόσον η Τουρκία μπορεί να αναπτύσσει όπου και όπως θέλει τον στρατιωτικό της εξοπλισμό, οι ΗΠΑ δεν της επιτρέπουν να αναπτύσσει και να αγοράζει τον εξοπλισμό που επιθυμεί. Διερωτήθηκε μάλιστα γιατί δεν υπάρχουν επιπτώσεις και για την Ελλάδα!

Απαντώντας, ο κ. Πράις παρατήρησε με νόημα ότι η Ελλάδα δεν ενδιαφέρεται να προμηθευτεί πολεμικό υλικό από τη Ρωσία και ειδικά τους S-400, οι οποίοι ήταν η αιτία για την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία, υπενθυμίζοντας ότι οι ΗΠΑ είχαν προειδοποιήσει εκ των προτέρων ότι θα υπάρξουν επιπτώσεις για την απόκτηση του ρωσικού πυραυλικού συστήματος από την Αγκυρα.

«Εχουμε ξεκαθαρίσει –εξήγησε– ότι θα υπάρξουν επιπτώσεις σε ορισμένες επιλογές. Δεν νομίζω ότι αυτός ο σύμμαχος (σ.σ.: Ελλάδα) ενδιαφέρεται να αγοράσει S-400. Αυτή είναι η αγορά (σ.σ.: από την Τουρκία) ενός συγκεκριμένου ρωσικού συστήματος που προσέκρουσε σε κυρώσεις που επιβάλλονται από το Κογκρέσο. Πρόκειται λοιπόν για διαφορετικές περιπτώσεις. Φυσικά, οι χώρες σε όλο τον κόσμο είναι ανοιχτές να κάνουν τις δικές τους επιλογές. Θα υπάρξουν περιπτώσεις –ακραίες περιπτώσεις– όπου ορισμένες επιλογές θα έχουν επιπτώσεις από την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών και στις διμερείς σχέσεις μας».

Απανωτά χτυπήματα

Για να ακολουθήσουν στη συνέχεια απανωτά χτυπήματα από τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ:

Το πρώτο ήρθε με την… διακριτική επισήμανση ότι η ανάπτυξη του στρατιωτικού εξοπλισμού κάθε χώρας και εν προκειμένω της Ελλάδας δεν είναι θέμα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Και όταν ο τούρκος ανταποκριτής (Αnadolu) αναφέρθηκε στις έντονες διαμαρτυρίες Ερντογάν για τα αμερικανικά όπλα στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, απάντησε λέγοντας:

«Σας παραπέμπω στις κυβερνήσεις των χωρών αυτών σχετικά με οποιαδήποτε ανάπτυξη του δικού τους αμυντικού εξοπλισμού. Δεν είναι κάτι για το οποίο εμείς έχουμε λόγο.

» Γενικότερα, και πιστεύω ότι το είπα και τις προάλλες, συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ – την Τουρκία και την Ελλάδα στην προκειμένη περίπτωση – να εργαστούν από κοινού για την διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή και να επιλύσουν τις διαφορές τους με διπλωματικό τρόπο. Καλούμε όλα τα μέρη να αποφύγουν τη ρητορική και να αποφύγουν ενέργειες που θα μπορούσαν να επιδεινώσουν περαιτέρω τις εντάσεις. Η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστές. Η κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτά τα νησιά (του Αιγαίου) δεν αμφισβητείται».

 

