Ο Νεϊμάρ αγοράστηκε, ο Εμπαπέ πουλήθηκε και ο Χάρι Κέιν θα είναι, όπως φαίνεται, το επόμενο μεγάλο deal στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Οι βρετανοί «μπουκς» του δίνουν τις περισσότερες πιθανότητες να γίνει το πρόσωπο της ακριβότερης μετεγγραφής μέσα στους προσεχείς 12 μήνες. Με πόσα χρήματα; Σύμφωνα με την έγκυρη αθλητική ιστοσελίδα «Don Balon», η Ρεάλ Μαδρίτης είναι έτοιμη να προσφέρει στην Τότεναμ 177 εκατομμύρια στερλίνες (200 εκατ. ευρώ) για να κάνει δικό της τον άγγλο γκολτζή αμέσως μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας, το καλοκαίρι του 2018.
Η «Βασίλισσα» βλέπει στο πρόσωπο του 24χρονου φορ τον αντικαταστάτη του Γκάρεθ Μπέιλ, αλλά και τον διάδοχο του Κριστιάνο Ρονάλντο. Η Πρωταθλήτρια Ευρώπης -γράφει η «Don Balon»- έχει απαυδήσει από τους αλλεπάλληλους τραυματισμούς του ουαλού σταρ και γι’ αυτό, παρά την αδιαμφισβήτητη κλάση του, θέλει να τον ξεφορτωθεί. Ακόμη και με ένα ποσό της τάξης των 60 εκατομμυρίων ευρώ, αν και το καλοκαίρι του 2013 είχε πληρώσει στην Τότεναμ σχεδόν 100 εκατ. ευρώ -ρεκόρ για εκείνη την εποχή- προκειμένου να τον αποκτήσει. Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η οποία ενδιαφέρεται εδώ και αρκετά χρόνια για τον 28χρονο ποδοσφαιριστή, θα τα έδινε ευχαρίστως.
Επιπλέον, ο «CR7»… γερνάει. Ο Ζινεντίν Ζιντάν θα χρειαστεί, συντόμως, έναν επιθετικό που να έχει εύκολο το γκολ – και ο Κέιν, που από τον Φεβρουάριο του 2016 μέχρι σήμερα έχει πετύχει τον απίστευτο αριθμό των 44 τερμάτων στην Premier League, είναι «ο άνθρωπός του». Βεβαίως, υπάρχει ένα μικρό πρόβλημα: μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο ο Κέιν υπέγραψε την επέκταση του συμβολαίου που τον δένει με την Τότεναμ έως το 2022, έναντι 146.000 ευρώ την εβδομάδα. Και ο ιδιοκτήτης του λονδρέζικου συλλόγου (πρώην της ΑΕΚ), Ντάνιελ Λίβι, πολύ δύσκολα θα δεχτεί να πουλήσει το «αγαπημένο παιδί» των οπαδών, προτού τα «Σπιρούνια» εγκαινιάσουν το νέο τους γήπεδο που, ήδη, κατασκευάζεται. Αλλά ο πρόεδρος της Ρεάλ, Φλορεντίνο Πέρεθ, έχει τον τρόπο του. Εχει, επίσης, ένα ταμείο γεμάτο εκατομμύρια, καθώς ο «Ζιζού» δεν τον αφήνει να βγει για… ψώνια τον τελευταίο καιρό.
Ο Κέιν βρίσκεται, εφέτος, σε δαιμονιώδη φόρμα. Σε εννέα ματς έχει σκοράρει 11 φορές -στα δύο τελευταία, πέντε- και τον Σεπτέμβριο κατέρριψε το ρεκόρ παραγωγικότητάς του σε ένα μήνα. Στο 4-0 της Τότεναμ επί της Χάντερσφιλντ (εκτός έδρας) για την 7η αγωνιστική της Premier League, πέτυχε δύο γκολ. Προ ημερών, έγινε ο δεύτερος Αγγλος -μετά τον θρύλο της Λίβερπουλ, Στίβεν Τζέραρντ- που κατάφερε να σκοράρει σε τέσσερα διαδοχικά παιχνίδια στο Champions League, με το γνήσιο «χατ-τρικ» του στην Κύπρο (επί του ΑΠΟΕΛ): δεξί πόδι, αριστερό πόδι και κεφάλι. Μέσα στο 2017 έχει πετύχει 36 γκολ, περισσότερα απ’ όσα οι μισές ομάδες της Premier League. Εχει σημειώσει «χατ-τρικ» έξι φορές, όταν ένας επιθετικός της αξίας του Μάικλ Οουεν είχε πετύχει 12 σε ολόκληρη την καριέρα του, σε συλλογικό επίπεδο. Με τα δύο του γκολ το περασμένο Σάββατο, ο Κέιν συμπλήρωσε 84 στο αγγλικό πρωτάθλημα, κι «έπιασε» τον πρώην παίκτη της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Κριστιάνο Ρονάλντο, στη λίστα των αρχι-σκόρερ της Premier League. Μάλιστα, ο Κέιν κατάφερε να φτάσει τα 84 τέρματα σε 120 συμμετοχές – 76 λιγότερες από όσες χρειάστηκε ο σημερινός σταρ της Ρεάλ Μαδρίτης.
