335
Η Αναλένα Μπέρμποκ επισκέφθηκε το βομβαρδισμένο Χάρκοβο την περασμένη εβδομάδα | EPA/STRINGER

Χάγη: Στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο η Μπέρμποκ – θα συζητήσει ενδεχόμενη προσαγωγή του Πούτιν

Protagon Team Protagon Team 16 Ιανουαρίου 2023, 10:45
Η Αναλένα Μπέρμποκ επισκέφθηκε το βομβαρδισμένο Χάρκοβο την περασμένη εβδομάδα
|EPA/STRINGER

Χάγη: Στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο η Μπέρμποκ – θα συζητήσει ενδεχόμενη προσαγωγή του Πούτιν

Protagon Team Protagon Team 16 Ιανουαρίου 2023, 10:45

Η Αναλένα Μπέρμποκ αναζητά τον τρόπο με τον οποίο ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα υποχρεωθεί να λογοδοτήσει για τον πόλεμο που διέταξε στην Ουκρανία.

Η γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών επισκέφθηκε το πρωί της Δευτέρας το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο στη Χάγη, όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρό του, Πιοτρ Χοφμάνσκι και στη συνέχεια με τον επικεφαλής της εισαγγελίας, Καρίμ Καν.

Ακόμα, η Μπέρμποκ θα μιλούσε για το θέμα στην Ακαδημία Διεθνούς Δικαίου της Χάγης. Το Γερμανικό Πρακτορείο σημειώνει πως η υπουργός έχει σπουδάσει, μεταξύ άλλων, διεθνές Δίκαιο, αλλά δεν έχει ολοκληρώσει τη διδακτορική της διατριβή στον τομέα αυτό.

Το απόγευμα, η Μπέρμποκ θα έχει συνομιλίες με τον ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε και με τον ομόλογό της, Βόπκε Χούκστρα, σε χωριστές συναντήσεις μαζί τους.

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο δημιουργήθηκε βάσει του αποκαλούμενου Καταστατικού της Ρώμης του 1998. Ο επικεφαλής εισαγγελέας του, Καρίμ Καν, ερευνά ήδη την κατάσταση στην Ουκρανία. Οι έρευνές του μπορούν να καλύψουν εγκλήματα πολέμου, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και το έγκλημα της γενοκτονίας.

Στην περίπτωση του επιθετικού πολέμου που διατάχθηκε από τον Πούτιν, το δικαστήριο δεν μπορεί να αναλάβει δράση, μεταξύ άλλων επειδή η Ρωσία δεν είναι κράτος μέλος του. Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε τον Σεπτέμβριο στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ να δημιουργηθεί ένα ειδικό δικαστήριο.

Ο γερμανός υπουργός Δικαιοσύνης Μάρκο Μπούσμαν δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο ότι ο ρωσικός πόλεμος είναι ξεκάθαρα παράνομος βάσει του διεθνούς Δικαίου. Πρόσθεσε πως θα ήθελε να δει ακόμη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα όσον αφορά τις νομικές διώξεις.

«Αν είναι ο συντομότερος και πιο εύλογος τρόπος, πιστεύω πως ένα ειδικό δικαστήριο είναι πολύ πιθανό», πρόσθεσε. Υπάρχουν αρκετές επιλογές για ένα τέτοιο δικαστήριο, δήλωσε. Μπορεί να είναι είτε «ένα ουκρανικό δικαστήριο, ένα διεθνές δικαστήριο στη βάση μιας διεθνούς συνθήκης με τη συμμετοχή της Ουκρανίας», πρότεινε ο Μπούσμαν. «Είτε να υπάρξει μια υβριδική μορφή, ένα αποκαλούμενο υβριδικό δικαστήριο, όπου με έναν ουκρανικό νόμο θα δημιουργηθεί ένα ειδικό δικαστήριο με τη συμμετοχή διεθνών δικαστών».

Είναι σημαντικό ένα τέτοιο διεθνές δικαστήριο να είναι στελεχωμένο με διεθνείς δικαστές «ώστε να υπάρξει εγγύηση για την αμεροληψία των ποινικών διαδικασιών».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...