Τα… παράπονα του Ερντογάν για τις ΗΠΑ

«Oι ΗΠΑ στέλνουν τόσα όπλα, οπλικά συστήματα και οχήματα σε αυτά τα νησιά,  στη Σάμο και στη Λέσβο. Ολα αυτά εντοπίστηκαν από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Όχι μόνο τα εντοπίσαμε, αλλά και αμερικανικά τεθωρακισμένα χρησιμοποιούνται για να μας απειλήσουν», διαμαρτυρήθηκε ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Εμείς λέμε στις ΗΠΑ, δεν θα βρείτε σύμμαχο σαν την Τουρκία. Εχουμε προειδοποιήσει και τις ΗΠΑ και την Ελλάδα. Η Ελλάδα πρέπει να αποστρατιωτικοποιήσει τα νησιά. Στείλαμε επιστολή στον ΟΗΕ για να μην μας πουν αργότερα πως δεν τους είχαμε προειδοποιήσει. Στείλαμε την τελευταία μας επιστολή στις 17 Σεπτεμβρίου στoν ΟΗΕ. Η Ελλάδα αγνοεί αυτό το θέμα και αποφεύγει να συναντηθεί. Εδώ, βλέπουμε ότι έχουν κλείσει τον διεθνή δικαστικό δρόμο. Εάν είστε υπέρ του Διεθνούς Δικαίου, γιατί αποφεύγετε να συναντηθείτε; Σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάνης, τα μέρη αυτά υπόκεινται σε ειδικό καθεστώς. Στην Ελλάδα υπάρχουν συνολικά εννέα αμερικανικές βάσεις. Η προσδοκία μας από τις ΗΠΑ είναι να μην οδηγήσουν την Ελλάδα σε λανθασμένους υπολογισμούς και να μην χειραγωγήσουν τη διεθνή κοινή γνώμη».

Ο τούρκος πρόεδρος δεν έκρυψε εξάλλου την ενόχλησή του για την πρόσφατη απόφαση της Ουάσινγκτον να άρει το εμπάργκο όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία, απειλώντας με δυναμική απάντηση: «Θα απαντήσουμε σε αυτά. Ηδη έχουμε 40.000 στρατιώτες εκεί και θα κάνουμε και άλλα», δήλωσε ανερυθρίαστα για τη συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή στη βόρεια Κύπρο.

Στην ενημέρωση δεν θα μπορούσε να μη γίνει αναφορά στο θέμα της πώλησης των F-16 και στις προϋποθέσεις που θέτει το Κογκρέσο στην Τουρκία, όπως για παράδειγμα να μην χρησιμοποιηθούν τα μαχητικά αεροσκάφη εναντίον της Ελλάδας καθ’ οιονδήποτε τρόπο. Το ερώτημα του τούρκου ανταποκριτή ήταν γιατί δεν τίθενται αντίστοιχοι όροι και στην Ελλάδα.

Και εκεί ήρθε και το δεύτερο χτύπημα με τον εκπρόσωπο του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών να υπογραμμίζει ότι αποκλειστικό κριτήριο είναι το εθνικό συμφέρον των ΗΠΑ!

«Το πρότυπο που χρησιμοποιούμε είναι αυτό που είναι προς τα εθνικά συμφέροντα της Αμερικής, και τυχαίνει, όταν πρόκειται για τους συμμάχους και τους εταίρους μας, αυτό που τείνει να είναι προς το εθνικό μας συμφέρον είναι και το συλλογικό συμφέρον».

Απαντώντας τέλος σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για το εάν είναι αποδεκτό ένας νατοϊκός σύμμαχος να πραγματοποιεί υπερπτήσεις πάνω από τα νησιά ενός άλλου συμμάχου για λόγους κατασκοπείας, ο κ. Πράις σημείωσε με νόημα ότι όλοι οι σύμμαχοι πρέπει να παραμείνουν συγκεντρωμένοι στη συλλογική απειλή που αντιμετωπίζουν αυτή τη στιγμή από την Ρωσία.

«Ενθαρρύνουμε -είπε-  τις χώρες σε όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, ειδικά τη στιγμή που αντιμετωπίζουμε μια συλλογική απειλή από τη Ρωσική Ομοσπονδία – όχι μόνο σχετικά με αυτό που κάνει στην Ουκρανία αλλά και την απειλή που αποτελεί προς την ευρύτερη περιοχή – να παραμείνουμε συγκεντρωμένοι, να παραμείνουμε συγκεντρωμένοι στις απειλές που αποτελούν πρόκληση για όλους μας. Και κάνοντας αυτό, ενθαρρύνουμε όλους τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ να συνεργαστούν για να επιλύσουν τυχόν διαφορές μέσω διαλόγου και διπλωματίας».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο του διαλόγου του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ με τους ανταποκριτές:

