483
Παιδιά παίζουν στον υπόγειο σταθμό του μετρό στο Χάρκοβο, όπου θα κατασκευασθεί το πρώτο υπόγειο σχολείο της πόλης | Shutterstock/David Peinado Romero

Χάρκοβο: Χτίζουν το πρώτο υπόγειο σχολείο σε σταθμό του μετρό

Protagon Team Protagon Team 3 Οκτωβρίου 2023, 14:58
Παιδιά παίζουν στον υπόγειο σταθμό του μετρό στο Χάρκοβο, όπου θα κατασκευασθεί το πρώτο υπόγειο σχολείο της πόλης
|Shutterstock/David Peinado Romero

Χάρκοβο: Χτίζουν το πρώτο υπόγειο σχολείο σε σταθμό του μετρό

Protagon Team Protagon Team 3 Οκτωβρίου 2023, 14:58

Το Χάρκοβο, η ανατολική μητρόπολη της Ουκρανίας, θα χτίσει το πρώτο πλήρως υπόγειο σχολείο της χώρας, για να προστατεύσει τους μαθητές από τις συχνές βομβιστικές και πυραυλικές επιθέσεις της Ρωσίας, σύμφωνα με δηλώσεις του δημάρχου της πόλης, αναφέρει ρεπορτάζ της Guardian.

«Ενα τέτοιο καταφύγιο θα επιτρέψει σε χιλιάδες παιδιά στο Χάρκοβο να συνεχίσουν την ασφαλή εκπαίδευσή τους πρόσωπο με πρόσωπο, ακόμη και κατά τη διάρκεια πυραυλικών απειλών», έγραψε ο δήμαρχος Ιχόρ Τερεχόφ στην ηλεκτρονική εφαρμογή μηνυμάτων Telegram.

Ενώ πολλά σχολεία στις περιοχές της πρώτης γραμμής αναγκάστηκαν να διδάσκουν διαδικτυακά καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου, το Χάρκοβο είχε οργανώσει περίπου 60 ξεχωριστές αίθουσες διδασκαλίας στους σταθμούς του μετρό πριν από τη σχολική χρονιά που ξεκίνησε την 1η Σεπτεμβρίου, δημιουργώντας χώρο για περισσότερους από 1.000 μαθητές.

Το Χάρκοβο, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, είχε πληθυσμό πάνω από 1,4 εκατομμύρια πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Τμήματα της πόλης βρίσκονται λιγότερο από 35 χιλιόμετρα από τα ρωσικά σύνορα, και υφίστανται σχεδόν καθημερινές ρωσικές επιθέσεις με ρουκέτες και πυραύλους που μπορεί να εκραγούν πριν οι κάτοικοι προλάβουν να φτάσουν στα καταφύγια.

Πριν από την έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς, οι αρχές της πόλης κατέληξαν σε ένα απλό σχέδιο για να επαναφέρουν τη λειτουργία του σχολείου με φυσική παρουσία – μέσα στο βαθύ υπόγειο σύστημα του μετρό της πόλης.

Στο αποκορύφωμα των περσινών βομβαρδισμών, 160.000 άνθρωποι κοιμούνταν στις φαρδιές εξέδρες και στους υψηλούς διαδρόμους του υπόγειου σιδηροδρόμου του Χάρκοβο, και μεταξύ αυτών, σύμφωνα με την επικεφαλής εκπαίδευσης του Χάρκοβο, Ολια Ντεμένκο, ήταν και 7.000 παιδιά.

«Κάναμε δραστηριότητες όπως να παίζουμε και να τραγουδάμε μαζί τους εκείνη την περίοδο – και, όταν έφθασε αυτή η νέα σχολική χρονιά, αναρωτηθήκαμε τι θα γινόταν αν μπορούσαμε να το κάνουμε ξανά, αλλά με πιο οργανωμένο τρόπο», λέει η Ντεμένκο στην Guardian.

Ο δήμαρχος Τερεχόφ λέει ότι το νέο σχολείο «θα πληροί τις πιο σύγχρονες κανονιστικές απαιτήσεις για προστατευόμενες κατασκευές. Ενα τέτοιο καταφύγιο θα επιτρέψει σε χιλιάδες παιδιά του Χαρκόβου να συνεχίσουν την ασφαλή εκπαίδευσή τους πρόσωπο με πρόσωπο, ακόμη και κατά τη διάρκεια των απειλών για πυραυλικές επιθέσεις».

Δεν είναι ακόμα σαφές πόσο μεγάλο θα είναι το σχολείο ή πότε θα ανοίξει. Ωστόσο, ο δήμαρχος λέει ότι από τη χρηματοδότηση για τα σχολεία δεν θα περικοπεί «ούτε ένα γρίβνα [το εθνικό νόμισμα της Ουκρανίας]» φέτος, ή την επόμενη χρονιά, προσθέτοντας ότι «το Χάρκοβο είναι η πιο ευφυής πόλη στην Ουκρανία» χάρη στην εκπαιδευτική του κοινότητα.

Μέσα σε 24 ώρες έως την περασμένη Δευτέρα, ένας άμαχος άνδρας σκοτώθηκε και πολλά σπίτια υπέστησαν ζημιές ως αποτέλεσμα των βομβαρδισμών και των επιθέσεων με ρουκέτες της Ρωσίας, δήλωσε ο Ολεχ Σινεχούμποφ, κυβερνήτης της περιφέρειας του Χαρκόβου, της οποίας η πόλη είναι το διοικητικό κέντρο.

Ο πόλεμος, που ξεκίνησε πριν από 20 μήνες με την εισβολή της Ρωσίας, έχει σκοτώσει χιλιάδες και εκτοπίσει εκατομμύρια αμάχους Ουκρανούς. Το υπουργείο Παιδείας της χώρας αναφέρει ότι 363 εκπαιδευτικά ιδρύματα έχουν καταστραφεί και σχεδόν 3.800 έχουν υποστεί ζημιές σε όλη τη χώρα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...