816
Ο Κέβιν ΜακΚάρθι, ανέκφραστος, μιλά στους δημοσιογράφους μετά την αποπομπή του | REUTERS/Jonathan Ernst

Χάος στο Κογκρέσο: Εδιωξαν από τη θέση του προέδρου της Βουλής τον ΜακΚάρθι

Protagon Team Protagon Team 4 Οκτωβρίου 2023, 07:20
Ο Κέβιν ΜακΚάρθι, ανέκφραστος, μιλά στους δημοσιογράφους μετά την αποπομπή του
|REUTERS/Jonathan Ernst

Χάος στο Κογκρέσο: Εδιωξαν από τη θέση του προέδρου της Βουλής τον ΜακΚάρθι

Protagon Team Protagon Team 4 Οκτωβρίου 2023, 07:20

Κατά τo Politico ήταν μια ιστορική στιγμή στα αμερικανικά πολιτικά χρονικά: για πρώτη φορά να παύεται από το αξίωμά του πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων. Και όντως ήταν μια στιγμή χωρίς προηγούμενο: συνέβη την Τρίτη στην Ουάσινγκτον, όταν 216 βουλευτές, ανάμεσά τους και οκτώ από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, την παράταξη δηλαδή του προέδρου του Σώματος, ψήφισαν υπέρ της αποπομπής του Κέβιν ΜακΚάρθι, ενώ 210 καταψήφισαν την πρόταση μομφής.

Είναι μια στιγμή που κατέδειξε όχι μόνο τις συμμαχίες, ανίερες και όχι, που υπάρχουν στους διαδρόμους της Ουάσινγκτον αλλά και την ισχύ της τραμπικής Δεξιάς. Ο ΜακΚάρθι ήταν ένας σχετικά μετριοπαθής πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο οποίος όμως δεν άρεσε στους «σκληρούς» των Ρεπουμπλικανούς. Και έτσι τον έδιωξαν βυθίζοντας το Κογκρέσο στο χάος –άλλωστε και η εκλογή του πέρυσι τον Ιανουάριο ήταν χαοτική και επετεύχθη χάρη σε δύσκολα παζάρια με τους «τραμπικούς» που τελικά όμως αποδείχτηκαν βραχύβια.

Η ψηφοφορία έγινε μετά από συνεδρίαση που σημαδεύτηκε από σκληρές συγκρούσεις στελεχών της αμερικανικής Δεξιάς στην αίθουσα της Ολομέλειας.

Οταν ανακοινώθηκε το αποτέλεσμα, ο ΜακΚάρθι παρέμεινε χαμογελαστός, πλαισιωμένος από μέλη του κόμματός του, που τον επαινούσαν και του έσφιγγαν το χέρι.

Aργότερα, επιβεβαίωσε σε δημοσιογράφους πως δεν πρόκειται να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα.

«Αγωνίστηκα για αυτά που πιστεύω», δήλωσε ο ΜακΚάρθι. «Πιστεύω πως μπορώ να συνεχίσω τον αγώνα, αλλά ίσως με διαφορετικό τρόπο», πρόσθεσε ο βαρόνος της αμερικανικής δεξιάς.

Το ιστορικό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στην οθόνη – Reuters

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας εγκαινιάζει περίοδο αναταράξεων στην Βουλή Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, όπου θα πρέπει να εκλεγεί αντικαταστάτης του. Η διαδικασία αναμένεται ιδιαίτερα περίπλοκη, τρικυμιώδης και χρονοβόρα, κάτι που θα βάλει σε κίνδυνο και πάλι τη λειτουργία του κράτους, καθώς στις 17 Νοεμβρίου πρέπει να ψηφιστεί ο προϋπολογισμός.

Ο Μπάιντεν ζήτησε να προχωρήσει άμεσα η διαδικασία εκλογής νέου προέδρου. «Επειδή οι επείγουσες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα μας δεν μπορούν να περιμένουν, (ο πρόεδρος) ελπίζει πως η Βουλή θα εκλέξει γρήγορα» νέο επικεφαλής της, τόνισε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Καρίν Ζαν-Πιερ.

Η εξέλιξη ακολούθησε την κατάθεση από τον βουλευτή της ακροδεξιάς πτέρυγας του κόμματος και υποστηρικτή του Ντόναλντ Τραμπ, Ματ Γκετζ,  οποίος εκλέγεται στη Φλόριντα, πρότασης μομφής για την αποπομπή από το αξίωμά του του προέδρου, παρότι ανήκουν στο ίδιο κόμμα.

