714
Ενα από τα χαρακτηριστικά παλιά αυτοκίνητα της Αβάνας περνά μπροστά από την αμερικανική πρεσβεία | REUTERS/Alexandre Meneghini

Χαλαρώνει το εμπάργκο κατά της Κούβας ο Μπάιντεν

Protagon Team Protagon Team 17 Μαΐου 2022, 11:33
Ενα από τα χαρακτηριστικά παλιά αυτοκίνητα της Αβάνας περνά μπροστά από την αμερικανική πρεσβεία
|REUTERS/Alexandre Meneghini

Χαλαρώνει το εμπάργκο κατά της Κούβας ο Μπάιντεν

Protagon Team Protagon Team 17 Μαΐου 2022, 11:33

Την άρση σειράς περιορισμών σε βάρος της Κούβας ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος. Τα μέτρα που αίρονται αφορούν τις διαδικασίες μετανάστευσης, τη μεταφορά χρημάτων και τις αεροπορικές συνδέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες.

Η απόφαση προκάλεσε αντιδράσεις στις ΗΠΑ, καθώς το ζήτημα είναι πολιτικά ευαίσθητο, ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών του Νοεμβρίου.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν είχε ανακοινώσει την πρόθεσή της να επανεξετάσει την πολιτική έναντι της κομμουνιστικής κυβέρνησης της Κούβας, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ είχε αυστηροποιήσει ξανά το αμερικανικό εμπάργκο κατά της Αβάνας μετά τη χαλάρωσή του από τον Μπαράκ Ομπάμα.

Σε ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αναφέρεται ότι θα ξαναρχίσει το πρόγραμμα που είχε ανασταλεί εδώ και αρκετά χρόνια και διευκολύνει τις διαδικασίες μετανάστευσης μελών της ίδιας οικογένειας στις ΗΠΑ. Υπόσχεται επίσης να αυξήσει τις δυνατότητες επεξεργασίας των αιτήσεων για τη χορήγηση θεωρήσεων διαβατηρίου στην Αβάνα.

Επιπλέον, η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε πως θα καταργήσει το πλαφόν των 1.000 δολαρίων ανά τρίμηνο και ανά αποστολέα/παραλήπτη που εφάρμοζε έως τώρα στις μεταφορές χρημάτων προς την Κούβα, ενώ θα επιτρέπει στο εξής την αποστολή χρημάτων και μεταξύ προσώπων που δεν ανήκουν στην ίδια οικογένεια. Τονίζει, όμως, πως δεν θα επιτρέψει να «πλουτίσουν» άτομα τα οποία κατηγορεί για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Θα αυξηθούν επίσης οι πτήσεις που συνδέουν τις ΗΠΑ και την Κούβα, ενώ θα προστεθούν δρομολόγια προς άλλες πόλεις, εκτός της Αβάνας. Ακόμα, η Ουάσινγκτον θα άρει την απαγόρευση ομαδικών ταξιδιών που εφαρμοζόταν ως τώρα.

Οι οικονομικές κυρώσεις σε βάρος φυσικών και νομικών προσώπων εξακολουθούν ωστόσο να ισχύουν.

Τα μέτρα είναι «πρακτικές αποφάσεις που προορίζονται για την αντιμετώπιση ανθρωπιστικών ζητημάτων» στην Κούβα και για να προσφέρουν «οικονομικές ευκαιρίες» στους Κουβανούς, εξήγησε ανώτερο στέλεχος της αμερικανικής κυβέρνησης.

Ο Μπάιντεν επιδιώκει να «υποστηριχθεί ο κουβανικός λαός και ο πόθος του για δημοκρατία» στη χώρα.

Το περασμένο καλοκαίρι, καταδίκασε την καταστολή διαδηλώσεων στην Κούβα και έλαβε σειρά μέτρων σε βάρος κουβανών αξιωματούχων. Η Αβάνα έκανε λόγο για κινητοποιήσεις υποκινούμενες από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες.

