Από 1η Αυγούστου μέχρι σήμερα στη χώρα είχαμε 961 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα, γεγονός που οδήγησε την κυβέρνηση στη χθεσινή απόφαση επιβολής νέων μέτρων, ώστε να ανακοπεί η αυξητική τάση της επιδημίας. Αυτό επεσήμανε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την καθιερωμένη εβδομαδιαία ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας, το μεσημέρι της Τρίτης.
Ο υφυπουργός αναφέρθηκε αναλυτικά στα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση (εδώ), και ξεκαθάρισε ότι η προσκόμιση αρνητικού τεστ μοριακού ελέγχου (PCR test) για τους εισερχόμενους στη χώρα δεν ισχύει για τα παιδιά μέχρι της ηλικίας των 10 ετών, δηλαδή για τα άτομα που γεννήθηκαν από το 2011 και μετά. Ο ίδιος είπε ότι όσοι εισέρχονται στη χώρα από την Αλβανία θα τίθενται σε επταήμερη κατ’ οίκον καραντίνα.
Επίσης, ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε αναλυτικά για ποιες επιχειρηματικές δραστηριότητες στον χώρο της εστίασης και της ψυχαγωγίας επιβάλλεται ο περιορισμός στο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων ως τα μεσάνυχτα, στις περιφέρειες, τις περιφερειακές ενότητες και τους δήμους που έχει ήδη ανακοινωθεί και ισχύει από απόψε ως και τις 23 Αυγούστου (εδώ). Πρόκειται ουσιαστικά για όλα τα είδη καφέ, μπαρ, εστιατορίων, κέντρων ζωντανής μουσικής, κτημάτων για εκδηλώσεις, καντινών κ.λπ.
«Του περιορισμού εξαιρούνται οι υπηρεσίες ντελίβερι και take away, χωρίς πώληση αλκοόλ», διευκρίνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, για να προσθέσει: «Σε περίπτωση παράβασης, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 10.000 ευρώ, ενώ σε περίπτωση δεύτερης παράβασης, αναστολή λειτουργίας για 20 ημέρες».
Ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι από την 1η Ιουλίου έως την 10η Αυγούστου έχουν πραγματοποιηθεί 266.116 μοριακά τεστ σε 2.162.251 εισερχόμενους στη χώρα και διαπιστώθηκαν 508 ενεργά κρούσματα κορονοϊού. Από αυτά 164 παραμένουν ενεργά, 243 επέστρεψαν στις χώρες τους, ενώ 101 είναι πλέον μη ενεργοί και παραμένουν στη χώρα μας.
Ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε την ανάγκη τήρησης από όλους και των ατομικών μέτρων προστασίας, για να μην έχουμε πολλαπλασιασμό των κρουσμάτων.
«Η συντριπτική πλειοψηφία των κρουσμάτων είναι σε Αττική και Μακεδονία. Το κύριο όγκο τον έχουν οι περιοχές με τους μεγαλύτερους πληθυσμούς (Αθήνα, Θεσ/κη), αλλά οι αποφάσεις μας δεν λαμβάνονται μόνο με αριθμητικά κριτήρια» εξήγησε ακολούθως ο κ. Χαρδαλιάς, για να συμπληρώσει ότι «είναι ξεκάθαρο σε ποια ηλικιακά γκρουπ έχουμε αυξητική τάση και άρα πού πρέπει να γίνει προσπάθεια».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News