729
Ο Χάρης Δούκας στην παρέμβασή του στο Φόρουμ των Δελφών | ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI/9ο ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΔΕΛΦΩΝ

Χάρης Δούκας: Να μπει φόρος στον τζίρο των ξενοδοχείων της Αθήνας

Protagon Team Protagon Team 11 Απριλίου 2024, 20:08
Ο Χάρης Δούκας στην παρέμβασή του στο Φόρουμ των Δελφών
|ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI/9ο ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΔΕΛΦΩΝ

Χάρης Δούκας: Να μπει φόρος στον τζίρο των ξενοδοχείων της Αθήνας

Protagon Team Protagon Team 11 Απριλίου 2024, 20:08

Στην προαναγγελία επιβολής τέλους ή φόρου στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται και ανθούν στην Αθήνα αλλά την έχουν επιβαρύνει σημαντικά, δημιουργώντας προβλήματα και στο ίδιο το τουριστικό προϊόν αλλά και στους κατοίκους, προχώρησε ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας, από το 9ο Φόρουμ των Δελφών.

Ο κ. Δούκας επεσήμανε ότι η ανάπτυξη του τουρισμού δημιουργεί έναν πλούτο για την πόλη, ωστόσο σημείωσε ότι «υπάρχουν περιοχές που είναι ήδη υπερκορεσμένες».

Χρειάζεται», σημείωσε χαρακτηριστικά, «να κρατάω την πόλη καθαρή.  Αυτό κανονικά θα αφορούσε μια πόλη των 700.000 ίσως και λιγότερους, κατοίκους. Πλέον όμως πρέπει να κρατάω καθαρή την πόλη για επτά εκατομμύρια κατοίκους και επισκέπτες. Αρα, με τους ίδιους πόρους πρέπει να κρατάω καθαρή την Αθήνα για τριπλάσιο πληθυσμό. Συνεπώς χρειάζεται νέα εργαλεία, νέες δομές και ενίσχυση, γιατί διαφορετικά το ίδιο το τουριστικό προϊόν θα έχει πρόβλημα και βεβαίως και οι κάτοικοι».

Αναφορικά με τα έσοδα του Δήμου Αθηναίων από τον τουρισμό ο κ. Δούκας σημείωσε ότι το «τέλος ανθεκτικότητας» που επιβάλλεται  στους πελάτες των ξενοδοχείων δεν γυρνάει στην πόλη, αλλά είναι έσοδο της κεντρικής διοίκησης. «Δίνουνε μάχη», είπε, «και σαν ΚΕΔΕ για να γίνει έσοδο των Δήμων, να γυρνάει δηλαδή το έσοδο αυτό στην πόλη».

Αναφερόμενος στο τέλος παρεπιδημούντων, επί του τζίρου των καταστημάτων εστίασης και ξενοδοχείων ζήτησε να αποδίδεται στους Δήμους όχι το 0,5% αλλά το 2%, όπως ίσχυε αρχικά. «Όποιοι κερδίζουν πολύ μεγάλα έσοδα», σημείωσε, «αξιοποιώντας τις υποδομές της πόλης, πρέπει να γυρνάνε και κάτι στην πόλη».

Σε αυτό το πλαίσιο είπε ότι σκέφτεται μια πρόταση για έναν φόρο στον τζίρο των ξενοδοχείων, το οποίο να είναι διαφοροποιημένο από περιοχή σε περιοχή. «Το 2023», επεσήμανε ο δήμαρχος Αθηναίων, «αυξήθηκαν τα έσοδα στα ξενοδοχεία κοντά στο 23%, δηλαδή έφτασαν κοντά στα 11 δισεκατομμύρια ευρώ. Ταυτόχρονα ο δήμος το 2023-2024, με βάση τον προϋπολογισμό του ήταν φτωχότερος. Θα πρέπει να βρούμε τον τρόπο, ώστε όσοι έχουν μεγάλα έσοδα από τον τουρισμό, αξιοποιώντας τις υποδομές της πόλεις, να συνεισφέρουν περισσότερα στην πόλη».