Από τον Αύγουστο του 2011, που έκανε το ντεμπούτο του στην πρώτη ομάδα της Τότεναμ (σε ένα παιχνίδι του Europa League με αντίπαλο τη Χαρτς), έχει σκοράρει 84 φορές στο πρωτάθλημα και 110 σε όλες τις διοργανώσεις. Εχει εξελιχθεί σε έναν «κυνηγό» που του αρκεί η παραμικρή ευκαιρία για να στείλει την μπάλα στα αντίπαλα δίχτυα. Ακόμη κι όταν η ομάδα του δεν παίζει καλά, εκείνος θα βρει μια φάση για να σκοράρει. Ο «μίστερ γκολ» της Premier League, Αλαν Σίρερ, τον έχει χαρακτηρίσει ως τον κορυφαίο επιθετικό που έχει βγάλει η Αγγλία στον 21ο αιώνα. Μπορεί να μην ενθουσιάζει με τα «κόλπα» του στο γήπεδο, όπως ο Μέσι ή ο Κριστιάνο, όμως τι παραπάνω να ζητήσεις από έναν παίκτη που έχει σκοράρει 34 φορές στα τελευταία του 30 παιχνίδια;
Την περασμένη σεζόν αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ στην Premier League -για δεύτερη διαδοχική χρονιά- και, τον Μάιο, ψηφίστηκε ως ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής του αγγλικού πρωταθλήματος, από περίπου 49.000 ανθρώπους που συμμετείχαν στην ψηφοφορία του SkySports. Η Ενωση Επαγγελματιών Παικτών της Αγγλίας τον περιέλαβε στην κορυφαία ενδεκάδα της χρονιάς. Μεγαλεία. Αλλά, στη ζωή του στα γήπεδα δεν ήταν όλα ρόδινα.
Μόλις πριν από τρία χρόνια, τον Αύγουστο του 2014, ακόμη πάσχιζε να αποδείξει στον προπονητή του πως… υπήρχε. Στη Λεμεσό, κόντρα στην ΑΕΛ, πέτυχε ένα γκολ που έβγαλε την Τότεναμ από πολύ δύσκολη θέση. Ηταν η ευκαιρία που χρόνια περίμενε. Μέχρι τα Χριστούγεννα, όλοι ήξεραν το όνομά του. «It’s a Harry Kane’s hurricane», αναφώνησε εκστασιασμένος ο άγγλος sportcaster, κάνοντας λογοπαίχνιο με το επώνυμό του που σημαίνει «τυφώνας», όταν ο επιθετικός της Τότεναμ έβαλε ένα καταπληκτικό γκολ στον Κουρτουά, την Πρωτοχρονιά του 2015. Σε ‘κείνο το ματς έβαλε και δεύτερο. Κέρδισε και πέναλτι. Πλέον, όλη η Αγγλία συζητούσε για το νέο «χρυσό αγόρι» της.
Μέχρι εκείνη τη στιγμή, στα 22 του σχεδόν, ο Χάρι ήταν στο… ψυγείο. Η Τότεναμ είχε περάσει στην εποχή του χρήματος, πουλούσε και αγόραζε παίκτες ακατάπαυστα, και δεν έδειχνε καμία διάθεση να ασχοληθεί σοβαρά με το ταλέντο από τις ακαδημίες της. Μάλιστα, το 2011, ο τότε προπονητής του, Χάρι Ρέντναπ, είχε εισηγηθεί να δοθεί δανεικός, «ώσπου να καταλάβει ότι στην Premier League παίζουν τα σκληρά αγόρια». Για τον επόμενο, τον Αντρέ Βίλας Μπόας, ο Κέιν απλώς… δεν υπήρχε. Ο μικρός θυμάται ότι ο Πορτογάλος δεν του χάριζε ούτε ένα βλέμμα του. Αλλά και ο σημερινός, ο Μαουρίτσιο Ποκετίνο, στην αρχή τον προόριζε για τρίτο φορ στην ιεραρχία, πίσω από τον Αφρικανό Εμάνουελ Αντεμπαγιόρ και τον ακριβοπληρωμένο Ισπανό Ρομπέρτο Σολδάδο. Ωσπου ο… ανενεργός τυφώνας, που από τα 17 του περίμενε υπομονετικά τη σειρά του, τον υποχρέωσε να γραφτεί στην Ιστορία ως ο προπονητής που εκτίμησε τα προσόντα του.
Το στιλ του διαφέρει πολύ από εκείνο των κλασικών άγγλων φορ. Δεν μοιάζει με τον Λίνεκερ, τον Σίρερ, τον Οουεν, ή τον Ρούνεϊ. Κινείται πολύ εκτός περιοχής, δεν «παίζει ξύλο» με τους αμυντικούς, δεν γεμίζει το μάτι. Μέχρι τη στιγμή που μία… ανθυποφάση την κάνει γκολ. Το καλοκαίρι του 2018, στο Μουντιάλ της Ρωσίας, θα παίξει με την εθνική Αγγλίας στη φυσική του θέση, κι όχι στα άκρα που τον έβαζε ο Χότζον στο Euro του 2016. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι, μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο, θα κοστίζει ακόμη περισσότερα απ’ αυτά που, σήμερα, προσφέρει η Ρεάλ.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News