450
Ο Αντρέα Καμιλιέρι στο γραφείο όπου συνέθετε τις περιπέτειες του επιθεωρητή Μονταλμπάνο | Leonardo Cendamo/Getty Images

Χαμένο θεατρικό έργο του Αντρέα Καμιλιέρι σύντομα στο σανίδι

Protagon Team Protagon Team 1 Νοεμβρίου 2023, 15:30
Ο Αντρέα Καμιλιέρι στο γραφείο όπου συνέθετε τις περιπέτειες του επιθεωρητή Μονταλμπάνο
|Leonardo Cendamo/Getty Images

Χαμένο θεατρικό έργο του Αντρέα Καμιλιέρι σύντομα στο σανίδι

Protagon Team Protagon Team 1 Νοεμβρίου 2023, 15:30

Οι ιστορίες του με ήρωα έναν ευφυή αστυνομικό ντετέκτιβ που καταδιώκει ληστές, δολοφόνους, ακόμη και έναν κλέφτη σνακ στην ηλιόλουστη Σικελία, έχουν γοητεύσει το αναγνωστικό και τηλεοπτικό κοινό εδώ και χρόνια. Τώρα, ένα θεατρικό έργο του εκλιπόντα συγγραφέα Αντρέα Καμιλιέρι που θεωρείτο χαμένο, οδεύει προς τη σκηνή.

Ο Καμιλιέρι έγινε διάσημος τόσο στους λογοτεχνικούς, όσο και στους τηλεοπτικούς κύκλους με μια σειρά μυθιστορημάτων όπου πρωταγωνιστούσε ο δαιμόνιος αστυνομικός επιθεωρητής Μονταλμπάνο. Για 30 χρόνια, από το 1992 έως τον θάνατο του συγγραφέα το 2022, οι περιπέτειες του επιθεωρητή ξεπουλούσαν στα βιβλιοπωλεία και γίνονταν επιτυχημένες τηλεοπτικές σειρές.

Ο Καμιλιέρι έγραψε το θεατρικό έργο «Κρίση τα Μεσάνυχτα» το 1947, σε ηλικία 22 ετών. Το κείμενο θεωρήθηκε χαμένο, αλλά η κόρη του Αντρέινα, πρόεδρος του «Ιδρύματος Αντρέα Καμιλιέρι», ανακάλυψε ξανά ένα αντίγραφο σε ένα σωρό από χαρτιά στο σπίτι του στη Ρώμη, τέσσερα χρόνια μετά τον θάνατό του.

Αν και κέρδισε το βραβείο θεάτρου Φέιμπερ, ο Καμιλιέρι ήταν απογοητευμένος από το κείμενο, αποκάλυψε ο Γκιουζέπε Ντιπασκουάλ, πρώην μαθητής και συνεργάτης του συγγραφέα. «Πήγε στη Φλωρεντία για να παραλάβει το βραβείο και ξαναδιάβασε το έργο του στο τρένο, στην επιστροφή για το σπίτι. Είπε ότι ήταν τόσο απογοητευμένος, που το πέταξε από το παράθυρο».

Αν και η πλοκή δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί, ο Ντιπασκουάλε είπε στους Times του Λονδίνου ότι η κόρη του συγγραφέα ανέμενε μια ιστορία για «δυσαρεστημένους νέους». Συμπλήρωσε ότι το κείμενο θα δημοσιευθεί σύντομα και ότι το ίδρυμα του είχε προτείνει να διευθύνει την παγκόσμια πρεμιέρα του.

Ο Καμιλιέρι, ο οποίος έφυγε από τη ζωή το 2019 σε ηλικία 93 ετών, ήταν ένας από τους πιο αγαπημένους συγγραφείς της Ιταλίας, ενώ η σειρά των μυθιστορημάτων με ήρωα τον επιθεωρητή Μονταλμπάνο μεταδόθηκε τηλεοπτικά από τον κρατικό τηλεοπτικό σταθμό RAI τη δεκαετία του 1990, και προβλήθηκε σε 65 χώρες.

Ο Τζιοβάνι Καπέτσι, καθηγητής του Πανεπιστημίου της Περούτζια που έχει γράψει μια βιογραφία του Καμιλιέρι, θεωρεί ότι η εκ νέου ανακάλυψη του έργου, παρά το γεγονός ότι ο συγγραφέας φέρεται να πέταξε το πρωτότυπο από ένα παράθυρο τρένου, δείχνει ότι οι λογοτέχνες συχνά ξαναγράφουν σελίδες της ζωής τους.

«Το γεγονός ότι σώζονται περισσότερα από ένα αντίγραφα σημαίνει ότι ο Καμιλιέρι δεν μπορεί να θεωρούσε το μυθιστόρημα τόσο απαίσιο – διαφορετικά θα τα είχε καταστρέψει όλα», λέει ο Καπέτσι. «Μερικές φορές οι ποιητές γράφουν μυθιστορήματα για τον εαυτό τους», συμπληρώνει.

Ο συγγραφέας έγραψε 28 συνολικά βιβλία με ήρωα τον επιθεωρητή Μονταλμπάνο, με το τελευταίο, που είχε τον τίτλο «Ρικαρντίνιο», να εκδίδεται ένα χρόνο μετά τον θάνατό του, κατ’ απαίτηση του ιδίου. Είχε καταθέσει το χειρόγραφο στον εκδοτικό του οίκο από το 2004, αλλά απαίτησε να εκδοθεί μετά θάνατον, ώστε να εκμηδενίσει πιθανές πιέσεις να επαναφέρει τον ήρωά του στη ζωή, όπως συνέβη στην περίπτωση του Σερ Αρθουρ Κόναν Ντόιλ με τον Σέρλοκ Χολμς.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...