353
Ο διευθύνων σύμβουλος της ΗELLENiQ ENERGY Ανδρέας Σιάμισιης σε παλαιότερη φωτογραφία από την παρουσίαση της νέας εταιρικής ταυτότητας του Ομίλου ΕΛΠΕ | HELLENiQ Energy

Χαμηλότερη η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης χάρη στην έκπτωση της HELLENiQ ENERGY

Protagon Team Protagon Team 14 Οκτωβρίου 2022, 09:15
Ο διευθύνων σύμβουλος της ΗELLENiQ ENERGY Ανδρέας Σιάμισιης σε παλαιότερη φωτογραφία από την παρουσίαση της νέας εταιρικής ταυτότητας του Ομίλου ΕΛΠΕ
|HELLENiQ Energy

Χαμηλότερη η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης χάρη στην έκπτωση της HELLENiQ ENERGY

Protagon Team Protagon Team 14 Οκτωβρίου 2022, 09:15

Πετρέλαιο θέρμανσης και πάλι φθηνότερο από το φυσικό αέριο, χάρη στην έκπτωση που αποφάσισε να δώσει η HELLENiQ ENERGY (πρώην ΕΛΠΕ), λίγο πριν από την επίσημη έναρξη της διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης.

Σύμφωνα με την απόφαση, η έκπτωση στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης έως και τα τέλη Οκτωβρίου, θα είναι 6 λεπτά το λίτρο ή 7,5 λεπτά με ΦΠΑ.

Ετσι από τα 1,44-1,46 ευρώ το λίτρο που ξεκινούσε η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, μετά την έκπτωση των ΕΛΠΕ διαμορφώνεται στα 1,36-1,37 ευρώ το λίτρο – οριακά χαμηλότερα από την τιμή του φυσικού αερίου για το σύνολο των καταναλωτών και ακόμη χαμηλότερα για τους δικαιούχους της επιδότησης.

Αντίστοιχα η τιμή του φυσικού αερίου μετά και την έκπτωση της ΔΕΠΑ (90 ευρώ η μεγαβατώρα) διαμορφώνεται στο 1,10 ευρώ η θερμική μεγαβατώρα και πριν από την έκπτωση των ΕΛΠΕ ήταν κατά περίπου 18% φθηνότερη από την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης.

Παράγοντες της αγοράς τους οποίους επικαλείται η «Καθημερινή», εκτιμούν ότι σε ανάλογη κίνηση θα προχωρήσει και η Μotor Oil με δεδομένο όπως σημειώνεται, ότι τα περιθώρια κέρδους πρατηρίων και εταιρειών εμπορίας στο πετρέλαιο θέρμανσης είναι πολύ μικρά,  οπότε θα χάσει σοβαρά μερίδια.

Την Τετάρτη κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία για το επίδομα για το πετρέλαιο θέρμανσης.

Οπως αναφέρει η ρύθμιση, το ύψος της επιδότησης, που ανέρχεται σε είκοσι λεπτά (0,20) του ευρώ ανά λίτρο, υπολογίζεται άπαξ επί της αξίας των τιμολογίων πώλησης προ ΦΠΑ που εκδίδονται από τα διυλιστήρια, τις εταιρείες κατόχους άδειας εμπορίας πετρελαιοειδών προϊόντων κατηγορίας Α που εισάγουν πετρέλαιο θέρμανσης και τους κατόχους άδειας πωλητή πετρελαίου θέρμανσης που πραγματοποιούν εισαγωγές, ως δικαιούχους της επιδότησης.

Επίσης, προβλέπεται ότι το τελικό συνολικό ύψος της επιδότησης υπολογίζεται επί των συνολικών λίτρων καυσίμου που διατίθενται, σύμφωνα με όσα ορίζονται στον Ν. 3054/2002 (Α’ 230), στην εσωτερική αγορά από τους ως άνω δικαιούχους της επιδότησης προς τα πρατήρια καυσίμων, τους πωλητές πετρελαίου θέρμανσης και τους τελικούς καταναλωτές, οικιακούς καταναλωτές, βιομηχανικούς και εμπορικούς πελάτες.

Για την επιδότηση στο πετρέλαιο θέρμανσης το υπουργείο Οικονομικών έχει υπολογίσει κονδύλια 250 εκατ. ευρώ, με το αρχικό πλάνο να προβλέπει παρέμβαση στην τιμή έως το τέλος του έτους, με δυνατότητα παράτασης ή προσαρμογής σε συνάρτηση με τις διεθνείς εξελίξεις.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...