505
Στο πρώτο αεροπλάνο που θα αναχωρήσει από ρωσικό αεροδρόμιο για το Ερτζάν, θα μπει ο ίδιος ο Ερντογάν, λέει η Milliyet | TRT

Χαλάει το «όνειρο» Ερντογάν για απευθείας πτήσεις από τη Ρωσία στα Κατεχόμενα

Protagon Team Protagon Team 23 Σεπτεμβρίου 2022, 14:34
Στο πρώτο αεροπλάνο που θα αναχωρήσει από ρωσικό αεροδρόμιο για το Ερτζάν, θα μπει ο ίδιος ο Ερντογάν, λέει η Milliyet
|TRT

Χαλάει το «όνειρο» Ερντογάν για απευθείας πτήσεις από τη Ρωσία στα Κατεχόμενα

Protagon Team Protagon Team 23 Σεπτεμβρίου 2022, 14:34

Σε μία ακόμη διάψευση για την εκκίνηση απευθείας πτήσεων από τη Ρωσία προς το ψευδοκράτος στα κατεχόμενα εδάφη της βόρειας Κύπρου, από τον επόμενο μήνα, προέβη η Μόσχα, μία ημέρα μετά τη δήλωση του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι συζήτησε το θέμα με τον ρώσο ομόλογό του, Βλαντίμιρ Πούτιν.

Οι πτήσεις από τη Ρωσία θα προσφέρουν στήριξη στην οικονομία [του ψευδοκράτους]  από τα έσοδα του τουρισμού, φέρεται να είπε ο Ερντογάν σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

«Αν ξεκινήσουν απευθείας πτήσεις από τη Ρωσία προς την ‘Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου’ (όπως επιμένουν να αποκαλούν στη γείτονα το ψευδοκράτος με επικεφαλής τον «αχυράνθρωπο» του Ερντογάν, Ερσίν Τατάρ) φυσικά θα είμαστε ευχαριστημένοι», δήλωσε ο τούρκος πρόεδρος προσδοκώντας σημαντικά έσοδα από τους ρώσους τουρίστες που μετά την Τουρκία,  ελπίζει ότι θα βάλουν στους καλοκαιρινούς προορισμούς τους και τα Κατεχόμενα της Κύπρου.

Μάλιστα, όπως μεταδίδουν τουρκικά μέσα, ο λεγόμενος υπουργός Μεταφορών του ψευδοκράτους έσπευσε να αποκαλύψει ότι ήδη δύο ρωσικές αεροπορικές εταιρείες ενδιαφέρονται να ξεκινήσουν πτήσεις προς το νέο αεροδρόμιο Ερτζάν, το οποίο θα εγκαινιάσει ο Ερντογάν στις 15 Νοεμβρίου.

Η τουρκική εφημερίδα Μilliyet το πήγε και ένα βήμα παραπέρα, ισχυριζόμενη ότι η πρώτη απευθείας πτήση από τη Ρωσία στα Κατεχόμενα θα γίνει την 15η Νοεμβρίου -επέτειο της ανακήρυξης του ψευδοκράτους το 1983- και στο αεροπλάνο θα είναι ο ίδιος ο τούρκος πρόεδρος.

Επικαλούμενη διπλωματικές πηγές, η Μilliyet υποστήριζε στο σχετικό δημοσίευμα της, ότι η ρωσική κυβέρνηση έχει δώσει τη συγκατάθεσή της για την έναρξη απευθείας πτήσεων προς το Ερτζάν.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής των Τουρκοκυπρίων, Ερσίν Τατάρ, πρόλαβε να μιλήσει για σημαντικό βήμα προς την αναγνώριση του ψευδοκράτους.

«Είναι μία πληροφορία η οποία ευχόμαστε να ευοδοθεί και να γίνει πραγματικότητα», σχολιαζαν πηγές του περιβάλλοντός του, επιμένοντας παράλληλα ότι για να υπάρξει συμφωνία στο Κυπριακό, «θα πρέπει να υπάρχει και κυρίαρχο τουρκικό κράτος στο Βορρά». Στο ίδιο πλαίσιο και οι πληροφορίες τουρκοκυπριακών μέσων ενημέρωσης, σύμφωνα με τις οποίες, Ερντογάν και Πούτιν συζήτησαν  όχι μόνο για το θέμα των απευθείας πτήσεων, αλλά και για την αναγνώριση του ψευδοκράτους.

Τη «μεγάλη είδηση» που μοιράστηκε ο τούρκος πρόεδρος και οι εντολοδόχοι του στα Κατεχόμενα με τους εκρποσώπους του Τύπου, διέψευσε πρώτη η ρωσική πρεσβεία στη Λευκωσία.

«Η πρεσβεία της Ρωσίας δεν είχε ποτέ κανενός είδους συνομιλίες σχετικά με το θέμα αυτό. Δεν προχωρήσαμε σε οιεσδήποτε ενέργειες προς αυτήν την κατεύθυνση. Αυτό το θέμα δεν συζητήθηκε με καμία από τις πλευρές μέσω των πρεσβειών. Η θέση της Ρωσίας ως προς τη διευθέτηση του Κυπριακού δεν μεταβλήθηκε», ξεκαθάρισε εκπρόσωπος της πρεσβείας σύμφωνα με το πρακτορείο RIA Novosti, χωρίς  να κατονομάζεται.

«Η πρεσβεία δεν σχολιάζει εικασίες και μη διασταυρωμένες ανακοινώσεις μεμονωμένων ΜΜΕ», θέλησε να συμπληρώσει.

Διπλωματικές πηγές στη Μόσχα έκαναν νωρίτερα λόγο για «επινοήσεις του τουρκικού Τύπου», ενω την Παρασκευή ο  εκπρόσωπος του Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, αρκέστηκε να πει ότι προς το παρόν δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις για απευθείας πτήσεις από τη Ρωσία προς τη βόρεια Κύπρο.

«Μέχρι στιγμής, δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις για το θέμα αυτό», ανέφερε ο Πεσκόφ ερωτηθείς πόσο εφικτό είναι κάτι τέτοιο και αν όντως συζητήθηκε στη συνάντηση Ερντογάν – Πούτιν.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...