♦ Διαβάστε: Πώς Τραμπ και Tea Party διαλύουν τους Ρεπουμπλικανούς

Ο Γκετζ κατηγόρησε τον ΜακΚάρθι πως διαπραγματεύτηκε με τους Δημοκρατικούς προσωρινό προϋπολογισμό για την χρηματοδότηση του ομοσπονδιακού κράτους, κάτι στο οποίο εναντιώνονταν αρκετοί συντηρητικοί, και ακόμη πως έκλεισε «μυστική συμφωνία» με τον Τζο Μπάιντεν για τη χρηματοδότηση της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία.

Η ακροδεξιά πτέρυγα του Ρεπουμπλικανικού κόμματος τάσσεται εναντίον της εκταμίευσης περαιτέρω κεφαλαίων για το Κίεβο, κρίνοντας πως τα χρήματα αυτά πρέπει να διατεθούν για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού.

Ο Ματ Γκετζ κάνει δηλώσεις αφού έχει γράψει το όνομά του στην ιστορία της αμερικανικής πολιτικής σκηνής – Reuters

Δεν είχε καμιά απολύτως σημασία το ότι η μεγάλη πλειοψηφία της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΜακΚάρθι τον υποστήριξε δημόσια: οι τραμπικοί διαθέτουν de facto βέτο στη Βουλή, με δεδομένη την ισχνή πλειοψηφία των Ρεπουμπλικανών στο Σώμα.

Καμιά στήριξη από τους Δημοκρατικούς

Ο ΜακΚάρθι ήλπιζε ότι οι Δημοκρατικοί θα του προσέφεραν υποστήριξη, έστω οριακή, με αντάλλαγμα παραχωρήσεις. Αλλά αυτό δεν έγινε.

«Επαφίεται στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα να τερματίσει των εμφύλιο πόλεμο των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή», ξεκαθάρισε ο ηγέτης των Δημοκρατικών στο Σώμα, Χακίμ Τζέφρις, έπειτα από μακρά συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής του ομάδας την Τρίτη.

«Οι λόγοι να αφήσουμε τους Ρεπουμπλικανούς να χειριστούν τα δικά τους προβλήματα είναι αναρίθμητοι. Ας τους αφήσουμε να κυλιούνται στον βούρκο της ανικανότητάς τους και της αδυναμίας τους να κυβερνήσουν», είπε χαρακτηριστικά η προοδευτική βουλευτής, Πραμίλα Τζάιαπαλ.

Πιστοποιώντας τον διχασμό στο κόμμα τους, οι Ρεπουμπλικανοί βουλευτές διαδέχονταν ο ένας τον άλλο στο βήμα για να υπερασπιστούν ή να κατακεραυνώσουν τον ΜακΚάρθι.

«Είμαστε στο χείλος του γκρεμού. Δεν απομένουν παρά μερικά λεπτά για να έρθουμε στα συγκαλά μας και να αποφύγουμε αυτόν τον πολύ σοβαρό κίνδυνο», τόνιζε πριν από την ψηφοφορία ο Ρεπουμπλικανός βουλευτής Τομ Μακλίντοκ.

Αν περάσει η πρόταση μομφής, προειδοποίησε, η Βουλή «θα παραλύσει», οι Δημοκρατικοί θα «ευφρανθούν για τις δυσλειτουργίες των Ρεπουμπλικανών» και «οι πολίτες θα αηδιάσουν, και θα υπάρχει λόγος», πρόσθεσε.

Ο συνάδελφός του, Τομ Κόουλ, προειδοποιούσε εναντίον του «χάους» στο οποίο προεξοφλούσε πως θα βυθιστούν το σώμα και οι Ρεπουμπλικανοί αν περνούσε η πρόταση μομφής.

«Το χάος είναι ο πρόεδρος (της Βουλής) ΜακΚάρθι», αντέτεινε ο Ματ Γκετζ. «Το χάος είναι κάποιος στον οποίο δεν μπορεί να έχει εμπιστοσύνη κανένας».

Η εσωκομματική σύγκρουση που μετατράπηκε σε κεντρικό θέμα της αμερικανικής πολιτικής επικαιρότητας προκάλεσε την αντίδραση του Ντόναλντ Τραμπ.

«Γιατί οι Ρεπουμπλικανοί συγκρούονται πάντα μεταξύ τους και όχι με τους Δημοκρατικούς της ριζοσπαστικής αριστεράς που καταστρέφουν τη χώρα μας;», διερωτήθηκε στο Ιντερνετ.

Τέτοια ψηφοφορία είχε να γίνει πάνω από έναν αιώνα στις ΗΠΑ, από το 1910, και ποτέ άλλοτε δεν είχε παυθεί πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων από το αξίωμα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...