470
Φωτογραφίες του Ισαμήλ Χανίγια και του ηγέτη των Χούθι, Αμπντούλ-Μαλίκ αλ-Χούτι στο όπλο ενός διαδηλωτή στην Υεμένη | REUTERS/Khaled Abdullah

Χαμάς σε Ισραήλ: Το τέλος σας πλησιάζει

Protagon Team Protagon Team 2 Αυγούστου 2024, 16:32
Φωτογραφίες του Ισαμήλ Χανίγια και του ηγέτη των Χούθι, Αμπντούλ-Μαλίκ αλ-Χούτι στο όπλο ενός διαδηλωτή στην Υεμένη
|REUTERS/Khaled Abdullah

Χαμάς σε Ισραήλ: Το τέλος σας πλησιάζει

Protagon Team Protagon Team 2 Αυγούστου 2024, 16:32

Η εκδίκηση της Χαμάς για την εξόντωση του πολιτικού της ηγέτη Ισμαήλ Χανίγια πρέπει να θεωρείται σίγουρη. Αυτό που δεν ξέρει κανείς -και που προκαλεί τρόμο στη διεθνή κοινότητα- είναι τι είδους εκδίκηση θα είναι αυτή και τι θα προκαλέσει στη συνέχεια.

Την Παρασκευή ο Χανίγια ενταφιάστηκε στο βασιλικό νεκροταφείο στην πόλη Λουσάιλ, βόρεια της Ντόχα του Κατάρ. Προηγήθηκε τελετή ταφής από την οποία ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Χαμάς Σάμι Αμπού Ζούχρι δήλωσε τηλεφωνικώς στο Reuters: «Το μήνυμά μας στην κατοχική δύναμη (σ.σ: το Ισραήλ) σήμερα είναι ότι βυθίζεστε βαθιά μέσα στη λάσπη και το τέλος σας είναι πιο κοντά από ποτέ. Το αίμα του Χανίγια θα αλλάξει όλες τις εξισώσεις».

Στην επικήδεια τελετή ήταν παρών ο Χάλεντ Μεσάαλ, που θεωρείται ως επικρατέστερος διάδοχος του Χανίγια καθώς και άλλα στελέχη της οργάνωσης. Ήταν εκεί και ο εμίρης του Κατάρ σεΐχης Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι.

Το φέρετρο με τη σορό του Χανίγια, καλυμμένο με την παλαιστινιακή σημαία, μεταφέρθηκε στο τέμενος Imam Muhammad ibn Abd al-Wahhab μαζί με εκείνο του σωματοφύλακά του. Και οι δύο σκοτώθηκαν στην Τεχεράνη, από πλήγμα που η Χαμάς και το Ιράν αποδίδουν στο Ισραήλ, το οποίο δεν έχει αναλάβει την ευθύνη, ούτε την έχει αρνηθεί.

Σχεδόν ταυτόχρονα με την τελετή στη Ντόχα, διοργανώθηκαν μαζικές συγκεντρώσεις για τον θάνατο του Χανίγια σε πολλές περιοχές, από την Υεμένη και το Πακιστάν μέχρι την Ινδονησία και τον Λίβανο.

Υποστηρικτές των Χούθι, με υψωμένα όπλα διαμαρτύρονται για την δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια, στη Σαναά της Υεμένης, 2 Αυγούστου 2024. REUTERS/Khaled Abdullah

Ο Χανίγια ήταν το πρόσωπο της διεθνούς διπλωματίας της Χαμάς καθώς ο πόλεμος μαίνεται στη Γάζα και είχε λάβει μέρος στις συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός.

Θεωρείτο από πολλούς διπλωμάτες μετριοπαθής συγκριτικά με τα πιο σκληροπυρηνικά μέλη της υποστηριζόμενης από το Ιράν οργάνωσης μέσα στη Γάζα, αν και ορισμένοι Ισραηλινοί σχολιαστές λένε πως κάποιοι θεωρούσαν ότι έβαζε εμπόδια στις συζητήσεις.

Συγκέντρωση πένθους για τον Χανίγια στο Καράτσι του Πακιστάν. 2 Αυγούστου 2024. REUTERS/Akhtar Soomro

Την Πέμπτη, σχεδόν ταυτόχρονα, με την νεκρώσιμη τελετή για τον Χανίγια στο Ιράν ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε ότι σε επιδρομή της 13ης Ιουλίου εξουδετέρωσε τον αρχηγό της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς στη Γάζα, Μοχάμεντ Ντεΐφ.

Μουσουλμάνοι προσεύχονται στη μνήμη του Χανίγια, στο Μεγάλο Τζαμί Istiqlal στην Τζακάρτα της Ινδονησίας, 2 Αυγούστου 2024. REUTERS/Ajeng Dinar Ulfiana

Στο μεταξύ και η Χεζμπολάχ έχει ορκιστεί να εκδικηθεί το Ισραήλ για τον θάνατο του ανώτατου στρατιωτικού διοικητή της Φουάντ Σουκρ ο οποίος σκοτώθηκε σε ισραηλινό πλήγμα στη Βηρυτό. «Αναζητούμε μια πραγματική απάντηση, όχι μια απάντηση για μάτια του κόσμου, και πραγματικές ευκαιρίες. Μια μελετημένη απάντηση», δήλωσε ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χάσαν Νασράλα, σε τηλεοπτικό διάγγελμα για την κηδεία του Σουκρ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...