ΕΡΩΤΗΣΗ: Η Τουρκία έχει εκδώσει διπλωματική διαμαρτυρία προς τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ελλάδα για την ανάπτυξη τεθωρακισμένων οχημάτων που παρέχονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες στα νησιά του Αιγαίου με μη στρατιωτικό καθεστώς βάσει των υφιστάμενων συμφωνιών. Έχετε δώσει επίσημη απάντηση στην Τουρκία;

ΠΡΑΙΣ: Κοιτάξτε, θα σας παραπέμψαμε σε συγκεκριμένες κυβερνήσεις σχετικά με οποιαδήποτε ανάπτυξη του δικού τους αμυντικού εξοπλισμού. Δεν είναι κάτι για το οποίο πρέπει να μιλήσουμε. Γενικότερα, και πιστεύω ότι το είπα τις προάλλες, συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε τους Συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ –την Τουρκία και την Ελλάδα, στην προκειμένη περίπτωση– να συνεργαστούν για να διατηρήσουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή και να επιλύσουν τις διαφορές τους διπλωματικά. Καλούμε όλα τα μέρη να αποφύγουν τη ρητορική και να αποφύγουν τη λήψη μέτρων που θα μπορούσαν να επιδεινώσουν περαιτέρω τις εντάσεις. Η κυριαρχία, η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστά. Η κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτά τα νησιά δεν αμφισβητείται, αλλά καλούμε όλες τις χώρες, συμπεριλαμβανομένων των συμμάχων μας, να σεβαστούν την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία και να αποφύγουν ενέργειες που θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν εντάσεις.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Μόλις – πριν από λίγα λεπτά μιλήσαμε για την Ουκρανία και τις οπλικές διατάξεις που παρέχονται στην Ουκρανία. Τώρα, γνωρίζω ότι όλα τα αμυντικά άρθρα των Ηνωμένων Πολιτειών παρέχονται σε ορισμένες διατάξεις. Δεν υπάρχουν διατάξεις σχετικά με τον εξοπλισμό που παρέχεται στην Ελλάδα – χρησιμοποιείται κατά παράβαση διεθνών συμφωνιών, όπως το κρίνει η τουρκική κυβέρνηση;

ΠΡΑΙΣ: Εξετάζουμε πάντα προσεκτικά τη βοήθεια ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένων πιθανών οπλικών συστημάτων και προμηθειών, που παρέχουμε σε συμμάχους και εταίρους σε όλο τον κόσμο. Είμαστε σε μια τυχερή θέση να έχουμε αρκετούς στενούς συνεργάτες ασφαλείας σε όλο τον κόσμο, ανθρώπους – χώρες που προσβλέπουν στις Ηνωμένες Πολιτείες ως προμηθευτή για την ασφάλεια που χρειάζονται για να αντιμετωπίσουν τις συχνά κοινές προκλήσεις και κοινές απειλές. Συχνά αυτό θα έρχεται με τη μορφή τρομοκρατικών απειλών και άλλων συλλογικών προκλήσεων, αλλά υπάρχει μια συνεχής διαδικασία αξιολόγησης όταν πρόκειται να εξετάσουμε τη βοήθεια ασφαλείας που παρέχουμε σε οποιαδήποτε χώρα σε όλο τον κόσμο.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ισχύει αυτό και για την Τουρκία και τους S-400, όταν μιλάτε για το πώς εναπόκειται σε κάθε χώρα να επιβλέπει ή να καθορίσει την ανάπτυξη του δικού της αμυντικού εξοπλισμού;

ΠΡΑΙΣ: Φυσικά και είναι.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Είναι. Εντάξει, λοιπόν, γιατί λέτε συνεχώς στους Τούρκους να μην το αναπτύξουν και να μην το αγοράσουν εξαρχής, αλλά —

