435
Ο Νίκος Χαρδαλιάς στην επιτροπή, την Τετάρτη | ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ/Intime

Χαρδαλιάς στη Βουλή: Καθόλου τυχαία, βρισκόμαστε σε καλύτερη κατάσταση σε σχέση με πολλές χώρες

Protagon Team Protagon Team 3 Φεβρουαρίου 2021, 18:24
Ο Νίκος Χαρδαλιάς στην επιτροπή, την Τετάρτη
|ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ/Intime

Χαρδαλιάς στη Βουλή: Καθόλου τυχαία, βρισκόμαστε σε καλύτερη κατάσταση σε σχέση με πολλές χώρες

Protagon Team Protagon Team 3 Φεβρουαρίου 2021, 18:24

Την τιτάνια προσπάθεια της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας από την αρχή της πανδημίας και τον μηχανισμό διαχείρισης κρίσεων παρουσίασε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ο Νίκος Χαρδαλιάς, την Τετάρτη.

Ο υφυπουργός είπε ότι, μέχρι σήμερα, το κέντρο ιχνηλάτησης της ΓΓΠΠ έχει καταγράψει 141.204 επιβεβαιωμένα εγχώρια κρούσματα, από τα οποία προέκυψαν 265.267 στενές επαφές. Επίσης, ιχνηλατήθηκαν 4.705 εισερχόμενα κρούσματα, από τα οποία προέκυψαν 8.327 στενές επαφές.

«Σχετικά με τους εισερχόμενους στη χώρα, αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την πρώτη φάση της πανδημίας και συγκεκριμένα από τον Μάρτιο μέχρι τον Ιούνιο, φιλοξενήθηκαν και τέθηκαν σε ελεγχόμενη καραντίνα 95.082 άτομα που εισήλθαν στην επικράτεια είτε αεροπορικώς, είτε ακτοπλοϊκώς είτε μέσω των χερσαίων συνόρων μας.

Επιπρόσθετα, από τη στιγμή που άνοιξε ο τουρισμός, δηλαδή από την 1η Ιουλίου και μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2020, εντοπίστηκαν στις πύλες εισόδου, μέσω των στοχευμένων δειγματοληπτικών ελέγχων, 2.427 κρούσματα, από την ιχνηλάτηση των οποίων προέκυψαν 4.117 στενές επαφές. Τόσο τα κρούσματα όσο και οι στενές τους επαφές τέθηκαν σε υγειονομική απομόνωση, σύμφωνα με τα υφιστάμενα υγειονομικά πρωτόκολλα, στεγανοποιώντας μικρούς και μεγάλους κύκλους διασποράς, διακόπτοντας πολλαπλασιαστές και αλυσίδες εξάπλωσης του ιού. Ενώ επιπρόσθετα να σημειωθεί ότι το ίδιο χρονικό διάστημα, εντοπίστηκαν άλλα 36.954 εγχώρια κρούσματα που είχαν 86.931 στενές επαφές. Ολοι, μα όλοι, ιχνηλατήθηκαν, απομονώθηκαν και διερευνήθηκαν επιδημιολογικά, με υπευθυνότητα, με επιμονή και υπομονή από τις υπηρεσίες μας», είπε ο κ. Χαρδαλιάς.

Στην Πολιτική Προστασία έχει γίνει μια τεράστια δουλειά, συνέχισε ο ίδιος.

Εχουν εργαστεί 1.638 άνθρωποι, στην ιχνηλάτηση, στα κλιμάκια δειγματοληψίας, στην καταγραφή, στην ανάλυση, στην ενημέρωση. Πρόκειται για στελέχη της ΓΓΠΠ, της Πυροσβεστικής, της ΕΛ.ΑΣ., των ενόπλων δυνάμεων, του Λιμενικού, του ΕΟΔΥ και του υπουργείου Υγείας.

«Πιο συγκεκριμένα, στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ενεπλάκησαν για τη διαδικασία της ιχνηλάτησης και των ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας συνολικά 486 στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος, του Λιμενικού Σώματος, του ΕΟΔΥ καθώς και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Παράλληλα, οι ένοπλες δυνάμεις συνδράμουν με 616 υγειονομικά στελέχη τους στη διαδικασία εμβολιασμού, ενώ σημαντική είναι η συμβολή τους και σε επίπεδο τεστ, με 146 στελέχη να έχουν διατεθεί για τους ελέγχους στις πύλες εισόδου και 390 στελέχη να συμμετέχουν στα 386 σημεία ελέγχου που έχουν δημιουργηθεί σε όλη την επικράτεια, για τον δωρεάν έλεγχο των πολιτών που το επιθυμούν», διευκρίνισε.

Επιπλέον, είπε ο ίδιος, από την 1η Ιουλίου μέχρι τις 31 Ιανουαρίου, έχουν διεξαχθεί συνολικά από τη Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς (ΔΙΜΕΑ), την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, την Ελληνική Αστυνομία, το Λιμενικό, τη Δημοτική Αστυνομία, το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) και τις περιφέρειες, 4.398.088 έλεγχοι, στους οποίους έχουν καταγραφεί 87.808 παραβάσεις και έχουν επιβληθεί 95.632 πρόστιμα, καθώς και διοικητικές κυρώσεις αναστολής λειτουργίας διάρκειας χιλιάδων ημερών, σε καταστήματα που δεν τηρούσαν τα μέτρα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...