728
Η Κάμαλα Χάρις και ο Τιμ Γουόλζ βγαίνουν μαζί στη σκηνή, στη Φιλαδέλφεια, την Τρίτη | REUTERS/Kevin Lamarque

Χάρις: Ο Γουόλζ είναι ο αντιπρόεδρος που αξίζει στις ΗΠΑ

Protagon Team Protagon Team 7 Αυγούστου 2024, 12:41
Η Κάμαλα Χάρις και ο Τιμ Γουόλζ βγαίνουν μαζί στη σκηνή, στη Φιλαδέλφεια, την Τρίτη
|REUTERS/Kevin Lamarque

Χάρις: Ο Γουόλζ είναι ο αντιπρόεδρος που αξίζει στις ΗΠΑ

Protagon Team Protagon Team 7 Αυγούστου 2024, 12:41

Η Κάμαλα Χάρις παρουσίασε τον Τιμ Γουόλζ ως «το είδος του αντιπροέδρου που αξίζει στην Αμερική» σε μια ενθουσιώδη προεκλογική συγκέντρωση στη Φιλαδέλφεια, την Τρίτη.

Το κλίμα που επικρατούσε στην εξέδρα και στις κερκίδες ανέδειξαν την ενότητα και τον ενθουσιασμό στις τάξεις των Δημοκρατικών μετά την αποχώρηση του Τζο Μπάιντεν από την προεδρική κούρσα.

Η αμερικανή αντιπρόεδρος και ο κυβερνήτης της Μινεσότα παρουσίασαν την εκστρατεία τους ως «μάχη για το μέλλον». Χειροκροτήματα και επευφημίες από το συγκεντρωμένο πλήθος διέκοπταν συχνά τις ομιλίες τους.

«Σας ευχαριστώ που επαναφέρατε τη χαρά», είπε ο Γουόλζ στη Χάρις, στην πρώτη του εμφάνιση ως υποψήφιος αντιπρόεδρος και πρώην καθηγητής κοινωνικών σπουδών, προπονητής αμερικανικού ποδοσφαίρου σε γυμνάσιο και βετεράνος της Εθνοφρουράς.

Λίγες ώρες νωρίτερα, η Χάρις είχε ανακοινώσει ότι ο 60χρονος κυβερνήτης ήταν ο υποψήφιος αντιπρόεδρος στο ψηφοδέλτιό της.

«Είναι το είδος του ανθρώπου που κάνει τον κόσμο να αισθάνεται ότι ανήκει κάπου και να ονειρεύεται», είπε η Χάρις.

Ο Νταγκ Εμχοφ, η Κάμαλα Χάρις, ο Τιμ Γουόλζ και η σύζυγός του, Γκουέν, χαιρετούν τους υποστηρικτές τους στη Φιλαδέλφεια – REUTERS/Elizabeth Frantz

Παίρνοντας τον λόγο, ο Γουόλζ παρουσίασε τον εαυτό του ως έναν πολιτικό που έμαθε να «συμβιβάζεται χωρίς να συμβιβάζει τις αξίες μου» και έναν Αμερικανό με καταγωγή από τις μεσοδυτικές πολιτείες που ζει με έναν «χρυσό κανόνα» όταν πρόκειται για προσωπικές επιλογές: «Mind your own damn business» (σε ελεύθερη μετάφραση, «ασχολήσου μόνο με το τι κάνεις εσύ και όχι οι άλλοι»).

Συνδέοντας ένα από τα «καυτά» θέματα της προεκλογικής εκστρατείας με την οικογένειά του, ο Γουόλζ είπε ότι με τη σύζυγό του απέκτησαν δύο παιδιά μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης μετά από χρόνια προσπάθειας. «Οταν καλωσορίσαμε την κόρη μας στον κόσμο, την ονομάσαμε Ελπίδα», είπε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στους Ρεπουμπλικανούς αντιπάλους του χρησιμοποιώντας ξανά τον χαρακτηρισμό που αρέσει πολύ στους Δημοκρατικούς: «Αυτοί οι τύποι είναι ανατριχιαστικοί και, ναι, απλά πολύ παράξενοι», είπε, προκαλώντας ενθουσιασμό στο ακροατήριο.

