375
Επιβάτες περιμένουν στο αεροδρόμιο του Ορλάντο, το πρωί της Τετάρτης | Lou Mongello/via REUTERS

Χάος στις ΗΠΑ: Καθυστέρησαν ή ακυρώθηκαν 33.000 πτήσεις λόγω βλάβης σε ηλεκτρονικό σύστημα

Protagon Team Protagon Team 11 Ιανουαρίου 2023, 16:56
Επιβάτες περιμένουν στο αεροδρόμιο του Ορλάντο, το πρωί της Τετάρτης
|Lou Mongello/via REUTERS

Χάος στις ΗΠΑ: Καθυστέρησαν ή ακυρώθηκαν 33.000 πτήσεις λόγω βλάβης σε ηλεκτρονικό σύστημα

Protagon Team Protagon Team 11 Ιανουαρίου 2023, 16:56

Χάος επικράτησε για μερικές ώρες την Τετάρτη, σε όλα τα αεροδρόμια των ΗΠΑ, καθώς σταμάτησε να λειτουργεί ένα ηλεκτρονικό σύστημα της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (FAA), με αποτέλεσμα να καθηλωθούν στο έδαφος όλα τα αεροσκάφη.

Η αιτία της βλάβης, που διήρκεσε περίπου δύο ώρες, δεν ήταν ακόμα γνωστή το πρωί της Τετάρτης, ενώ οι αρχές εξέταζαν ακόμα και το ενδεχόμενο κυβερνοεπίθεσης.

Συνολικά 32.578 πτήσεις καθυστέρησαν εντός των ΗΠΑ ή ενώ εκτελούσαν δρομολόγια προς ή από τη χώρα, σύμφωνα με στοιχεία του ιστότοπου παρακολούθησης πτήσεων FlightAware. Παράλληλα, ακυρώθηκαν άλλες 409 πτήσεις εσωτερικού ή δρομολόγια αεροσκαφών προς ή από τις ΗΠΑ.

Νωρίς το πρωί της Τετάρτης, η FAA έδωσε ξαφνικά εντολή να παραμείνουν στο έδαφος όλα τα αεροσκάφη, ανακαλώντας μνήμες από το «μαύρο» πρωινό της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001, όταν είχε συμβεί το ίδιο.

Ο Τζο Μπάιντεν διέταξε την άμεση διεξαγωγή έρευνας.

Οι αναχωρήσεις πτήσεων από τα αμερικανικά αεροδρόμια άρχισαν σταδιακά να αποκαθίστανται λίγο μετά τις 9 το πρωί (ώρα Ουάσινγκτον) όταν το σύστημα άρχισε να επανέρχεται. Ομως, θα χρειαστούν ώρες για την επιστροφή στην κανονική ροή των πτήσεων.

«Οι κανονικές λειτουργίες εναέριας κυκλοφορίας αποκαθίστανται σταδιακά σε όλες τις ΗΠΑ» μετά από μια αποτυχία του συστήματος παροχής πληροφοριών ασφαλείας στα πληρώματα πτήσης, ανέφερε η FAA στο Twitter, διευκρινίζοντας ότι «θα συνεχίσει να ερευνά την αιτία του αρχικού προβλήματος».

Νωρίτερα, η υπηρεσία είχε δώσει εντολή στις αεροπορικές εταιρίες να αναστείλουν τις αναχωρήσεις όλων των πτήσεων εσωτερικού μετά το τεχνικό πρόβλημα που προέκυψε στο σύστημα ενημέρωσης πιλότων Notice to Air Missions.

Στα αεροσκάφη που ήταν ήδη στον αέρα επετράπη να συνεχίσουν την πορεία τους. Η FAA είχε ανακοινώσει ότι προσπαθούσε να αποκαταστήσει το σύστημα που ειδοποιεί τους πιλότους για κινδύνους και αλλαγές σε εγκαταστάσεις και διαδικασίες αεροδρομίων, το οποίο για άγνωστο λόγο σταμάτησε να επεξεργάζεται επικαιροποιημένες πληροφορίες.

Ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι μίλησε με τον υπουργό Μεταφορών Πιτ Μπούτιτζιτζ και ότι σύντομα ανέμενε να υπάρχει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για το τι προκάλεσε το πρόβλημα.

«Θα απαντήσουμε τότε στα ερωτήματά σας», είπε ο Μπάιντεν. Ερωτηθείς εάν το πρόβλημα προκλήθηκε από κυβερνοεπίθεση, δήλωσε: «Δεν γνωρίζουμε. Τα αεροσκάφη μπορούν και πάλι να προσγειωθούν με ασφάλεια αλλά όχι να απογειωθούν αυτή τη στιγμή. Δεν γνωρίζουμε ποια είναι η αιτία».

Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Καρίν Ζαν-Πιερ, είχε γράψει πάντως στο Twitter ότι προς το παρόν δεν υπήρχαν ενδείξεις για επίθεση χάκερ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...