705
Καπνός πάνω από το Χαρτούμ | REUTERS/Mohamed Nureldin Abdallah

Χάος στο Σουδάν με αναφορές για νεκρούς και απόπειρα πραξικοπήματος

Protagon Team Protagon Team 15 Απριλίου 2023, 21:43
Καπνός πάνω από το Χαρτούμ
|REUTERS/Mohamed Nureldin Abdallah

Χάος στο Σουδάν με αναφορές για νεκρούς και απόπειρα πραξικοπήματος

Protagon Team Protagon Team 15 Απριλίου 2023, 21:43

Ο πλανήτης έχει ένα νέο πεδίο έντασης. Το Σουδάν, όπου από το μεσημέρι του Μ. Σαββάτου επικρατεί χάος, σε μια κατάσταση που θυμίζει πραξικόπημα —με αιματηρές συγκρούσεις ανάμεσα στον τακτικό στρατό και των περιβόητων παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF), που ελέγχονται από τον στρατηγό Μοχάμεντ Χάμνταν Νταγκάλο, ευρύτερα γνωστό ως «Χεμεντί».

Ως το βράδυ του Μ. Σαββάτου, ο επίσημος απολογισμός των συγκρούσεων ήταν τουλάχιστον τρεις άμαχοι νεκροί.

Αυτόπτες μάρτυρες που επικαλείται το Reuters δήλωσαν ότι σφοδρά πυρά ακούγονταν όλη τη μέρα στην πρωτεύουσα Χαρτούμ, κοντά στο προεδρικό μέγαρο, στο αρχηγείο του σουδανικού στρατού, στο υπουργείο Αμυνας αλλά και στο κτίριο της κρατικής τηλεόρασης, στο κέντρο της πόλης.

Κατ΄ουσίαν πρόκειται για μια σύγκρουση μεταξύ δύο στρατηγών: του Μοχάμεντ Χάμνταν Νταγκάλο «Χεμέντι» που διοικεί τις RSF και του αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων Αμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, ο οποίος θεωρείται ο de facto ηγέτης του Σουδάν.

Ο στρατηγός «Χεμέντι» σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου στο Χαρτούμ (REUTERS/Mohamed Nureldin Abdallah/File Photo)

Εκπρόσωπος του στρατού δήλωσε στο AFP ότι συγκρούσεις ξέσπασαν στο Χαρτούμ όταν οι Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης επιτέθηκαν σε βάσεις του στρατού.

Ως συνήθως, σε τέτοιες καταστάσεις η αλήθεια είναι σχετική.

Ο σουδανικός στρατός ανακοίνωσε ότι οι RSF αποπειράθηκαν να επιτεθούν σε διάφορες βάσεις, ενώ οι Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης κατηγόρησαν τον στρατό ότι αυτός προκάλεσε τις συγκρούσεις που ξέσπασαν. Παράλληλα, ωστόσο, ανακοίνωσαν ότι έθεσαν υπό τον έλεγχό τους το διεθνές αεροδρόμιο του Χαρτούμ, το προεδρικό μέγαρο, καθώς και την στρατιωτική βάση στην Μέροβε, στο βόρειο τμήμα της χώρας, αλλά και το αεροδρόμιο της πόλης Ελ Ομπέιντ που βρίσκεται στο Νότιο Σουδάν.

Ο υπουργός των Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν, ανέφερε ότι ανησυχεί βαθιά σχετικά με τις αναφορές για την κλιμάκωση της βίας μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων και της κύριας παραστρατιωτικής οργάνωσης των δυνάμεων RSF, ενώ κάλεσε για τον άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών.

Η πρεσβεία της Ρωσίας στο Σουδάν ανακοίνωσε ότι ανησυχεί για την «κλιμάκωση της βίας» στη χώρα, καλώντας για εκεχειρίας, αλλά και για τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Η Αίγυπτος εξέφρασε τη μεγάλη ανησυχία της για τις συνεχιζόμενες συγκρούσεις στο Σουδάν, ενώ καλεί τις εμπλεκόμενες πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, όπως ανέφερε σήμερα σε μία ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών στο Κάιρο.

Η πρεσβεία της Βρετανίας στο Σουδάν εξέδωσε ανακοίνωση προς τους Βρετανούς που βρίσκονται στη χώρα να παραμείνουν στα σπίτια τους, ανακοινώνοντας ότι παρακολουθεί στενά την κατάσταση.

«Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση στο Χαρτούμ και σε άλλες περιοχές του Σουδάν, όπου έχουν ξεσπάσει πολεμικές συγκρούσεις. Συμβουλεύουμε όλους τους Βρετανούς στο Σουδάν να παραμείνουν στα σπίτια τους και να παρακολουθούν τις ταξιδιωτικές οδηγίες μας για περισσότερες ενημερώσεις», ανέφερε η βρετανική διπλωματική αποστολή στο Χαρτούμ, μέσω Twitter.

Σουδανοί στρατιώτες επιχειρούν σε δρόμους της πρωτεύουσας Χαρτούμ (Bakri Jad/via REUTERS)

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) κάλεσαν τις εμπλεκόμενες πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να αποκλιμακώσουν την πολεμική ένταση, αλλά και να συνεργαστούν για τον τερματισμό της κρίσης μέσω διαλόγου. Η πρεσβεία των ΗΑΕ στο Χαρτούμ ανέφερε παρακολουθεί «με μεγάλη ανησυχία τις εξελίξεις στο Σουδάν και έχει επιβεβαιώσει τη θέση των ΗΑΕ για τη σημασία της αποκλιμάκωσης, αλλά και τη συνεργασία για την εξεύρεση μιας ειρηνικής λύσης στην κρίση μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών».

H κρατική αεροπορική εταιρία της Σαουδικής Αραβίας (Saudia) ανακοίνωσε ότι ένα από τα αεροσκάφη της, τύπου Airbus «είχε ένα ατύχημα» στο αεροδρόμιο του Χαρτούμ στο Σουδάν, πριν από την προγραμματισμένη σημερινή αναχώρησή του για το Ριάντ, χωρίς να δημοσιοποιήσει περισσότερες λεπτομέρειες. Η Saudia ανέφερε επίσης ότι οι πτήσεις της προς και από το Σουδάν έχουν ανασταλεί μέχρι να υπάρξει μία νέα ανακοίνωση.

Η κρατική αεροπορική εταιρία της Αιγύπτου EgyptAir ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τις πτήσεις της προς και από το Χαρτούμ για 72 ώρες, μετά το ξέσπασμα των πολεμικών συγκρούσεων στο Σουδάν.

Από το ελληνικό υπ. Εξωτερικών εκδόθηκε ταξιδιωτική οδηγία. «Το υπουργείο Εξωτερικών λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση ασφαλείας στο Σουδάν, συνιστά στους Έλληνες πολίτες να αποφεύγουν τα μη απολύτως αναγκαία ταξίδια στη χώρα αυτή», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του. «Παράλληλα συνιστάται στους Έλληνες πολίτες που βρίσκονται ήδη εκεί να ενημερώνονται τακτικά για τις εξελίξεις, να αποφεύγουν περιττές μετακινήσεις και να τηρούν τα μέγιστα δυνατά μέτρα ασφαλείας».

Η Ελλάδα δεν διαθέτει διπλωματική αρχή στο Σουδάν και αρμόδια είναι η ελληνική πρεσβεία στο Κάιρο. (τηλέφωνα επικοινωνίας (00202) 27955915, (00202) 27959443, (00202)27951074 και τηλέφωνο έκτακτης ανάγκης 00201 220940119).

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...