776
Η αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Ρωξάνη Μπέη, αναφέρθηκε στα επιπλέον προβλήματα που έχουν προκύψει, όπως αυτό του υπερτουρισμού, που έχει αυξήσει κατακόρυφα το αποτύπωμα των απορριμμάτων μέσα στην πόλη | INTIMEnews

Χάρης Δούκας: 11 δράσεις για μια καθαρή Αθήνα

Protagon Team Protagon Team 29 Αυγούστου 2024, 09:50
Η αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Ρωξάνη Μπέη, αναφέρθηκε στα επιπλέον προβλήματα που έχουν προκύψει, όπως αυτό του υπερτουρισμού, που έχει αυξήσει κατακόρυφα το αποτύπωμα των απορριμμάτων μέσα στην πόλη
|INTIMEnews

Χάρης Δούκας: 11 δράσεις για μια καθαρή Αθήνα

Protagon Team Protagon Team 29 Αυγούστου 2024, 09:50

Τα «πυρά» της αντιπολίτευσης για την εικόνα της Αθήνας όσον αφορά την καθαριότητα, δέχθηκε η δημοτική Αρχή της πρωτεύουσας κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλιου την Τετάρτη, με τον δήμαρχο Χάρη Δούκα να αντιπαραθέτει 11 πρωτοβουλίες και δράσεις στη βάση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος «για μία καθαρή Αθήνα».

Στο πλαίσιο αυτό, από τον δήμο Αθηναίων συστήνονται μεικτά κλιμάκια ελέγχου με δημοτικούς αστυνομικούς και επόπτες καθαριότητας για τον έλεγχο της τήρησης του κανονισμού καθαριότητας, την καταγραφή παραβάσεων και την άμεση επιβολή προστίμων. Οι περιπολίες θα ξεκινήσουν την επόμενη εβδομάδα από το κέντρο της πόλης και ακολούθως θα επεκταθουν σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα.

Από την πλευρά της, η αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Ρωξάνη Μπέη, προχώρησε σε μια αναλυτική ενημέρωση για τις δράσεις της διεύθυνσης Καθαριότητας και Ανακύκλωσης, ενώ αναφέρθηκε εκτενώς και στα επιπλέον προβλήματα που έχουν προκύψει, όπως αυτό του υπερτουρισμού, που έχει αυξήσει κατακόρυφα το αποτύπωμα των απορριμμάτων μέσα στην πόλη.

Στο σύνολό τους, οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης μίλησαν για σοβαρό πρόβλημα και κακή εικόνα της πόλης στο κομμάτι της καθημερινότητας και της καθαριότητας (ειδικά εν μέσω τουριστικής περιόδου).

Οξύς στην κριτική του ο πρώην δήμαρχος, Κώστας Μπακογιάννης, έκανε λόγο για «πολιτική αυτόματου πιλότου στον δήμο» και για «αγανάκτηση των πολιτών που βλέπουν τον δήμο να έχει μείνει ακέφαλος».

«Με τα ίδια λεφτά, τα ίδια μέσα και το ίδιο προσωπικό που υπήρχαν και στη δική μας δημοτική Αρχή, η εικόνα της πόλης τώρα άλλαξε προς το χειρότερο», παρατήρησε μεταξύ άλλων.

Απαντώντας, όπως προαναφέρθηκε, ο δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, αναφέρθηκε στις 11 πρωτοβουλίες και δράσεις για μια καθαρή Αθήνα, λέγοντας:

«Το στοίχημα για μία καθαρή πόλη είναι διαχρονικό. Σήμερα, παρουσιάζουμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα. Τις 11 πρωτοβουλίες και δράσεις για μία καθαρή Αθήνα, με στόχο να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής των πολιτών και την εικόνα της πόλης μας. Δημιουργούμε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο που περιλαμβάνει αυστηρότερους ελέγχους, νέες υποδομές και την ενεργή συμμετοχή των πολιτών».

Οι 11 πρωτοβουλίες και δράσεις:

– Δημιουργία Ομάδας Ελέγχους Καθαριότητας από μικτά κλιμάκια ελέγχου με δημοτικούς αστυνομικούς και επόπτες καθαριότητας, με έναρξη στις 2/9 στο κέντρο και από 9/9 σε όλες τις δημοτικές κοινότητες, για την καταγραφή παραβάσεων και την άμεση επιβολή προστίμων.

– Ο δήμος θέτει σε πλήρη λειτουργία από 1/10, τον Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ), εξασφαλίζοντας την πιο αποδοτική και περιβαλλοντικά φιλική διαχείριση των απορριμμάτων της πόλης.

– Τοποθέτηση επιπλέον κάδων σε σημεία με πρόβλημα υπερχείλισης, βελτίωση επιβαρυμένων σημείων, επιτήρηση στα σημεία και επιπλέον «δορυφορικά» δρομολόγια για την απομάκρυνση απορριμμάτων εκτός κάδων.

