400
Ο Εμανουέλ Μακρόν βγαίνει από το παραβάν σε εκλογικό τμήμα στο Λε Τουκέ-Παρί-Πλαζ | REUTERS/Christian Hartmann/Pool

Χαμηλή πτήση για Λεπέν αλλά και Μακρόν στις περιφερειακές της Γαλλίας

Protagon Team Protagon Team 21 Ιουνίου 2021, 09:58
Ο Εμανουέλ Μακρόν βγαίνει από το παραβάν σε εκλογικό τμήμα στο Λε Τουκέ-Παρί-Πλαζ
|REUTERS/Christian Hartmann/Pool

Χαμηλή πτήση για Λεπέν αλλά και Μακρόν στις περιφερειακές της Γαλλίας

Protagon Team Protagon Team 21 Ιουνίου 2021, 09:58

Το πολιτικό σύστημα στη Γαλλία αλλά και σε όλη την Ευρώπη ανέμενε αυτές τις περιφερειακές εκλογές της Κυριακής με ιδιαίτερο ενδιαφέρον: έναν χρόνο πριν από τις προεδρικές κάλπες του 2022, που θα κρίνουν αν η Γαλλία θα συνεχίσει στον μετριοπαθή δρόμο του Εμανουέλ Μακρόν ή θα οπισθοδρομήσει στον λαϊκιστικό, ξενοφοβικό, αντιευρωπαϊκό και εν τελεί τρομακτικό κόσμο της Μαρίν Λεπέν, οι Γάλλοι ψήφισαν για τους αιρετούς σε 13 περιφέρειες της μητροπολιτικής Γαλλίας και σε δύο διαμερίσματα υπερποντίων κτήσεων.

Πρώτο συμπέρασμα; Το κόμμα της γαλλικής Ακροδεξιάς, ο Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν, ναι μεν αύξησε τα ποσοστά του αλλά όχι τόσο εμφατικά όσο περίμενε η ηγεσία του. Για την ακρίβεια κατέγραψε χαμηλότερες του αναμενομένου επιδόσεις κατά τον πρώτο γύρο των περιφερειακών εκλογών.

Οχι ότι το προεδρικό κόμμα La République en marche (LREM) πήγε καλύτερα, όμως ήταν γνωστό ότι ο Μακρόν δεν διαθέτει κομματικό μηχανισμό και βάσεις σε τοπικό επίπεδο. Αντιθέτως υπάρχει μια τάση ενίσχυσης των υποψηφίων της παραδοσιακής Δεξιάς.

Η παράταξη της Μαρίν Λεπέν, η οποία έφθασε στον β’ γύρο των προεδρικών εκλογών το 2017, δεν επιβεβαίωσε τις προβλέψεις των δημοσκοπήσεων.

Όπως ανέφερε το Euronews, ακόμα και στην περιφέρεια της Προβηγκίας-Αλπεων-Κυανής Ακτής (PACA), όπου ο υποψήφιος του Εθνικού Συναγερμού Τιερί Μαριανί θεωρούνταν φαβορί, σύμφωνα με τα exit polls δεν τα κατάφερε. Ο απερχόμενος πρόεδρος της Δεξιάς Ρενό Μουζελιέ του κόμματος Les Républicains (Οι Ρεπουμπλικανοί, LR) επικρατεί, κατά γενική έκπληξη, και προηγείται, με μικρή διαφορά.

 

Σε άλλες περιφέρειες, ο Εθνικός Συναγερμός αναρριχήθηκε ωστόσο μέχρι την δεύτερη θέση, αλλά δεν είναι σε θέση να κερδίσει τις εκλογές την επόμενη Κυριακή.

Αντιστοίχως, στην βόρεια περιφέρεια Ο-ντε-Φρανς, ο απερχόμενος του κόμματος Les Républicains Ξαβιέ Μπερτράν, ο οποίος θα είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του 2022, προηγείται του υποψήφιου του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού, αν και οι δημοσκοπήσεις προέβλεπαν αναμέτρηση στήθος με στήθος.

Γενικά, διαφαίνεται η τάση της πριμοδότησης των απερχόμενων, γεγονός που ευνοεί το LR και το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS), εις βάρος του Εθνικού Συναγερμού και του προεδρικού κόμματος La République en marche.

Οι οικολόγοι (EELV), οι οποίοι κατέγραψαν καλές επιδόσεις στις μεγάλες πόλεις κατά τις δημοτικές εκλογές του 2020, δεν έχουν επίσης καλά εκλογικά αποτελέσματα κατά την σημερινή ψηφοφορία.

Η αποχή σε ολόκληρη την χώρα ανήλθε σύμφωνα με τις προβλέψεις στο ποσοστό ρεκόρ του 66,5% έως 68,5%, καθώς οι ψηφοφόροι απέφυγαν τις κάλπες προτιμώντας να περάσουν την καλοκαιρινή ηλιόλουστη ημέρα στην εξοχή, έπειτα από μήνες περιορισμών εξαιτίας της πανδημίας.

Ο δεύτερος γύρος των περιφερειακών εκλογών θα διεξαχθεί στις 27 Ιουνίου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...