Μπορεί σταδιακά να κάνουμε βήματα προς την κανονικότητα και να ανοίγουν αρκετές δραστηριότητες, όμως η πανδημία δεν έχει τελειώσει, ανέφερε κατά την ενημέρωση των 6 μ.μ. ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.
«Ο ιός βρίσκεται ανάμεσά μας και κάθε απροσεξία μας δρα προς όφελός του, όπως καλά πλέον γνωρίζουμε. Το αποδεικνύουν και τα δεδομένα των τελευταίων ημέρων, καθώς η επιδημιολογική εικόνα ορισμένων περιοχών δείχνει σημεία επιδείνωσης, τα όποια μας προβληματίζουν ιδιαίτερα», είπε ο υφυπουργός.
Για αυτό και απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους, αλλά και στους επισκέπτες της Κέρκυρας, της Ορεστιάδας, της Σκιάθου, του Αγρινίου, του Μεσολογγίου, της Ικαρίας, της Πάτμου, της Καρπάθου και του Μυλοποτάμου Ρεθύμνου να είναι ιδιαίτερα συνεπείς στην τήρηση των κανόνων, καθώς στις περιοχές αυτές παρατηρείται σημαντική αύξηση του ιικού φορτίου τα τελευταία 24ωρα.
Οι δηλώσεις του κ. Χαρδαλιά ακολούθησαν αυτές της Βάνας Παπαευαγγέλου, η οποία είχε μόλις αναφέρει ότι ενώ γενικά η επιδημία εμφανίζει σημάδια αποκλιμάκωσης, σε αρκετές περιοχές παρατηρούνται τοπικές εξάρσεις, οι οποίες αποδίδονται στο Πάσχα και τις εκδρομές που τελικά έγιναν.
«Σήμερα βλέπουμε το αποτύπωμα του Πάσχα. Σημαντική επιβάρυνση στην Αιτωλοακαρνανία. Το μήνυμα είναι σαφές. Βλέπουμε εξάρσεις κυρίως σε νησιά, όπως η Ικαρία, η Κάρπαθος, η Κέρκυρα, η Σκιάθος με κοινό χαρακτηριστικό την νόσηση νέων ανθρώπων. Οι νέοι μας πήγαν να δουν τους δικούς τους και κάποιοι μετέφεραν τον ιό στους τόπους τους», σημείωσε η κυρία Παπαευαγγέλου, καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.
To ερώτημα βέβαια που τίθεται είναι τι γίνεται με τον τουρισμό που υποτίθεται ότι άνοιξε το πρωί της Παρασκευής, αλλά το απόγευμα είδαμε την Κέρκυρα, που είναι από τους πλέον δημοφιλείς προορισμούς, να περιγράφεται ως μια δυνητικά «επικίνδυνη» περιοχή.
Από την πλευρά του ο Γκίκας Μαγιορκίνης, επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, είπε ότι η πίεση στο σύστημα Υγείας παραμένει μεν σταθερά υψηλή, αλλά δείχνει σημεία αποσυμπίεσης.
Ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις ΜΕΘ εντός της τελευταίας εβδομάδας μειώθηκε σε ποσοστό περίπου 8%. Ο αριθμός των νέων εισαγωγών με την νόσο παρουσίασε μείωση.
Αναφέρθηκε επίσης στη σημασία του εμβολιασμού αλλά και στην τήρηση των μέτρων προστασίας, λέγοντας ότι δεν είναι ακόμα η στιγμή για χαλάρωση.
Οσον αφορά τα self-tests, είπε ότι μέχρι σήμερα περισσότερα από 10 εκατ. ατομικές συσκευές έχουν διατεθεί σε περισσότερους από 3 εκατ. πολίτες και έχουν επιβεβαιωθεί στον έλεγχο από επαγγελματία υγείας μέχρι σήμερα, 14.172 κρούσματα.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News