– Αναβάθμιση της υπηρεσίας anti-graffiti σε δρόμους, πάρκα, πλατείες και δημόσια κτίρια, για την άμεση και αποτελεσματική αφαίρεση των ανεπιθύμητων συνθημάτων και εικόνων.

– Εγκατάσταση 62 συστημάτων βυθιζόμενων κάδων σε στρατηγικά σημεία της πόλης, που θα βοηθήσουν στη βελτίωση της αισθητικής του αστικού περιβάλλοντος, τη μείωση της οσμής και την αποτελεσματικότερη διαχείριση των απορριμμάτων.

– Δημιουργία μιας νέας εφαρμογής (app) καθαριότητας για ενημέρωση των πολιτών σχετικά με τα ωράρια αποκομιδής απορριμμάτων ανά περιοχή και τοποθέτηση QR codes σε κάδους για πληροφορίες που αφορούν τα ωράρια και τον σωστό τρόπο εναπόθεσης απορριμμάτων.

– Οργάνωση δράσεων καθαριότητας έξι ημέρες την εβδομάδα σε όλες τις γειτονιές της πόλης με την πιο εκτενή και εντατική δράση να γίνεται κάθε Κυριακή.

– Επέκταση της οικιακής συλλογής βιοαποβλήτων μετά το 5ο, στο 3ο και 7ο διαμέρισμα, με παράλληλες ενημερωτικές καμπάνιες και διανομή οικιακών κάδων σε κατοίκους και επαγγελματίες εντός του Σεπτεμβρίου, για τη διευκόλυνση της διαλογής και ανακύκλωσης απορριμμάτων στην πηγή.

– Έναρξη «επιχείρησης σκούπα» για εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα, με καταγραφή των νέων εγκαταλελειμμένων οχημάτων και απομάκρυνση των παλιών σε εβδομαδιαία βάση ανά διαμέρισμα.

– Συνεργασία με θεσμικούς φορείς προκειμένου να οριστεί το πλαίσιο συνεργασίας για τα ωράρια εναπόθεσης απορριμμάτων, συλλογή βιοαποβλήτων κ.λπ.

– Ενεργοποίηση του δικτύου των εθελοντών με δράσεις καθαριότητας σε ολόκληρη την πόλη.

Η αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης Ρωξάνη Μπέη, παρουσίασε ακόμη τα αποτελέσματα για το πρώτο επτάμηνο του 2024, που αφορούν στις δράσεις και παρεμβάσεις της διεύθυνσης Καθαριότητας του δήμου Αθηναίων, όπου διαπιστώνεται αύξηση σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2023.

Αναλυτικά:

– Περισυλλογή ογκωδών αντικειμένων με μικρά οχήματα (express)

Α΄ Επτάμηνο 2023: 219.793 δρομολόγια

Α΄ Επτάμηνο 2024: 245.559 δρομολόγια

Ποσοστό μεταβολής: +11,72%

– Πλύσιμο πλατειών και δρόμων

Α΄ Επτάμηνο 2023: 44.317 πλύσεις

Α΄ Επτάμηνο 2024: 47.414 πλύσεις

Ποσοστό μεταβολής: +6,99%

– Καθαρισμοί οικοπέδων και σφραγίσεις

Α΄ Επτάμηνο 2023: 114

Α΄ Επτάμηνο 2024: 137

Ποσοστό μεταβολής: + 20,18%

– Καθαρισμοί κατόπιν εισαγγελικών παραγγελιών

Α΄ Επτάμηνο 2023: 140

Α΄ Επτάμηνο 2024: 174

Ποσοστό μεταβολής: +24,29%

– Ημέρες αφισοκάθαρσης

Α’ Επτάμηνο 2023: 122

Α’ Επτάμηνο 2024: 213

Ποσοστό μεταβολής: +74,59%

– Τοποθέτηση εξεδρών

Α’ Επτάμηνο 2023: 49

Α’ Επτάμηνο 2024: 57

Ποσοστό μεταβολής: +16,53%

– Τοποθετήσεις & αντικαταστάσεις απορριμματοδοχείων

Α’ Επτάμηνο 2023: 121

Α’ Επτάμηνο 2024: 164

Ποσοστό μεταβολής: +35,54%

Από εκεί και πέρα και όπως ήταν φυσικό, στην πρώτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου μετά την καλοκαιρινή διακοπή, έγινε ιδιαίτερη αναφορά και στην πυρκαγιά που ξεκίνησε από τον Βαρνάβα και έφτασε μέχρι μέσα στον αστικό ιστό του Λεκανοπεδίου. Ολοι στάθηκαν τόσο στη μείωση του δασικού πνεύμονα της Αθήνας, όσο και στην ανάγκη για αντιπλημμυρικά μέτρα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...