ΠΡΑΙΣ: Και έχουμε επίσης ξεκαθαρίσει ότι θα υπάρξουν επιπτώσεις σε ορισμένες επιλογές.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Τότε σκέφτομαι, λοιπόν, το λογικό επόμενο ερώτημα είναι εάν – και μιλάμε για τον προμηθευόμενο από τις ΗΠΑ στρατιωτικό (εξοπλισμό) εδώ στην Ελλάδα, σωστά; Δεν υπάρχουν επιπτώσεις;

ΠΡΑΙΣ: Matt, δεν νομίζω ότι το δικό μας – αυτός ο σύμμαχος ενδιαφέρεται να αγοράσει το εν λόγω σύστημα S-400 εδώ. Αυτή είναι η αγορά ενός συγκεκριμένου ρωσικού συστήματος που προσέκρουσε —

ΕΡΩΤΗΣΗ: Το ξέρω. Είναι θέμα συνέπειας

ΠΡΑΙΣ: — των κυρώσεων που επιβάλλονται από το Κογκρέσο. Πρόκειται λοιπόν για διαφορετικές περιπτώσεις. Φυσικά, οι χώρες σε όλο τον κόσμο είναι ανοιχτές να κάνουν τις δικές τους επιλογές. Θα υπάρξουν περιπτώσεις –ακραίες περιπτώσεις– όπου ορισμένες επιλογές θα έχουν επιπτώσεις από την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών και τις διμερείς μας σχέσεις.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Υπάρχουν επίσης – ναι, για παράδειγμα, F-16. Σχετικά – μιλάμε για F-16, και το Κογκρέσο προσπαθεί να φέρει κάποιες διατάξεις ότι τα F-16 δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου, κάτι σαν αυτό. Το ερώτημα είναι: Εάν η διάταξη ισχύει για έναν εταίρο και όχι για τον άλλο, ποιο είναι το πρότυπο; Πώς θα πρέπει να εντοπίσουμε αυτές τις διατάξεις και να δούμε ότι, εντάξει, εδώ είναι το πρότυπο και εδώ είναι διπλά μέτρα και σταθμά;

ΠΡΑΙΣ: Το πρότυπο που χρησιμοποιούμε είναι αυτό που είναι προς τα εθνικά συμφέροντα της Αμερικής, και τυχαίνει, όταν πρόκειται για τους συμμάχους και τους εταίρους μας, αυτό που τείνει να είναι προς το εθνικό μας συμφέρον είναι και το συλλογικό συμφέρον.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Είναι προς το εθνικό συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών…

ΠΡΑΙΣ: Επιτρέψτε μου να μετακινηθώ, οπότε ναι.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Η Τουρκία χρησιμοποιεί την τεχνολογία της με drone για να κατασκοπεύει παράνομα τα ελληνικά νησιά, και επίσης, στην πραγματικότητα, δεν προσπαθούν καν να το κρύψουν. βγάζουν μόνοι τους την εικόνα. Η ερώτησή μου λοιπόν είναι: Ποιες είναι οι αντιδράσεις σας σε αυτό το περιστατικό; Και δεύτερον, είναι απαράδεκτο ένας Σύμμαχος του ΝΑΤΟ να κατασκοπεύει έναν άλλο σύμμαχο του ΝΑΤΟ;

ΠΡΑΙΣ: Όπως είπα απαντώντας στην ερώτηση του συναδέλφου σας, ενθαρρύνουμε τις χώρες σε όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα τους Συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, ιδιαίτερα καθώς αντιμετωπίζουμε μια συλλογική απειλή από τη Ρωσική Ομοσπονδία – όχι μόνο αυτό που κάνει στην Ουκρανία αλλά και την απειλή που αποτελεί προς την ευρύτερη περιοχή – να παραμείνουμε συγκεντρωμένοι, να παραμείνουμε συγκεντρωμένοι στις απειλές που αποτελούν πρόκληση για όλους μας. Και με αυτόν τον τρόπο, ενθαρρύνουμε όλους τους Συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ να συνεργαστούν για να επιλύσουν τυχόν διαφορές μέσω διαλόγου και διπλωματίας.

 

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...