Το ζήτημα των σχέσεων με την Κούβα είναι πολιτικά καυτό στις ΗΠΑ, όπου ζει μεγάλη κοινότητα αντικομμουνιστών εξορίστων και Κουβανοαμερικανών.

Με την ανακοίνωση, «υπάρχει κίνδυνος να σταλεί το λάθος μήνυμα στους λάθος ανθρώπους, τη λάθος στιγμή και για λάθος λόγους», σχολίασε ο Μπομπ Μενέντεζ, πρόεδρος της επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας και μέλος του Δημοκρατικού κόμματος.

Η συντηρητική αντιπολίτευση, από την πλευρά της, έχει στενές σχέσεις με τους αντικομμουνιστές εξόριστους και φθάνει στο σημείο να μιλά για «συμπαθούντες» του κομμουνιστικού καθεστώτος στην Αβάνα στις τάξεις του Δημοκρατικού κόμματος, κάτι που επανέλαβε χθες ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Μάρκο Ρούμπιο.

Ο γερουσιαστής της Φλόριντα, όπου ζει το μεγαλύτερο μέρος της κουβανικής διασποράς στις ΗΠΑ, έκρινε επίσης ότι η απόφαση της κυβέρνησης Μπάιντεν είναι «το πρώτο βήμα προς την επιστροφή στην αποτυχημένη πολιτική του (πρώην προέδρου Μπαράκ) Ομπάμα έναντι της Κούβας».

Η αντίδραση της Αβάνας

Η κυβέρνηση της Κούβας χαιρέτισε τη Δευτέρα το «μικρό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση» των ΗΠΑ, ωστόσο υπογράμμισε πως οι αποφάσεις της επ’ ουδενί «αίρουν το εμπάργκο» που επιβάλλει η Ουάσινγκτον στην Αβάνα εδώ και 60 χρόνια.

«Η ανακοίνωση της αμερικανικής κυβέρνησης είναι ένα μικρό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση», όμως «ούτε οι στόχοι ούτε τα βασικά εργαλεία της αποτυχημένης πολιτικής των ΗΠΑ εναντίον της Κούβας αλλάζουν», ήταν η αντίδραση του κουβανού υπουργού Εξωτερικών Μπρούνο Ροντρίγκες στοTwitter.

Ο Μπρούνο Ροντρίγκες σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου – Jorge Luis Banos/Pool via REUTERS

Πρόκειται για «θετικά μέτρα, όμως πολύ περιορισμένης εμβέλειας», συνόψισε ο επικεφαλής της διπλωματίας της Αβάνας.

Θύμισε πως ο Μπάιντεν είχε υποσχεθεί «κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2020 να αμβλύνει τις απάνθρωπες αποφάσεις που είχε πάρει η κυβέρνηση του προέδρου Τραμπ, η οποία σκλήρυνε το εμπάργκο σε επίπεδα άνευ προηγουμένου, και την πολιτική μέγιστης πίεσης που εφαρμόζεται έκτοτε σε βάρος της χώρας μας».

Η άρση των μέτρων «επ’ ουδενί τροποποιεί το εμπάργκο και τα βασικά μέτρα οικονομικής πολιορκίας που πήρε ο Τραμπ», ενώ επίσης δεν «αίρει την απαγόρευση των ταξιδιών (σ.σ. στην Κούβα) για τους Αμερικανούς».

Και, πάνω απ’ όλα, «δεν αναιρεί την αυθαίρετη και απατηλή συμπερίληψη της Κούβας στον κατάλογο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ με τις χώρες που υποτίθεται ότι υποστηρίζουν την τρομοκρατία», κάτι που αποτελεί «μία από τις βασικές αιτίες των δυσκολιών που αντιμετωπίζει η Κούβα στις εμπορικές και οικονομικές συναλλαγές της» σε διεθνές επίπεδο, κατά τον Ροντρίγκες.

Ο κουβανός υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε, πάντως, ότι η κυβέρνησή του έχει «τη διάθεση» να διεξάγει «διάλογο με σεβασμό και στη βάση της ισότητας με την κυβέρνηση των ΗΠΑ».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...