495
Λίγο πριν ξημερώσει Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2024. Καπνός σκεπάζει τον ουρανό στα νότια προάστια της Βηρυτού, μετά τις νέες ισραηλινές επιθέσεις | REUTERS/Mohamed Azakir

Χάος στη Βηρυτό: Δεκάδες ισραηλινές αερο-επιδρομές, άγνωστη η τύχη του Νασράλα

Protagon Team Protagon Team 28 Σεπτεμβρίου 2024, 09:06
Λίγο πριν ξημερώσει Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2024. Καπνός σκεπάζει τον ουρανό στα νότια προάστια της Βηρυτού, μετά τις νέες ισραηλινές επιθέσεις
| REUTERS/Mohamed Azakir

Χάος στη Βηρυτό: Δεκάδες ισραηλινές αερο-επιδρομές, άγνωστη η τύχη του Νασράλα

Protagon Team Protagon Team 28 Σεπτεμβρίου 2024, 09:06

Νέο κύμα αεροπορικών επιδρομών έπληξε τα νότια προάστια της Βηρυτού νωρίς το Σάββατο, καθώς το Ισραήλ συνεχίζει το σφυροκόπημα κατά της Χεζμπολάχ και μετά από ένα συντριπτικό πλήγμα σε κέντρο διοίκησης της οργάνωσης, που φαίνεται ότι είχε στόχο τον ίδιο τον ηγέτη της, Χασάν Νασράλα.

Αυτόπτες μάρτυρες του Reuters αναφέρουν περισσότερες από 20 αεροπορικές επιδρομές προς τα ξημερώματα του Σαββάτου. Εγκαταλείποντας τα σπίτια τους στα νότια προάστια, χιλιάδες Λιβανέζοι συγκεντρώθηκαν σε πλατείες, πάρκα και πεζοδρόμια στο κέντρο της Βηρυτού και σε παραθαλάσσιες περιοχές.

Η επίθεση της Παρασκευής ήταν σύμφωνα με το Reuters μακράν η ισχυρότερη επίθεση του Ισραήλ στη Βηρυτό κατά τη διάρκεια σχεδόν ενός έτους πολέμου με τη Χεζμπολάχ και σφοδρότερη από το 2006. Η επικίνδυνη κλιμάκωση, μεταδίδει το αμερικανικό δίκτυο, περιλαμβάνει καθημερινές εχθροπραξίες, και αυξάνει κατακόρυφα τους φόβους για ευρεία και ανεξέλεγκτη σύγκρουση, με ενδεχόμενη εμπλοκή του Ιράν.

Τι συμβαίνει με τον Νασράλα;

Το χτύπημα της Παρασκευής είχε στόχο τον ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα, όπως μετέδιδαν το βράδυ της Παρασκευής διεθνή Μέσα. Ωστόσο, δεν υπάρχει από καμία πλευρά επιβεβαίωση για την τύχη του.

Νωρίς το πρωί του Σαββάτου ο ισραηλινός στρατός ανέφερε μέσω X ότι εξουδετέρωσε τον Μοχάμεντ Αλί Ισμαήλ, διοικητή της μονάδας πυραύλων της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο, και τον αναπληρωτή του, Χουσεΐν Αχμάντ Ισμαήλ.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Αλί Ισμαήλ ήταν καθοδηγητής πολυάριθμων τρομοκρατικών επιθέσεων κατά του Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένης της εκτόξευσης ρουκετών προς το ισραηλινό έδαφος και της εκτόξευσης ενός πυραύλου εδάφους-επιφανείας προς το κεντρικό Ισραήλ την Τετάρτη.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι ανέφεραν στο Reuters ότι είναι νωρίς να γίνουν εκτιμήσεις για την τύχη του Νασράλα. Νωρίτερα, πηγή προσκείμενη στη Χεζμπολάχ δήλωσε επίσης στο Reuters ότι ο Νασράλα ήταν ζωντανός. Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim μετέδωσε παρόμοιες πληροφορίες.

Νετανιάχου: Θα βάλουμε τέλος στην απειλή της Χεζμπολάχ

Λίγες ώρες πριν από το τελευταίο μπαράζ κατά του Λιβάνου, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωνε στα Ηνωμένα Εθνη ότι η χώρα του έχει το δικαίωμα να συνεχίσει την εκστρατεία.

«Οσο η Χεζμπολάχ επιλέγει τον δρόμο του πολέμου, το Ισραήλ δεν έχει άλλη επιλογή και το Ισραήλ έχει κάθε δικαίωμα να απομακρύνει αυτή την απειλή και να επιστρέψει τους πολίτες μας στα σπίτια τους με ασφάλεια», είπε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Αρκετές αντιπροσωπείες αποχώρησαν καθώς ο Νετανιάχου πλησίαζε στο βήμα…

Μόνο την τελευταία εβδομάδα στις επιθέσεις κατά της Χεζμπολάχ στον Λίβανο σκοτώθηκαν περισσότεροι από 700 άνθρωποι, ενώ εγκατέλειψαν τις εστίες τους τουλάχιστον 100.000 άτομα.

Τις τελευταίες ημέρες, η Χεζμπολάχ έχει εκτοξεύσει εκατοντάδες ρουκέτες και πυραύλους εναντίον στόχων στο Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένου του Τελ Αβίβ. Η οργάνωση ανέφερε ότι εκτόξευσε ρουκέτες και την Παρασκευή εναντίον της πόλης Σαφέντ στο βόρειο Ισραήλ.

Το Ιράν κατηγορεί το Ισραήλ ότι με το χτύπημα της Παρασκευής ξεπέρασε τις «κόκκινες γραμμές».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...