Δημοκρατικοί από όλο το φάσμα καλωσόρισαν την επιλογή της Χάρις για τη θέση του υποψηφίου αντιπροέδρου και η Αλεξαντρία Οκάσιο-Κορτέζ τόνισε ότι όλο το κόμμα είναι ενωμένο.

Η πρώην πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι, η οποία υπηρέτησε μαζί με τον Γουόλζ κατά τη διάρκεια των έξι θητειών του στη Βουλή, τον εξήρε ως έναν «Δημοκρατικό από την καρδιά της Αμερικής», ενώ ο Τζο Μάντσιν, ο Δημοκρατικός που έγινε ανεξάρτητος γερουσιαστής από τη Δυτική Βιρτζίνια, εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο Γουόλζ θα μπορούσε «να επαναφέρει την κανονικότητα στο πιο χαοτικό πολιτικό περιβάλλον που οι περισσότεροι από εμάς έχουν ποτέ δει».

Καθώς ο Γουόλζ μιλούσε την Τρίτη, το προεκλογικό επιτελείο των Δημοκρατικών ανακοίνωσε ότι είχε συγκεντρώσει περισσότερα από 20 εκατομμύρια δολάρια από δωρεές από τη βάση, ένα ακόμη μεγάλο ποσό.

Την ίδια στιγμή, ο Ντόναλντ Τραμπ επιτέθηκε στον Γουόλζ για τις φιλελεύθερες οικονομικές του πολιτικές.

Η Χάρις και ο Γουόλζ στο βήμα – REUTERS/Kevin Lamarque

Ο πρώην πρόεδρος τον χαρακτήρισε «επικίνδυνα φιλελεύθερο εξτρεμιστή», ο οποίος επεδίωκε να αναμορφώσει τη Μινεσότα στο πρότυπο της προοδευτικής Καλιφόρνιας, επισημαίνοντας την υποστήριξή του σε πολιτικές που θα μείωναν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και θα διεύρυναν το δικαίωμα ψήφου για καταδικασμένους κακοποιούς.

«Ο Γουόλζ έχει εμμονή με τη διάδοση της επικίνδυνα φιλελεύθερης ατζέντας της Καλιφόρνιας μακριά και ευρέως», δήλωσε η εκπρόσωπος της εκστρατείας του Τραμπ, Κάρολιν Λίβιτ. «Το καλιφορνέζικο όνειρο της Χάρις και του Γουόλζ είναι ο εφιάλτης κάθε Αμερικανού», πρόσθεσε.

Η επιλογή του κυβερνήτη της Μινεσότα ολοκλήρωσε μια ταχύτατη διαδικασία, η οποία αρχικά περιλάμβανε σχεδόν 12 Δημοκρατικούς, αλλά περιορίστηκε τις τελευταίες ημέρες σε τρεις: στον Γουόλζ, στον Μαρκ Κέλι, γερουσιαστή της Αριζόνα και στον Τζος Σαπίρο, τον δημοφιλή κυβερνήτη της Πενσυλβάνια που θεωρούνταν η πιο πιθανή επιλογή λόγω της σημασίας της πολιτείας.

Ο Σαπίρο, που παρουσίασε την Χάρις και τον Γουόλζ στο ακροατήριο, έγινε δεκτός με βροντερό χειροκρότημα από τους ψηφοφόρους του, αρκετοί από τους οποίους δήλωσαν ότι θα ήθελαν πολύ να τον δουν να γίνεται αντιπρόεδρος, αλλά και ότι χαίρονται που θα συνεχίσουν να τον έχουν κυβερνήτη.

Στην ομιλία του καταφέρθηκε εναντίον των Ρεπουμπλικανών αντιπάλων του, προειδοποιώντας ότι η πρόσφατη απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου που παρέχει ευρεία ασυλία στους προέδρους, θα ενθαρρύνει ακόμη περισσότερο τον Τραμπ να παρανομήσει στη διάρκεια μίας δεύτερης θητείας.

Επικαλούμενος την κληρονομιά της Φιλαδέλφειας ως γενέτειρας της αμερικανικής δημοκρατίας, όπου συνεδρίασε το πρώτο Κογκρέσο για να κηρύξει την ανεξαρτησία από το βρετανικό στέμμα, ο Σαπίρο βροντοφώναξε: «Δεν πρόκειται να επιστρέψουμε σε έναν βασιλιά».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...