Έχουμε βάλει 1.600 δέντρα σε 100 ημέρες

«Η πόλη έχει πολύ χαμηλό ποσοστό πρασίνου. Είχα δεσμευτεί ότι θα φυτεύουμε  5.000 δέντρα τον χρόνο και είπαν ότι ‘’δεν θα φυτεύσετε ούτε 1.000’’. Έχουν περάσει 100 ημέρες, έχουμε βάλει 1.600 δέντρα, έχουμε φτιάξει μια διαδικτυακή εφαρμογή την  ‘’Athens Trees’’ όπου ο καθένας μπορεί να βλέπει σε ποια περιοχή, ποιο τύπο δένδρου φυτέψαμε και που. Χθες, ήμουν σε ένα σχολείο στη Σίνα και βάλαμε δένδρα μαζί με τους μαθητές  μέσα στο προαύλιο. Δημιουργούμε πνεύμονες ανάσας και θέλουμε τα σχολεία να μένουν ανοικτά και το καλοκαίρι. Υπάρχουν διάφορες ιδέες για το πως θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε συμπαγείς χώρους πρασίνου, με έντονη βλάστηση ακόμα και σε πολύ λίγα τετραγωνικά. Και αυτή είναι μια δράση που δουλεύουμε με εξειδικευμένους συνεργάτες και από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο. Και βεβαίως όπου υπάρχει κατάλληλος χώρος θα συνεχίσουμε και τα ‘’πάρκα τσέπης’’».

Η Βασ. Ολγας θα ανοίξει

«Αν ήταν στο χέρι μου, η Βασ. Όλγας θα άνοιγε χθες. Είναι σε εξέλιξη αρχαιολογικές εκσκαφές του υπουργείου Πολιτισμού. Αν δεν εντοπιστεί κάτι κρίσιμο για να αποκαλυφθεί, και αυτό θα μας το πουν οι αρχαιολόγοι, ο δρόμος  θα ανοίξει και θα χρησιμοποιείται για να κυκλοφορούν τα αμάξια, για να εκτονώνεται η ένταση. Σημειώνω όμως, ότι η πόλη δεν μπορεί να ζήσει έναν νέο Μεγάλο Περίπατο, αυτή τη φορά στην Βασ. Όλγας».

Ο δήμαρχος δήλωσε αντίθετος με την ιδέα των διοδίων μέσα στον αστικό ιστό. «Σε καμία περίπτωση δεν με βρίσκει σύμφωνο. Το αντίθετο προσπαθούμε να κάνουμε, μια πόλη ανοιχτή και προσβάσιμη σε όλους. Βεβαίως θέλουμε να αποτρέψουμε την κυκλοφορία των ΙΧ, αλλά όχι με τέτοιες διαδικασίες, αλλά ενισχύοντας τα μέσα μαζικής μεταφοράς και δημιουργώντας πιλοτικά προγράμματα, όπως για παράδειγμα   να κάνουμε πεζοδρομήσεις τα σαββατοκύριακα και αν πηγαίνει καλά να το απλώνουμε στην πόλη».

«Επιδιώκω τις συνεργασίες», ξεκαθάρισε ο κ. Δούκας. «Είμαι δήμαρχος στην Αθήνα και χρειάζομαι στα βασικά θέματα να συνεννοούμαστε και να προχωράμε, όπως είναι το θέμα της  ασφάλειας, το κυκλοφοριακό, όπως  η καθαριότητα. Η αλήθεια είναι ότι δεν ξεκινήσαμε με τους καλύτερους οιωνούς. Υπάρχει μια προσέγγιση που με βρίσκει αντίθετο, η οποία έχει να κάνει με τον συγκεντρωτισμό. Ξέρετε υπάρχει μια λογική στην Ελλάδα που λέει τα παράπονά σου στον δήμαρχο. Ο δήμαρχος είναι πάντα ο αποδιοπομπαίος τράγος στις μεγάλες καταστροφές και στις μεγάλες επιτυχίες είναι πάντα ο υπουργός. Πρέπει να προχωρήσουμε όπως  σε όλη την  Ευρώπη σε μια λογική αποκέντρωσης και εμείς που είμαστε στον πρώτο βαθμό εγγύτητας, όταν οι κάτοικοι μάς λένε τα προβλήματά τους, να μην πρέπει να τα πω στον Υπουργό αλλά να μπορώ να τα λύσω. Αυτό σημαίνει να μην έχω μόνο τις ευθύνες, αλλά να έχω και τους πόρους, τους ανθρώπινους και τους οικονομικούς, να τις διαχειριστώ».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...