Το πόσο έχει αλλάξει το εσωτερικό τοπίο στην Παλαιστίνη αφ’ ότου τον πολιτικό έλεγχο της «παλαιστινιακής υπόθεσης» έχει αναλάβει η ισλαμιστική Χαμάς φαίνεται και από την αποδοχή που πλέον έχει στον παλαιστινιακό πληθυσμό ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σε τέτοιο βαθμό μάλιστα, που οι Παλαιστίνιοι τις Παρασκευές προσέρχονται στα τζαμιά της Ανατολικής Ιερουσαλήμ κρατώντας πλακάτ με τη φωτογραφία του.
Η δημοτικότητα του Ερντογάν στην Παλαιστίνη δείχνει ότι ο τούρκος πρόεδρος έχει πείσει τον κόσμο εκεί ότι παλεύει και αυτός για το εθνικό συμφέρον τους. Ετσι ο εναγκαλισμός του με τη Χαμάς είναι το επιστέγασμα της επιρροής του. Ωστόσο αυτό το γεγονός ανησυχεί το Ισραήλ ιδιαιτέρως, λένε οι Financial Times, όπως και τις ΗΠΑ. Οι συναντήσεις του Ερντογάν με υψηλόβαθμα στελέχη της Χαμάς, όπως ο Σάλεχ αλ-Αρούρι, ερέθισαν πολύ τους Αμερικανούς, οι οποίοι πρόσφατα κατηγόρησαν τον τούρκο πρόεδρο για «προσέγγιση με τρομοκρατική οργάνωση».
Οι διεθνείς αναλυτές εκτιμούν ότι ο Ερντογάν παρουσιάζεται –όχι μόνο στους Παλαιστινίους- σαν ηγέτης ολόκληρου του σουνιτικού κόσμου και σαν σημαιοφόρος για τα ισλαμικά κινήματα όπου Γης. Πρώτος στόχος του, να αντιμετωπίσει και να διαβάλει, αν είναι δυνατόν, το τριμερές μέτωπο Εμιράτα – Σαουδική Αραβία – Αίγυπτος.
Μπορεί τώρα η τουρκική λίρα να βυθίζεται, όμως μέσα στην τελευταία δεκαετία η Τουρκία χρηματοδότησε νοσοκομεία, σχολεία και έργα υποδομής τόσο στη Λωρίδα της Γάζας, που διευθύνεται από τη Χαμάς, όσο και στην κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Οχθη. Οι Παλαιστίνιοι πανηγύρισαν, αλλά οι Ισραηλινοί ενοχλήθηκαν και θορυβήθηκαν.
Επιπλέον ο Ερντογάν επιπλήττει τακτικά τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπένιαμιν Νετανιάχου, ενώ έχει αναγάγει τα ισλαμικά τεμένη της περιοχής της Ιερουσαλήμ σε κεντρικά ζητήματα της απελευθέρωσης της Παλαιστίνης. Αρα, η ανοιχτή αγκάλη του Ερντογάν στη Χαμάς έχει ιδεολογικό, ισλαμιστικό «σώμα».
Η διαβόητη για τον φονταμενταλισμό της Μουσουλμανική Αδελφότητα, που είναι γέννημα-θρέμμα της Αιγύπτου όμως γαλούχησε και τη Χαμάς, για τον Ερντογάν είναι πάντα ένας πολύτιμος σύμμαχος, καθώς επιβουλεύεται το εχθρικό προς την Τουρκία καθεστώς του προέδρου Σίσι.
Ο Ερντογάν κληρονόμησε ισχυρή σχέση με το Ισραήλ όταν ανήλθε στην εξουσία, πριν από περίπου 20 χρόνια. Η Τουρκία, η οποία ήταν το πρώτο μουσουλμανικό κράτος που αναγνώρισε το εβραϊκό κράτος, συνέχισε τη στενή αμυντική συνεργασία με το Ισραήλ και τη δεκαετία του ‘90. Ωστόσο, μία έντονη σύγκρουση μεταξύ του Ερντογάν και του ισρταηλινού προέδρου Σιμόν Πέρες στο Νταβός, το 2009, σηματοδότησε τη «διαχωριστική γραμμή» μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ λένε οι αναλυτές.
Για το Ισραήλ, η ιδεολογική υποστήριξη στην Χαμάς από πλευράς Τουρκία ήταν μέχρι πρόσφατα διαχειρίσιμη, αν και ενοχλητική. Τα πράγματα άλλαξαν το 2019 όμως, όταν ο Ερντογάν συνάντησε τον ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγιε, τον δημοφιλέστερο, όπως λέγεται, πολιτικό στα παλαιστινιακά εδάφη.
Εκτός από την οικονομική βοήθεια, η Τουρκία, όπως καταγγέλλεται, έχει χορηγήσει την τουρκική υπηκοότητα σε δεκάδες μέλη της Χαμάς, επιτρέποντάς τους την ταξιδιωτική κυκλοφορία ανά τον κόσμο χωρίς βίζα. Επισήμως, βέβαια, η Τουρκία αυτό το αρνείται.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News